Beszámoló az ELSA nyári egyeteméről

Tavasszal az intenzív tanulásban szünetet tartva görgettem a Facebookot, és feltűnt egy tájékoztató esemény, amelyet az ELSA hirdetett meg. Fellelkesedve bejelöltem, hogy „ott leszek”, és ez így is történt, amit nem bántam meg. Bemutatták a nyári egyetemeket, amelyekre Európa-szerte bármely joghallgató jelentkezhet. Még a szorgalmi időszakban beadtam a pályázatomat, és két héten belül értesítettek, hogy felvettek az egyik helyre, így ettől a hírtől feldobva vágtam neki a vizsgaidőszaknak.

Nyári egyetemek általánosságban

Az ELSA számos nyári egyetemet rendez különböző európai országokban. Ezek általában egy-két hétig tartanak, és van egy központi téma, amit több professzor több aspektusból mutat be: például lehet választani nemzetközi jogot, emberi jogokat, vagy akár tengerjogot is. Utóbbi kevésbé releváns kis hazánknak, de talán annál érdekesebb.

A jelentkezési határidő általában április vége – eddig kell feltölteni az oldalukra egy friss önéletrajzot és motivációs levelet, amelyben kifejted, hogy miért pont az adott helyre szeretnél bejutni, miért érdekel a téma, vannak-e korábbi tapasztalataid a kérdéskörrel vagy a rendező országgal kapcsolatban. Összesen három nyári egyetemre lehet jelentkezni az általad választott sorrendben: az egyetemi jelentkezéshez hasonlóan ha az első helyre nem vesznek fel, a másodikra még bejuthatsz, és így tovább.

fénykép: Dörfler Dóra

fénykép: Dörfler Dóra

A jelentkezés elküldése és a dokumentumok feltöltése után pár héten belül értesítést kapsz, hogy felvettek-e valamelyik általad választott helyre. Ha igen, akkor óriási kaland és megannyi új barát vár rád, miközben érdekes előadásokat hallgathatsz!

A nyári egyetemek programjainak felépítése természetesen a rendezőktől függ, de az az általános, hogy délelőtt és koradélután órákon vesznek részt a hallgatók, később közös programokon szereznek élményeket, este pedig opcionális a buli, illetve pub crawlt, pub quizt és egyéb kocsmákhoz köthető elfoglaltságokat szerveznek. Szabály elméletileg az is, hogy egy országból nem vesznek fel egynél több hallgatót, így igazán nemzetközi környezetbe csöppenhetsz, ahol a nyelvtudásod elmélyítése mellett más országok joghallgatóival köthetsz ismertségeket, barátságokat.

Aarhusi élmények

Júliusban a méltán közkedvelt dél-európai tengerpartok helyett Észak felé vettem az irányt, ugyanis Dániába, Aarhusba nyertem felvételt nyári egyetemre, amelynek központi témája az emberi jogok kérdése volt.

Vasárnap a repülőjáratok csúszásának köszönhetően tizenöt óra utazás után, éjfélkor érkeztem meg a dán reptérre, ahol a szervezők vártak, hogy üdvözöljenek és elvigyenek a hostelbe. Minden résztvevőt egy helyen szállásoltak el, így jobban megismerhettük egymást a hét során.

Az első napot sétálós városnézéssel töltöttük, de akkor még nem sejtettem, hogy túracipőt kellett volna hoznom, ugyanis a dánok mindenhova sétálnak (ha nem bicikliznek), így a telefonom szerint naponta átlagosan 15 kilométert tettünk meg gyalog. Én nem bántam a talpalást, mert a sok sétálás kiegyensúlyozta a dánok számára normális, számomra szokatlanul bőséges kenyérfogyasztást, de mindezek ellenére azért nagyon örülök, hogy Budapesten inkább tömegközlekedünk.

Naponta két-három, egyenként két óra hosszú előadásunk volt. Nem mondom, hogy könnyen koncentráltam a meleg teremben, de rettentő érdekes és izgalmas témákat jártunk körül, és mindegyik különbözött a másiktól.

Az egyik emlékezetes oktató Frederick Harhoff volt, aki a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére létrejött Nemzetközi Törvényszék egykori bírája – lebilincselően izgalmas előadást prezentált a háborús jog és emberi jogok témájában.

Továbbá jöttek előadók különböző dán szervektől, szervezetektől, amelyek mind az emberi jogok védelmét szolgálják, s bemutatták saját szervezetük működését. Szó volt még a feminista aktivizmusról is az emberi jogok kontextusában: ezen a workshopon kis csoportokba rendeződve kellett két ügyben állást foglalnunk úgy, hogy meg kellett szólaltatni egy nacionalista, egy liberális és egy feminista hangot is. Természetesen az emberi jogok kapcsán a menekültjogról, továbbá a luxuskivitelezésű dán börtönökről is tanultunk, ami erős érzelmeket váltott ki a hallgatóságból. Az órák alatt, úgy érzem, sokat tanultam mind az emberi jogokról, mind Dániáról.

Délutánonként közös programokat szerveztek nekünk, így ellátogattunk múzeumokba, felfedeztük az óvárost, és még egy óriási vidámparkba is elmentünk, ami a nemcsak a gyermekek számára, de a felnőtteknek is izgalmas élmény volt. A séták, közös étkezések során megismerkedtünk egymással, szert tehettünk új ismeretekre különböző kultúrákból, és kis idő alatt nagyon megkedveltük egymást. Az utolsó este gálavacsorán vettünk részt, ahol megkaptuk a bizonyítványunkat, ami tanúsítja, hogy részt vettünk a nyári egyetemen.

Összességében tehát ez a hét intenzív, élményekkel teli volt, mosolyogva gondolok vissza rá. Ajánlom a nyári egyetemet mindazoknak, akik szeretnek ismerkedni, gondolkodnak az Erasmuson, és kipróbálnák magukat előtte nemzetközi környezetben, ahogy azoknak is, akik szeretnék gyakorolni az angolt, szeretnének mélyebben elmerülni egy témában, és szeretnének életre szóló emlékeket szerezni.

A tanulság: érdemes elmenni az olyan eseményekre, amelyeken bejelölted, hogy „ott leszek”!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.