Beszámoló a Telders Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny barátságos fordulóról

Idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara adott otthont a Telders Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny barátságos fordulójának. Az esemény 2019. április 25–26-án került megrendezésre. A rendezvény célja, hogy a tényleges hágai verseny előtt egyes csapatok kipróbálhassák magukat az eredetihez hasonló versenyszituációban. Összesen hét európai ország csapata vett részt a hazánkban rendezett eseményen. Képviseltette magát Bulgária, Dánia, Finnország, Franciaország, Skócia, Spanyolország és természetesen Magyarország.

A kétnapos verseny során a csapatoknak egy fiktív jogvita rendezésében kellett szerepet vállalniuk, a felperesi és az alperesi oldalakat képviselték. Idén „A nagy futballmeccs” névre hallgatott a jogeset, amelyben két szomszédos állam – Brolin és Tenovia – problémájáról esett szó.

A megjelenteknek egymással kellett megmérkőzniük a döntőbejutásért. Minden csapat többször szerepelt: hol felperesként, hol alperesként kellett meggyőzni a három tagból álló bírói testületet a maguk igazáról. A döntőbe a legjobb felperesi oldal és a legjobb alperesi oldal került.

A7347944-1875-4F6D-BBC7-46B40CA6E43E

Péntek dél körülig lementek a selejtezők, így a versenyzők kora délután már izgatottan várták a döntőbe jutottak kihirdetését, amelyre a Tanácsteremben került sor, ahol várakoztak a csapatok felkészítő tanáraikkal, amíg megérkezett Szép Vanessa, az esemény egyik főszervezője, aki kihirdette a döntőbe jutott legjobb felperesi és alperesi oldalakat.

A legjobb felperesi oldal a hármas számú francia csapat volt. A döntőző alperesi oldal pedig a tizenhatos számú, amely az ELTE csapatát fedte. A döntős csapatok megkapták egymás beadványait, és harminc perc állt rendelkezésükre, hogy azok alapján felépítsék érvelésüket a döntőre.

A döntő délután négy órakor kezdődött a bírák bevonulásával. A bírói testület elnöke dr. Deli Zsófia volt a DLA Piper ügyvédi irodából, őt segítette két bírótársa az Universität Wienről, Christopher Wakley és Fritz Kainz. A bevonulást követően dr. Deli Zsófia köszöntötte a versenyzőket és a résztvevőket, majd ismertette a döntő menetét. Mindkét fél negyven percet kapott álláspontja bemutatására és érvei felsorakoztatására.

15ABFB03-FB86-4C5D-92B6-43BB2DE35F36

Az érvelést a felperesi oldal kezdte, jelen esetben a francia csapat. Első szónokuk kiment a pódiumhoz, bemutatkozott, majd bemutatta csapattársait is egyenként. Ezt követően röviden összefoglalva ismertette beszéde főbb pontjait, majd belekezdett az érvelésbe. A felperesi oldal védőbeszéde után az alperesi oldal jutott szóhoz, vagyis a magyar csapat.

Az ELTE csapatából először Schultz Balázs lépett a pódiumhoz, és a franciákhoz hasonlóan ő is rövid bemutatkozással, majd bevezetővel kezdett. Ezután rátért álláspontja kifejtésére, majd az alperesi oldal másik képviselője, Tóth Franciska a maga higgadt stílusában folytatta társa érvelését és a bírák meggyőzését.

Az érvelés ideje alatt mindkét csapatnak résen kellett lennie, ugyanis amíg az éppen érvelő felet a bírák folyamatosan bombázták keresztkérdéseikkel, addig a hallgató félnek jegyzeteket kellett készítenie, amely alapján ellenérvelését fel tudta építeni. Miután az alperesi oldal is befejezte mondandóját, következett a rövid ellenérvelés, amelyre mindössze pár perc állt a felek rendelkezésére. Az ellenérvelést szintén a felperes csapat kezdte, majd őket követték az alperesek, és ezzel befejeződött a döntő.

A bírák rövid egyeztetése után megszülettek az eredmények. Dr. Deli Zsófia a győztes csapat kihirdetése előtt átadta a legjobb szónoknak járó díjat, amelyet a felperes francia csapat első szónoka, Dorine Nauleau kapott. Végül elérkezett a várva várt perc, és kihirdették a döntő győztes csapatát.

A 2019-es Telders Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny barátságos fordulóját az Université Catholique de Lille csapata nyerte Franciaországból.

Ezúton is gratulálunk minden versenyzőnek az elért eredményeihez!

A magyar csapat

A magyar csapat

Az esemény megszervezéséért köszönet Szép Vanessának és Bazánth Barbarának.

A magyar csapat tagjai: Balogh Dóra, Tóth Franciska, Máté Dávid, Schultz Balázs,

Felkészítő tanárok: dr. Kajtár Gábor LL.M., (Cantab), dr. Sulyok Katalin LL.M., (Harvard)


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bulla Bettina

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.