Amit a kötelező szakmai gyakorlatról tudni kell

A szakmai gyakorlat a differenciált szakmai ismeretekhez vagy a fakultatív tárgyakhoz hasonlóan kötelezően teljesítendő az egyetemi diploma megszerzéséhez. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a jelentkezésről a nappali tagozatos joghallgatók számára.

A gyakorlat időtartama a jogászképzés hallgatói számára összesen 240 óra, amelyet a hatodik szemeszter lezárásától lehet teljesíteni (noha az ajánlott tanrend a tizedik szemeszterre teszi). Első lépésként azt kell eldönteni, hogy egyénileg rendezzük a jelentkezést, vagy az egyetem által meghirdetett helyek közül választunk. Ez azért lényeges, mert eszerint kell a későbbiekben kiválasztanunk a megfelelő jelentkezési lapot.

A szükséges formanyomtatványok a Kar honlapján, az Oktatás menüpont, Nyomtatványok elnevezésű mappáján belül találhatóak. Ügyelni kell arra, hogy a megfelelő dokumentumot töltsük le és ki, mert az adott oldalon több hasonló elnevezésű fájl van a politológusok és a kriminológusok számára is.

A kinyomtatott jelentkezési lapot a szakmai gyakorlatot felügyelő oktatónál kell benyújtani, aki a jogi kar esetében Bódiné dr. Beliznai Kinga egyetemi docens. A Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszéken az ő nevére kell leadni a lap első, kitöltött oldalát. A teljesítésigazolás – ez nem más, mint a nyomtatvány második oldala – leadási határideje a szakmai gyakorlat teljesítésének „végdátumától” számított 30 nap.

A határidők minden évben változnak, ezért nagyon fontos, hogy nyomon kövessük őket. A 2019/2020. tanévben a következőképpen alakulnak: aki idén tavasszal záróvizsgázik és még nem teljesítette a szakmai gyakorlatot, annak a jelentkezési lapot legkésőbb november 29-ig (péntek), a teljesítésigazolást pedig legkésőbb március 18-án (szerda) kell leadnia.

A nappali jogászképzésen tanulók számára a meghirdetett munkahelyek listáját a felügyelő oktató a Tanulmányi Hivatal hirdetőtábláján, illetve a kari honlapon teszi közzé, továbbá a későbbiekben itt tekinthető meg az egyes intézményekbe történt beosztás is. Ugyanitt lesznek láthatók januárban a gyakorlat megkezdésére vonatkozó pontos információk, a fogadó munkahelyektől kapott visszajelzéseket követően. A nyomtatvány kitöltött második oldalát a szakmai gyakorlat teljesítését követően kell leadni a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszéken.

A gyakorlat alól felmentés csak kivételes esetben kapható, amennyiben hitelt érdemlően igazolják, hogy a hallgató a szakmai gyakorlat időtartamának és követelményeinek megfelelő munkát végzett. Ehhez külön kérelmet kell benyújtani, melyről a szakmai gyakorlatot felügyelő oktató dönt. Az igazolásnak tartalmaznia kell a szakmai gyakorlat letöltésére szolgáló munkahely megnevezését, az instruktor nevét, a végzett munka részletes leírását, értékelését és a minősítést.

A szabályokat a HKR 236. §-a tartalmazza, de a kar honlapján az Oktatás menüpont, Tanulmányi tájékoztatók fülön belül egy Szakmai gyakorlat – Szabályzat nevű külön dokumentum is található. Bár ennek a hatályosságára érdemes figyelemmel lenni, minden esetben ellenőrizzétek a módosítás dátumát!

Amennyiben további kérdések merülnének fel a teljesítéssel kapcsolatban, Bódiné dr. Beliznai Kinga egyetemi docensnél lehet érdeklődni az alábbi email címen: beliznai.kinga@ajk.elte.hu.

Forrás: https://www.ajk.elte.hu/tanulmanyi_tajekoztato_anyagok


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kruppai Sára

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.