Agrárjogi verseny az egyetemen

Idén immár tizennegyedik alkalommal került megrendezésre az ország hat neves felsőoktatási intézményén jogi tanulmányokat folytató hallgatók agrár- és szövetkezeti jogi megmérettetése. A verseny egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget kínál és nem utolsó sorban megajánlott vizsgajegyet is eredményezhet a résztvevőknek.

Az országban összesen hat jogi karon, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Pécsett, a fővárosban pedig a Károli Gáspár Református Egyetemen és az ELTE-n folyik agrár- és szövetkezeti jogi oktatás. A különböző intézmények oktatói egy egyesületet hoztak létre a szorosabb együttműködés kialakítása érdekében, ennek keretében pedig kiváló szakmai és kollegiális viszonyukat bizonyítandó időről időre összegyűlnek, és közös programok szervezésével mélyítik együttműködésük medrét.

 Az Agrárjogi Egyesület évente egyszer, a tavaszi szemeszterben szervezi meg agrárjogi jogesetmegoldó és perbeszédmondó versenyét, amelyen többnyire a gyakorlatból érkező, pártatlan és objektív zsűri „ítélkezik”. A verseny vándorkupaként működik, minden évben más-más részt vevő jogi kar szervezi meg, idén az ELTE ÁJK rendezte meg a sikeres eseményt.

 Az érdeklődő hallgatók az őszi szemeszterben egy házi fordulón mérettethetik meg tudásukat, melyről a Tanszék különböző platformokon (Neptun üzenet, plakátok, hirdetőtábla) értesíti a hallgatóságot.

Alapvetően olyan hallgatók jelentkezését várják, akik már találkoztak az agrárjoggal, de mivel lényegében jogesetmegoldásról van szó, ezért bárki jelentkezhet – és akár szép eredményeket érhet el.

 Már csak azért is érdemes szerencsét próbálni, mert egy-egy ilyen versenyszituáció a való élete készíti fel a hallgatót, és a jogtár használata mindenki számára megengedett, ezért adott esetben a jogszabályok pontos ismerete nélkül is teljesíthető a feladat.  A kari fordulón legjobban teljesítő hallgatók megszerzik a jogot az országos versenyre felkészítő, kis létszámú csoportos foglalkozásokon, illetve magán a versenyen való részvételre, akik pedig az országos versenyen érnek el szép eredményeket, azoknak

akár a féléves vizsgájukat is megajánlhatja a Tanszék.

 A versenyző hallgatók és a felkészítő oktatók egyaránt élvezik a versenyen való részvételt, a hangulat ugyanis mindig baráti és kiváló lehetőséget nyújt a különböző karok közötti kommunikációra, ismeretségek megkötésére.

 Akinek felkeltette az érdeklődését az esemény, figyelje az Agrárjogi és Szövetkezeti Jogi Tanszék hirdetőtábláját vagy Neptun üzeneteit az őszi szemeszter elején!

 Köszönjük dr. Papik Orsolya tanárnőnek a cikk elkészüléséhez nyújtott segítségét!

kép: http://bikalogisztika.hu

            

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Máté Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.