Öt dolog, amivel feltöltheted az önéletrajzodat

Fiatal álláskeresőként sokaknak problémát jelent, hogy mit írjanak az önéletrajzukba a gimnáziumi és az egyetemi tanulmányaikon kívül. Persze a nyelvvizsga és a jogosítvány említése is alapkelléke a CV-nek, de sokan ezekkel együtt is nehezen töltik ki a teljes oldalt.

Nehéz eldönteni, hogy miket kellene beleírni az önéletrajzba, mi lehet releváns. Azonban amíg sok az üres hely, jobb azt kitölteni azzal, amink van, és nem gondolkodni azon, hogy beleillik-e az elvárásba vagy sem.

Sokan már a gimnáziumi évek alatt dolgoztak alkalmi munkavállalóként nyaranta, így számukra érdemes ezeket is felsorolni, mint munkatapasztalatot, még abban az esetben is, ha nem releváns a kiszemelt pozíció tekintetében.A munkáltató így legalább láthatja, hogy életed során már dolgoztál valahol.

Előnyt jelenthet továbbá, ha hosszú ideig egy helyen dolgoztál, mivel ez megbízhatóságot és precizitást sugall. Ha az elmúlt öt nyáron mindig máshol dolgoztál, ráadásul olyan pozíciókban, amiknek a vágyott munkához semmi köze, fölösleges mind az ötöt felsorolni, de egyet-kettőt érdemes lehet beleírni.

1. Egyetemi elfoglaltságok

Az egyetem is számos lehetőséget biztosít az önéletrajzod bővítéséhez. A HÖK-ben, a Tudományos Diákkörökben vagy a Jurátusnál végzett munka remek kiindulási pont lehet, mivel ez is a szorgalmadról tesz tanúbizonyságot, valamint az érdeklődési körödre is fény derül ezekből az önként vállalt munkákból. A demonstrátori pozíció is hatalmas pluszpontot jelenthet egy állásra való jelentkezésnél – ez már igazán magas elismerés, amit nem a diákoktól, hanem az oktatóktól kap az illető. Érdemes tehát minél több egyetemi programban, feladatban részt venni, mert rengeteget profitálhatunk belőle a későbbiek folyamán.

2. Kutatások

A tudományos kutatások, megírt tanulmányok is nagyszerű kiegészítői lehetnek a CV-nek, főleg ha ezek valamilyen folyóiratban vagy internetes portálon publikálásra is kerültek. Ez amellett, hogy szintén az általad választott tudományág iránti elhivatottságodat jelzi, a kitartásodról és precizitásodról is tanúskodik, valamint megmutatja, hogy mi érdekelt igazán a tanulmányaidon belül.

3. Szakmai versenyek

A szakmai versenyeken elért eredmények akár az önéletrajz alapját is képezhetik. Rendkívül imponáló a munkaadó számára, hogy egy kiemelkedően tehetséges fiatal nála szeretné megkezdeni pályafutását. Egy színvonalas hazai vagy nemzetközi versenyen elért eredmény nagyban megkönnyítheti a munkakeresést, hiszen sok esetben ügyvédi irodák támogatják ezeket a rendezvényeket, esetleg csak érdeklődnek irántuk, és ezért végigkövetik a verseny folyamatát, majd munkalehetőséggel keresik fel a számukra szimpatikus diákokat – így a szerencsés győztesnek már csak választania kell a temérdek lehetőség közül.

cv-2578872_1920

4. Tanfolyamok

Sok tanfolyam van, ami hasznos lehet a jövőbeni munkánk szempontjából. Ilyen lehet például az ECDL, ami a számítógépes ismereteket igazolja. Egész könnyen teljesíthető, és tényleg nem árt, ha a munkád során használnod kell majd az Excelt vagy a Wordöt. A szakmai nyelvvizsga sem elhanyagolható kérdés. Manapság szinte sehol sem lehet elboldogulni idegennyelvtudás nélkül, éppen ezért ajánlott minél hamarabb megcsinálni ebből is egy nyelvvizsgát. Egy-egy nagyon hasznos OKJ-s képzés szintén gyarapíthatja az önéletrajzunkat.

5. Különböző fajtájú CV-k

Ha a fentebb említett opciókkal sem telne be a lap, kezdhetjük önéletrajzunkat egy rövid motivációs levéllel. Így megmutathatjuk, hogy mennyire sokszínűen tudunk fogalmazni, valamint szimpatikus lehet a munkaadó számára, hogy meg tudjuk indokolni, miért szeretnénk az adott pozíciót betölteni. Amerikában bevett szokás, ami mostanában nálunk is kezd elterjedni, hogy az önéletrajznak egy része felsorolja a jó szokásainkat, valamint azt, hogy miben szeretnénk fejlődni. Ez is jó ötlet lehet vészhelyzet esetére.

A munkakeresés sosem könnyű, de a leendő munkahelyeden az önéletrajzodat látják belőled először, így rendkívül fontos, hogy az precíz és tartalmas legyen, de túlzásokba se essen. Az információk között szelektáljunk észszeszűen, de ha túl üresnek érezzük az eredményt, inkább töltsük fel az életrajzot, hogy legyen miről beszélgetni a személyes interjú során.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.