CapsLaw, a digitális jogászműhely – Interjú Ungváry Botond Tanár Úrral

Mindig is érdekelt az informatika és a jog? Szeretnél egy olyan versenyelőnyre szert tenni, amely kiemel téged a jogászok tömegképzéséből? Ha bármelyik kérdésre a válaszod igen, szükségtelen tovább keresned, hiszen a CapsLaw páratlan lehetőségként csak a jelentkezésedre vár. Jelen cikkünkben az egyetemünkön is oktató kamarai jogtanácsossal, Ungváry Botond tanár úrral, a CapsLaw alapítójával beszélgettünk.

Jurátus: Milyen kapcsolódási pontja van a Tanár Úrnak az informatikához?

Mindig is szenvedélyesen érdekelt az IT, a szoftverjog és a legal tech világa. Éppen ezért elmondhatatlanul szerencsésnek érzem magam, hiszen gyakorló jogászként minden nap lehetőségem van foglalkozni a jog és az informatika határterületeivel. Az IT-t érintő jogi ügyek mellett aktívan veszek részt jogi informatikai fejlesztésekben, valamint legal tech projekteket vezetek. Fejlesztettem már többek között jogi mesterséges intelligenciát és hétköznapi mobil applikációt is.

Több helyen – egyetemi, illetve szakkollégiumi keretek között – tanítok IT-jogot és informatikát egyaránt. Igyekszem egyre szélesebb szakmai körhöz közvetíteni a jogi innováció és digitalizáció szeretetét és alapvető ismereteit. Így például az ELTE ÁJK kurzuskínálatában is megtalálható az általam oktatott „Jogi informatika és informatikai jog, digitális jogászi készségek” megnevezésű fakultáció.

Ugyanezen szenvedély sarkallt arra is, hogy megalapítsam a CapsLaw digitális jogászműhelyt. 

Jurátus: Hogyan tudná definiálni a CapsLaw műhelyt és annak célját?

A CapsLaw egy 2021 óta működő tehetséggondozó műhely, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy fórumot teremtsen azoknak a tehetséges, az informatika és a jog szövevényes kapcsolódásai iránt érdeklődő jogászhallgatóknak, akik el szeretnének mélyülni abban a folyton változó és szerteágazó jogterületben, amely jelen pillanatban is a szemünk láttára formál át teljes iparágakat.

A műhelyalkalmakon IT-jogi, innovációs és informatikai témájú előadásokat hallgatunk elismert szakértőktől, programozást tanulunk, kutatunk és publikálunk, valamint digitális készségfejlesztő foglalkozásokat tartunk.

A CapsLaw további célja, hogy a tagjai felkészült digitális jogászként fejezzék be egyetemi tanulmányaikat, a műhelymunka során pedig széleskörű ismereteket szerezzenek az IT-jog legfontosabb témaköreiről és általában a technológiai jogi problémák világáról.

Jurátus: Milyen szakmai eseményeket rendez a szervezet általában?

Meghívott vendégeink között vannak elismert ügyvédek, jogtanácsosok, legaltech-kutatók, akik megosztják velünk tudásukat olyan témákban, mint például az internetjog, a domainhasználat, a mesterséges intelligencia a jogi praxisban, a döntvénykereső algoritmusok, a blockchain, az ügyvédi irodai ügyviteli rendszerek, vagy éppen egy IT-nagyvállalat jogi támogatásának kihívásai.

Az előadások és beszélgetések mellett csoportos IT-jogi tematikájú kutatásokat végzünk. Természetesen nem maradhat ki a közös programozás sem a tevékenységeink sorából, hiszen hogyan másképp érthetnénk meg azokat a gyakorlati jelentőségű fogalmakat, mint a forrás- és gépi kód, vagy éppen az integrált szoftver?

A közösségi pillérre is nagy hangsúlyt fektetünk, rendszeresen felejthetetlen társasjáték-esteket rendezünk.

Jurátus: Milyen módon van lehetőség a jelentkezésre?

A CapsLaw honlapunk felvételi fülén megtalálható minden részlet. Emailben várjuk a jelentkezéseket egy önéletrajz és egy rövid motivációs levél formájában. A legkiválóbb jelentkezők egy kellemes hangulatú, baráti felvételi interjúra számíthatnak, amelynek során elsősorban személyes szakmai érdeklődésük, motivációik és karrierterveik lesznek a beszélgetés fókuszpontjai.

A jelentkezés határideje: 2023. november 26-a. 

Köszönjük az interjút dr. Ungváry Botond Tanár Úrnak, egyúttal javasoljuk a jelentkezést egy kiváló szakmai és baráti közösséghez!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                     

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Oszlánszki Márkó

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.