A jó önéletrajz titka

Manapság egyre többet hallani arról, hogy mennyire sokat számít az önéletrajz. Nem véletlenül. A CV az első, amit meglátnak a leendő munkahelyeden, ez kelti bennük az első és talán a legmeghatározóbb benyomást, így nem csak a tartalom számít: ugyanilyen fontos a megfelelő kép kiválasztása, az ízléses megfogalmazás vagy maga az elrendezés.

Több workshop, tanfolyam és pár napos képzés szerveződik a téma köré az országban. Egy ötletes, kreatív, a választott munkakört jól tükröző önéletrajz már önmagában is elegendő lehet ahhoz, hogy megszerezd álmaid munkáját, ha pedig még tapasztalatod is van mellé, akkor nyert ügyed van.

Azonban ízléstelenségbe sem torkollhat a kreativitás, meg kell találni az arany középutat.

Ha nincs időd, pénzed vagy kedved több órás képzéseken ülni ahhoz, hogy elsajátítsd az önéletrajz írásának rejtelmeit, az Europass remek alternatíva lehet számodra.

Aki nem ismerné, az Europass egy online szerkesztőfelület segítségével létrehozható CV típus. Ez a felület az egész Unió területén belül egységes formátum szerint rendezi a dokumentumokat és az információkat, az eredmény pedig a megszokott önéletrajzi formátumot követi, kiegészítve azt további adatok hozzáadásának lehetőségével.

Az űrlap kitöltése során hét fő pontot kell megválaszolnia a pályázónak. Ezek a személyes adatok, a betölteni kívánt munkakör, a szakmai tapasztalatok, a tanulmányok, a személyes készségek, a kiegészítő információk (pl. referenciák), valamint a mellékletek. Természetesen ezeken belül is vannak kategóriák, például a személyes készségek estében külön megnevezhető a kommunikációs készség, a szervezési/vezetési készség, a digitális készség, valamint a munkával kapcsolatos készség.

Az Europasst használva nem kell azon gondolkodnia az embernek, hogy mit felejt ki a felsorolásból, vagy hogy mi alapján kövessék egymást a szempontok.

Ha valamit nem szeretnél beleírni, vagy nem rendelkezel például vezetői tapasztalattal, az sem jelent gondot, hiszen az önéletrajzban ez feltüntetésre sem fog kerülni.

Másik nagy előnye a formátumnak, hogy uniós szinten egységes, így különösen ajánlott ezt a CV típust választani külföldi állásokra való jelentkezés esetében. A munkaadó számára könnyebben értelmezhető az ismerős formátum, a jelentkező pedig biztos lehet benne, hogy egy igényes és átlátható pályázatot ad le.

A szerkesztőfelület huszonhét nyelven elérhető, tehát a fordítással sem kell bajlódni, csupán be kell táplálni az adatainkat, és készen is vagyunk. A módosítás sem vesz igénybe különösen sok időt, mivel a weboldalon keresztül azzal is pár kattintás alatt végezhetünk. Nem kell újra beírni az összes adatunkat, elég csak átalakítani a mentett verziót.

Az Europass tehát egy sablon alapján készül, melynek kinézete a profizmust tükrözi, azonban eltűnik belőle a kreativitás, mivel az elrendezésbe, a dizájnba lényegében nincs beleszólása az embernek. Pedig sok esetben – főleg a nagy kreativitást igénylő munkák esetében – az önéletrajz kinézete meghatározóbb lehet, vagy legalábbis ugyanakkora jelentőséggel bír, mint a tartalom.

Ha az Eupropass elrendezését vesszük alapul, akkor mi magunk is készíthetünk egy ugyanolyan önéletrajzot, mint az Europass, csak kicsit esztétikusabban és találékonyabban, tele személyes részletekkel és ötletekkel. Azonban ez jóval időigényesebb folyamat, mint kitölteni egy előre elkészített sablont, és bizonyos munkakörök esetén nem is értékelik az ilyesfajta megoldásokat.

A legfontosabb tehát, hogy a vágyott álláshoz igazodva válasszuk meg a CV elkészítési módját, és mindenképpen szánjunk elég időt erre a folyamatra

– ne essünk túlzásokba, de ha helyzet megkívánja, olyannal álljuk elő, ami igazán egyedi.

Ebben az esetben érdemesebb lehet egy saját készítésű önéletrajz megírása. Azonban egy csupán a tapasztalatokra alapozó álláshirdetés esetén az Europass-szal rendkívül jól járhatunk, mivel letisztult kinézete kifejezetten a megszerzett tapasztalatokra helyezi a hangsúlyt. Ha a munkaadó látja, hogy már a jelentkezésnél is precíz és igényes az ember, biztosan pozitívabb elbírálásban fog részesülni a későbbiekben is.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.