Vegán receptek – Antal Évi vegánbloggertől

Azoknak, akik rendszeresen olvasnak minket, már nem kell bemutatni Antal Évit, akivel környezetvédelemről, veganizmusról, és a low waste életmódról beszélgettünk három héttel ezelőtt. Az interjú során szóba került, hogy a vegán életmód követése nem jár együtt pótolhatatlan lemondásokkal, sőt, egy kis kreativitással sokoldalúbbá varázsolhatja az étkezéseinket. Íme hát néhány roppant egyszerűen elkészíthető vegán recept a Vászonzsákoslánytól, amelyek amellett, hogy isteniek, még “Földbarátok” is!

Nem túrógombóc:

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

1 bögre köles

4 dl növényi tej

½ bögre cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 bio citrom reszelt héja és fél citrom leve

1 doboz natúr vagy ízesített szója joghurt

1 dl olaj

1 bögre zsemlemorzsa

A kölest megfőzzük a növényi tejben (én a zabtejet preferálom), majd hozzáadjuk a cukrokat és a citrom héját, illetve a levét. Miután kihűlt, gombócokat formázunk belőle és beletesszük egy jénai edénybe. A zsemlemorzsát megpirítjuk az olajon és rászórjuk a gombócra. Tálaláskor leönthetjük szója joghurttal.

Vöröslencse dhal tésztával:

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

1 bögre vöröslencse

víz

vöröshagyma

kókusztejszín

2 db répa vagy édesburgonya

3-4 levél fodros kel, spenót vagy medvehagyma (aminek éppen szezonja van)

bors

fokhagyma

római kömény

1 ek olaj

curry fűszerkeverék

500 gramm durum tészta

A lencsét beáztatjuk egy éjszakára, hogy megpuhuljon. A hagymát megdinszteljük olajon, és rátesszük a megpucolt és felkarikázott zöldségeket. Kis idő elteltével ráöntjük a vöröslencsét is a levével együtt, és addig főzzük, míg krémessé nem válik (ha kell, öntsünk hozzá még vizet), végül adjuk hozzá a kókusztejszínt, a fűszereket és az apró csíkokra vágott zöldet is. Keverjük össze a megfőzött durumtésztával. Tálaláskor szórhatunk rá egy kis sörélesztő pelyhet is.

Áfonyás muffin:

Elkészítési idő 15 perc, sütési idő 30 perc

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó leve

250 dkg fehérliszt

1 tasak sütőpor

½ bögre cukor

fél citrom leve

1 löttyintés vanília aroma

áfonya

A csicseriborsó levét, más néven az aquafabát addig verjük a habverővel, míg tojásfehérje hab jellegű állagot nem kapunk, majd keverjük bele a cukrot és a citromot. Ezután adjuk hozzá egy spatulával forgatva óvatosan a lisztet, a sütőport és a vanília aromát. Öntsük muffin formába és tegyük bele az áfonya szemeket a tésztába vagy még a keverő tálban keverjük bele. 180 fokon 30 perc alatt süssük meg, és már fogyasztható is.

Reméljük, hogy titeket is meggyőztek ezek a remek receptek! Ne feledjétek, nem kell teljesen vegetáriánusnak vagy vegánnak lennünk ahhoz, hogy tegyünk valamit a Földünkért. Már az is elegendő, ha egy héten egyszer vagy kétszer vegán ételek is az asztalunkra kerülnek. Egészségünk megőrzése miatt is érdemes kipróbálni a növényi alapú étrendet, ugyanis az alacsony telített zsírbevitel csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet is.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Gyulay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.