A világ leghíresebb ügyvédje

A legizgalmasabb egyetemi előadások azok, amikor az oktató nemcsak kiváló elméleti szakember, hanem gyakorló jogász is, és mondandóját folyamatosan saját praxisából vett hihetetlen történetekkel színesíti. Mi történne, ha ezek az ügyvédek egy-egy esetet regénybe foglalnának? Ez John Grisham, amerikai bestselleríró története.

John Grisham 1955-ben született, és sokáig nem tudta, mi lesz majd, ha nagy lesz. Profi baseball játékos szeretett volna lenni, végül számvitelből diplomázott, majd beiratkozott a jogi karra is. Miután 1981-ben ott is diplomát szerzett, tíz éven át praktizált ügyvédként, mellette pedig Mississippi állam képviselőházának volt tagja.

1984-ben végighallgatta egy tizenkét éves gyermek tanúvallomását az őt ért brutális szexuális erőszakról, ekkor szállta meg az ihlet, és kezdett el írni. Három év hajnali és késő esti írás után megszületett a Ha ölni kell című regénye, melynek alaptörténete, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt levő két fehér férfi megerőszakolja a fent nevezett fekete kislányt, akinek az apja bosszút áll az esetért, ez pedig rasszista gyűlölethullámot indít el a városban. Társadalmi és jogi problémákra egyaránt rávilágít, és végig az igazságosság dilemmáját feszegeti könyvében.

A regény először nem lett sikeres, ám a második, 1991-ben megjelent A cég című könyve negyvenhét hétig volt a New York Times bestseller listáján. Ekkor vált Grisham főállású íróvá, és döntött úgy, hogy maga mögött hagyja ügyvédi karrierjét.

Egy évre rá harmadik műve, A Pelikán ügyirat pedig már első helyet foglalhatott el a bestsellerek közt.

Azóta évente legalább egy új regénye megjelenik, és a hivatalos honlapja szerint már több, mint háromszázmillió eladott nyomtatott példányt tudhat magáénak, írásait pedig negyven nyelvre fordították le. Kilenc könyvéből filmadaptáció is készült.

john-grisham-1-1024x768

„Kétségeim vannak afelől, hogy valaha írtam volna egyetlen könyvet is, ha nem lettem volna jogász. Sosem álmodoztam arról, hogy író leszek. Csak azután írtam, hogy átéltem a tárgyalásokat” – nyilatkozta.

Valóban, regényeinek főhőse mindig egy lelkes, fiatal ügyvéd, és címválasztásaiban sem titkolja, hogy a jogrendszer elemeivel átitatott műveket kapnak az olvasók (Az ügyfél, A végrendelet, Az üzlettárs, Az utca ügyvédje, A fellebbezés, Prókátorok stb.). Grisham folyamatosan merít korábbi ügyeiből és jogi tapasztalatából, ügyvédként szólítja meg közönségét.

Könyvajánló

Legfrissebb regénye 2018-ban jelent meg, és nem sokkal rá már Magyarországon is lehetett kapni a könyvesboltokban.

A Kakas bár alaptörténetével talán mi is azonosulni tudunk: négy végzős joghallgató egyetemista úszik a diákhitelben, a helyzetük kilátástalan.

A történet bonyolódik azonban, mikor rájönnek, hogy a diákhitelt folyósító intézet és az iskola összejátszik, így eldöntik, diplomázás előtt otthagyják az egyetemet, és leleplezik az összeesküvést…

John Grisham korunk egyik legnépszerűbb írója, és kétségtelenül az egyetlen olyan ügyvéd, akinek nevét a világ minden táján ismerik. Műveiben rendkívül izgalmas eseteket ír le, laikusok számára is érthető módon vázolja a jogi folyamatokat, ezáltal úgy érezhetjük, az igazságszolgáltatás kulisszái mögé tekinthetünk. A száraz tankönyvek között pedig rendkívül üdítő kikapcsolódást jelenthet olvasni történeteit.

források: X X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.