Akiket még a pszichológus is irigyel

Sok-sok éve is voltak már gyógyítók, még mielőtt a tudományok betagozódása megkezdődött volna. Hozzájuk lehetett fordulni, ha valami mentális vagy fizikális gond volt. A mai világban minden téren rengeteg opció tárulkozik elénk, így a segítők köre is bővült. Nagyon szerteágazó a lista, mikor azt kívánjuk felmérni, hogy kihez kellene fordulnunk a problémáinkkal. Ezért érdemes megismerni a pszichológus, pszichiáter és a terapeuta mellett más foglalkozásokat is, amelyek ugyanannyira célravezetőek lehetnek, mint az előbb említettek.

Ebben a cikkben két különleges munkakört fogok megvizsgálni az érintettek személyes beszámolói alapján. Az első interjúalanyom Varga Gabriella volt. Mivel kiskorom óta ismerem, nagyon érdekelt az, hogyan éli meg a munkáját, és hogy mivel foglalkozik pontosan. 

Jurátus: Hogyan neveznéd meg röviden a munkádat?

Varga Gabriella: Művészet- és meseterápiás, esetenként zeneterápiás foglalkozásokat tartok az előzetes letartóztatásban lévő, ítéletre váró fiatalkorú fiúknak. 

Milyen korosztállyal foglalkozol főleg?

Egyéni és csoportos fejlesztések keretében tartom meg a foglalkozásokat intézetekben, a 12-19 éves korosztályba tartozó fiúk számára.

Hogyan találtál rá a meseterápiára?

Zenészként sokat foglalkoztatott a tehetség felszínre hozatala, továbbfejlesztése, valamint a lámpaláznak, és a kiégésnek az alternatív kezelési lehetőségei. Tanári továbbképzésekre jártam, de csak korlátokba ütköztem. Mivel nem volt elég időkeret egy foglalkozásra, nem tudtam kibontakoztatni, megmutatni, előhozni a gyermekekben rejlő tehetséget. Önismereti foglalkozásokra kezdtem járni.

A meseterápiát nem is ismertem korábban, a művészet-terápia képzés részeként fedezhettem fel. Ez valójában egy híd szerepet tölt be a verbális és a nonverbális terápiák között, ezért az intézetben egyre gyakrabban nyúlok a mesékhez.Élvezem kitalálni, mi lenne a legmegfelelőbb kezelési mód az egyénnek vagy az érintett csoportnak, akikkel aktuálisan foglalkozom.

A gyermekeiden is szoktad alkalmazni, amit az intézetben csinálsz?

A gyerekeimmel nem igazán csinálom. Igaz sokszor elképzelem, de még nem érett meg bennem. Sok mesét találok ki nekik, de nem vittem még végig egy teljes, kerek foglalkozást. 

Volt olyan nehéz időszakod, amikor gondolkodtál rajta, hogy abbahagyod a segítést?

Mostanában az intézeti foglalkozások kissé nehézkessé váltak a munkahelyi körülmények nagyon megváltoztak, így gyakran át kell gondolnom, hogy a segítő jellegű foglalkozásokat miért is csinálom.             

Megosztanád esetleg a legkedvesebb emlékedet velünk?

Mint mindenkinek, nekem is az első csoportom a legkedvesebb. Sok-sok apró, pozitív visszajelzést kaptam tőlük, és külön kiemelném, hogy majdnem egy évig dolgozhattam velük – az intézetben ugyanis ez ritkaság.

Örömömre szolgált a velük eltöltött idő, mert érezhettem, hogy egy biztonságos helyet tudok számukra teremteni, ahol az alapvetően nagyon különböző fiatalkorúak együttműködő csoporttá alakulhattak heti néhány órában.

Figyeltek egymásra, összedolgoztak, fantasztikus alkotásokat készítettek és végig betartották a titoktartási szerződésünket…

(Jurátus) Mint olvashattátok, Gabriella munkája sokszínű, de ugyanakkor nehéznek is bizonyulhat, hiszen egy roppant érzékeny korcsoporttal és azok lelki világával foglalkozik. Egy olyan hivatást választott, melynek köszönhetően különleges szerepet tölt be a nehéz sorsú fiatalok személyiségformálásának folyamatában. Ehhez szükséges, hogy az említett ifjúság nyitott legyen arra a segítségre, amit ő nyújtani tud. Fontosnak érzem azt is kiemelni, hogy az intézetben lakó fiúk a büntetőeljárás eredményeként kerültek oda. Utóbbi is megerősíti tehát azt, hogy mennyi energia szükséges egy sikeres foglalkozáshoz. A munka igazán hálás része azt látni, hogy valakinek felkelted az érdeklődését, megismered a személyiségét, és elkezd pislákolni az igazi énje, amit egy rossz társaság, vagy esetleg a nehéz gyermekkora miatt kellett elrejtenie. 

Régen, ha valakinek terápiára vagy egyéb kezelésekre lett volna szüksége, gyakran előfordult, hogy egy zárt teremben találta magát, ahol halálra gyógyszerezték. Ebből kifolyólag jogosan mondhatjuk azt, hogy a lelki betegek gyógyítása sokat fejlődött az utóbbi időkben. Minden korszaknak vannak szerencsére olyan elméi, akik egy közelebbi utat találnak a különböző betegségek működésének megértéséhez. A XVIII. században ez még kevéssé humánus módon valósult meg, ugyanis gyakran használtak elektrosokkot vagy lobotómiát. Ez utóbbi a homloklebeny csonkolását jelentette. Az 1920-as évekbeni párizsi Sainte-Anne kórházban, pedig igazából nem is gyógyították a betegeket, hanem csak begyógyszerezve hagyták őket meghalni.

De hogy egy pozitív példa is említésre kerüljön, kiemelendő tudós Sebastian Kneipp, a hidroterápia feltalálója. Ez a kezelési mód különösen nagy sikert ért el a XIX. században. A víz gyógyító erejét olyannyira elismerték, hogy még ma is alkalmazzák, mivel a víz hőfokának változása a vegetatív ingerek és stimuláció kiváltására rendkívül alkalmas.

 A gyógyítási módok közül az egyik legősibb a fitoterápia. Habár az elnevezése változott az idők során, és a hatékonyságát semismerték el minden korban  mégis Hippokratész óta gyakorolják ezt a gyógyítási módot. Lényege, hogy olyan különböző, a természetben sok helyen fellelhető gyógynövények segítségével gyógyítanak, amelyeknek rendkívül sokféle alkalmazási területük is van. Ennek köszönhetően ez az orvoslási mód igen nagy népszerűségnek örvend. Az Egézségügyi Világszervezet (WHO) szerint a földünkön az emberek nyolcvan százalékát kizárólag természetes szerekkel gyógyítják. De megelőzés céljából is nagyon ajánlott a gyógynövényekkel zsonglőrködni, hiszen jótékony hatással vannak a betegségek kialakulásának megelőzésére is.

A második személy, akit a tevékenységéről kérdeztem, Simon Tímea Nóra volt. Bár nagyon érdekes, amivel foglalkozik, sajnos a munkája kevésbé ismert a társadalomban, mivel aki nincs benne ezekben a körökben, annak általában elkerüli a figyelmét. Az interjú keretében megkérdeztem őt többek között arról, hogy mi motiválja a pályája során az előre haladásban, valamint hogyan talált rá erre a szakmára.

Jurátus: Mivel foglalkozol pontosan?

Simon Tímea Nóra: Immáron tizenhatodik éve építem és formálom saját alternatív gyógymódomat. Egy nagyon hosszú és összetett válasz helyett, röviden igyekszem ezt összefoglalni. Sportos múltam, egészségügyi végzettségem és a diplomám után rájöttem, hogy a fizikai betegségeknek lelki/szellemi háttere van, és ezeket a problémákat mindig a gyökerüknél kellkezelni. Az általam képviselt út erre képes. 

Miért ezzel kezdtél foglalkozni?

Már gyermekkoromban éreztem, hogy az emberek megsegítésével, gyógyításával szeretnék foglalkozni. Sokáig nem tudtam pontosan melyik irányba induljak, és azt sem, hogy hogyan tudnék a legjobban kibontakozni. Végül egy saját módszer felépítése mellett döntöttem, melyre a mai napig az élet nyújtotta adományként tekintek. 

Mi ragadott meg téged leginkább a munkádban?

Először kihangsúlyoznám, hogy fontos megérteni az élet körforgását, hogy minden tettnek következményei lesznek a jövőben, mellyel formáljuk, építjük, vagy épp romboljuk azt. Fontos megemlítenem az “aurea mediocritas” fontosságát, azaz az arany középút fogalmát. Az életet szélsőségektől mentesen, de mégis őszintén és könnyedén kell élni. Ez kedvezni fog lelki és fizikai egészségünknek is.

Természetesen még ezer és ezer ilyen tanítást lehetne megfogalmazni a harmonikus, egészséges életről. Vallástól mentesen, életünk fontos alappilléreit összefoglalja a Biblia tízparancsolata is. 

A komplikáltabb része az, amit én teszek, aminek eredményei azok a csodálatos gyógyulások, amelyek gyógyszer mentesen, műtét nélkül vagy jó szerencsével végződnek. Eközben természetesen a pácienseimet folyamatos kontrollra küldöm, ahol látva a vizsgálati eredményeket, tovább tudom javítani ezeket az értékeket. A hozzám fordulókat tehát erre az útraterelem, ezekre az elvekre igyekszem rávilágítani, segítek nekik megérteni, hogy mi miért történik. 

Érzelmileg, szellemileg megterhelőnek érzed a munkád?

Emberek problémáival sosem könnyű foglalkozni. Ez egy lelkileg és fizikailag is megterhelő munka.

Volt olyan nehéz időszakod, amikor gondolkodtál rajta, hogy abbahagyod a segítést?

Még nem fordult meg a fejemben, hogy abbahagyjam, vagy mással foglalkozzak. Szerintem nem is tehetném meg, hogy másba kezdjek, hiszen ez már az évek során felelős hivatássá fejlődött bennem.

Megosztanál egy számodra szép emléket?

Erről a kérdésről először az jutott eszembe, hogy a csoportom által végzett adományosztást említsem. Évente ugyan csak két alkalmommal, de sok szorult helyzetben lévő embertársunknak szoktunk együtt segíteni, továbbá adományozunk menhelyi állatok számára  az év többi részében is. Többek között olyan otthonnak szoktunk pénzadományt felajánlani, akik fogyatékkal elő emberekkel foglalkoznak. Továbbá karácsony tájékán tartós élelmiszerekből álló ajándékcsomagokat is kiosztunk a hajléktalan és rászoruló emberek számára. A legutóbbi alkalommal már több mint száz ilyen doboz talált gazdára minimum 6500 Ft/darab értékben. Ez óriási örömmel tölt el bennünket, és annak is nagyon örülök, hogy a saját pácienseim is megértik az adakozás fontosságát, és követnek ebben (is).

Mit tanácsolnál annak, aki nem tud eljutni a segítséghez?

Sajnos előfordul az, hogy valaki például az idős életkora vagy a nagy távolság miatt nem tud személyesen felkeresni. Ez esetben az a legjobb, ha külön felveszik velem a kapcsolatot akár telefonon, akár emailben, hogy aztán személyre szabottan foglalkozhassak velük a megoldás érdekében. 

Mit tartasz a legfontosabb értéknek a mai világban?

A kor előrehaladtával szerintem mindenki rájön, hogy a legnagyobb érték az egészség. Ha egészségünk van, mindenünk lehet. 

Azt hallottam előadásokat is tartasz… Hogyan lehet hozzád eljutni? 

Igen, tartok csoportos foglalkozásokat havonta egyszer. Itt a résztvevők betekintést nyerhetnek a munkámba, meghallgathatják mások tapasztalatait, gyógyulásait, de kérdéseiket is nyugodtan feltehetik. A következő weboldalon, bárki el tud érni, aki úgy érzni, szeretne találkozni velem: www.simontimeanora.hu.

Bárki elmehet ezekre a délutánokra?

Természetesen. Felvehetik velem a kapcsolatot a simontimeanora.hu-n és a hozzá tartozó Simon Tímea Nóra Gyógyító/Healer Facebook oldalon is. Itt egyeztethetünk az időpontról, megbeszélhetjük a részleteket. (Ezeket a délutánokat korlátozzák a jelenlegi intézkedések, ezt be kell tartanunk.) Remélem, hogy minél előbb visszatérhetünk a normális életünkhöz. Sok szeretettel várok minden érdeklődőt, jó egészséget kívánok!

Források: 1, 2, 3

Borítókép: x

Képek forrása: 1, 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.