Barangolás II. rész- Megérkezés a Jurátushoz

Miért érdemes -sok minden más mellett- megfontolni a csatlakozást a Jurátus szervezetéhez? Miért is szerencsés, ha érdekel az újságírás vagy az azzal járó, bármely más tevékenység? Jelen írásunk második részéből minden válaszra fény derül. Tartsatok Velünk!

Természetesen a magyar hagyományok állomásai is épp úgy megtalálhatóak és kellően kiforrottak, mint bármely más nemzetközi sajtóé. Hosszasan lehetne taglalni ezeket, és számtalan érdekesség húzódik meg az 1780-tól egészen 1945-ig eltartó időszak mögött. Ám mostani írásunk fő irányvonalának nem célja ezek részletes bemutatása és szemléltetése, csak és kizárólag egyetlen magaziné, a Jurátusé.

A Jurátus logója

 A magyar sajtótörténet egyik ékes tolla: a Jurátus

A Jurátus mint egyetemi sajtótermék gondolata, a rendszerváltással egyidejűleg született meg. Ezt megelőzően az egyetemi faliújságon keresztül történt a kommunikáció, amelyből megfogant az az elhatározás, hogy egy szervezettebb formában kellene a híreket és az információkat közölni. Tehát szükség és igény mutatkozik egy állandó egyetemi lapra. Ezen elképzelések és megvalósításuk az ELTE-ÁJK Hallgatói Önkormányzatának a köreiben mentek végbe. Ekként a Jurátus, igencsak hosszú időn át, a hallgatói önkormányzat magazinja volt.

Több kísérlet is megtörtént, mire a Jurátus elnyerte a megalapításra szánt arculatát. Először Zacc, utána Joghurt néven jelent meg néhány lapszám, de mindkét próbálkozás hamar elhalt.

Végül 1993-ban Hildenbrand Katalin nyerte el a főszerkesztői pozíciót, és az ő vezetősége alatt készülő lapszám már sikeres lett. Ez volt a Jurátus, és minden bizonnyal az elnevezés is tőle származik.

Napjainkra a Jurátus önálló szervezetté vált, amely azt is magában foglalja, hogy már nem a hallgatói önkormányzat napilapja, és független is tőle.

A rovataink elnevezése, tematikái és cikkei az aktualitást hivatottak szolgálni, az olvasói igények folyamatos figyelembe vétele mellett. Így a jelenleg is működő négy aktív és további két alrovatunk (Egyetem tér, Tudomány, Kultúra & Gasztró, Életmód, Művészsarok és Vélemény) elődjei a korábbi megjelenéseinkben is egyaránt fellelhetőek. Emellett karrierrel kapcsolatos kérdésekkel és külügyi témákkal is megjelenünk eseti jelleggel a Karrier&Külügy rovatunkban. Sőt, ezen becses régiségeinkben olyan különlegességekre is rá lehet lelni, mint például híres szerzők műveinek a hallgatók által történő műfordításai vagy a Humor rovat pajkos szójátékai, amely a napi leterheltségtől fáradt arcra mindig mosolyt csalnak.

Korábbi példányunk – góyáknak szóló különkiadás

Ezen régebbi, nyomtatott lapszámaink pedig manapság is néhány lelkes olvasónk és „régi motoros” tagunk gyűjteményét gazdagítják tovább, illetve egyetemünk kari könyvtárában is szabadon fellapozhatóak.

Szerkesztőségi ülés 2018-ból

Az online tér hódításával ugyanakkor, a honlapunkon folytatjuk tovább rendületlenül azon tevékenységeinket, amelyeket Alapító Atyáink bíztak ránk, immáron huszonkilenc éve. S, hogy a harmincadik és a soron következő években, miként alakul a Jurátus története, azt már Ti fogjátok megírni és megőrizni az utókornak tagként és olvasóként egyaránt!

Jurátus, végállomás

Zárszóként, a bevezetőben említett kérdésekre pedig válasszal, Szemere Bertalan mondása szolgálhat. Ahogyan fogalmazott: „ott ahol szabad sajtó van, a közvélemény tévelyeghet, de el nem tévedhet”.

Mi, itt a Jurátusban pontosan ezért dolgozunk, mindannyiunk vállalt pozíciója és feladata ezt a célt szolgálja, vagyis a szó és a szavak szárnyaló szabadságának biztosítását Értetek, hallgatókért, hogy amennyiben tévelyegtek is, még ebben az esetben se tévedjetek el. Hiszen a Jurátus a jog hallgatója, a hallgató joga! Írás, olvasás, grafika, szervezés-igazgatás, mentorálás, műsorvezetés és vágó tevékenység mind helyet kap Nálunk a kreativitással és az alkotói vággyal együttesen.

A Jurátus szerkesztősége 2021. ősz

A Jurátus nevében a Tudomány rovat írói és munkatársai bizakodva remélik, hogy ezzel a rövid, két részes sajtótörténeti tudományos cikkel, bemutathatták az újságírói tevékenység és hivatás egyik oldalát a megannyi közül, amely sokatokat arra sarkall majd a felvételi kampányunk folyamán, hogy benyújtsátok a jelentkezéseteket Hozzánk, a Jurátus szervezetéhez.

További információkért és a szervezetünk, a közösségünk és az induló tagfelvételünk részleteiért vagy ha felkeltette az érdeklődésedet a szerkesztőségi létforma, látogass el platformjainkra és kövesd nyomon oldalainkat:

honlap: https://juratus.elte.hu/

facebook: https://hu-hu.facebook.com/Juratus/

instagram: @elte_juratus

A cikk előző része itt érhető el: 1

A borítóképet Habulin Hanna Katinka szerkesztette.

A képek a Jurátus szervezetének tulajdona és szerzői jogi védelme alatt állnak.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Habulin Hanna Katinka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.