A 2023. őszi HÖK-elnökválasztás eredménye – Mennyi is az annyi?

A Hallgatói Önkormányzat Ellenőrző Bizottsága az 2023. október 29. napján kelt határozatával megállapította az elnökválasztás eredményét. A választás érvényes és eredményes volt, a megválasztott elnök Szente Nóra Titanilla.

Míg Atanasziadisz Dominik 400, addig Szente Nóra Titanilla 639 szavazatot kapott. A HÖK elnökének megválasztása tekintetében a HÖK weboldalán elérhető információk alapján a következő adatok olvashatóak ki az Ellenőrző Bizottság határozataiból:

A Választási Bizottság jelölttéválási eredményeket és választási eredményeket kihirdető határozatairól szóló 1/2017/2018/1. (XI. 14.) Közgyűlési határozat rendelkezik azokról az elemekről, amelyeket kötelezően tartalmaznia kell az elnökválasztás eredményéről beszámoló határozatnak. Így a legkorábbi részletes információk a már említett határozat kihirdetését követő 2019. évi választásokról elérhetőek. Emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény pedig rögzíti, hogy a Hallgatói Önkormányzat az e törvényben meghatározott jogosítványait akkor gyakorolhatja, ha a hallgatói önkormányzati választásokon a felsőoktatási intézmény teljes idejű nappali képzésben részt vevő hallgatóinak legalább huszonöt százaléka igazoltan részt vett.

A 2023. évi elnökválasztás adatai alapján kijelenthető, hogy az utóbbi évekhez képest az idei volt a legnagyobb mind a választásra jogosultak, mind az érvényesen leadott szavazatok, mind pedig az elnökjelöltek száma tekintetében. Fontos azonban kiemelni, hogy a választásra jogosultak és az érvényesen leadott szavazatok aránya mindössze harminchárom százalék, mely tűpontosan egyharmados támogatottságot jelent. Az egyetemi polgárság részéről tanúsított mélységes apátia magyarázata meghaladja jelen cikk kereteit, azonban felveti azon lényeges kérdést, hogy milyen hatásfokú érdekképviselet látható el ilyen mértékű legitimáció mellett. Mindazontáltal előremutató az a – remélhetőleg – hagyományteremtő tény, hogy a demokratikusabb választások érdekében egynél több jelölt is megmérettette magát.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                  

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Oszlánszki Márkó

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.