C’est la vie – útikalauz Provence-hoz

Már javában elkezdődött az idei év őszi szemesztere, azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondanunk az utazásokról. Megfelelő időbeosztás mellett egy-egy őszi vakáció is beilleszthető a ZH-kal és vizsgákkal teli borús mindennapokba. Talán a francia Riviéra és Párizs a turisták legkedveltebb állomása, ám az ország számos egyéb felfedeznivalót is rejteget. Az ősz-, és a borrajongók számára Provence lehet az ideális választás. Festői tájak, finom fogások, fantasztikus italok és történelmi botrányok. Mi más kellhet a tökéletes őszi barangoláshoz?

Gordes – falu a gasztronómia szerelmeseinek

A francia falu, mely 1982-ben hivatalosan is megkapta Franciaország legszebb falva rangot. A fehér kőből épült házak vízesés szerűen lepik el a domboldalt. A kitűnő elhelyezkedésének köszönhetően a település átvészelt számos háborút és járványt, így az eredeti pompájában csodálhatják meg a látogatók. Napjainkban közkedvelt művészek, politikusok, hírességek és milliomosok nyári rezidenciái helyezkednek el a településen. Emiatt a faluban található éttermek és szállodák árai jóval a környező települések árai felett helyezkednek el, mindezek ellenére érdemes legalább egy délutánt rászánni a hófehér macskaköves utcákon való barangolásra.

A település számos rendezőt is lenyűgözött egyedi bájával, többek között a népszerű “Emily Párizsban” című sorozat harmadik évadába is bekerült. A falu a gasztronómia szerelmeseinek is tartogat élményeket, ezáltal a “Clover Gordes par Jean-François Piège” nevű étterem az említett sorozatban is szerepelt.  Emellett kettő Michelin csillagos éttermet is találhatunk itt, a „Les Bories-t” és a “Le Mas – Alexis Osmont-ot”. A látszólag napsütéses idő ellenére érdemes melegebb ruhákkal is készülni a kései órákra, ugyanis a helyi időjárás estére dombos-völgyes jellege miatt hűvössé, szelessé válik. Ha pedig a tökéletes naplementés képet szeretnénk elkészíteni az Instagram profilunkra, akkor érdemes egy kicsit kimerészkednünk a falu utcácskáiról, és ellátogatnunk a közeli kilátópontra (Town View Point Gordes), ahonnan a Provence-i táj fog a lábunk elé terülni.

Roussillon – az okkersárga falu

Az okkersárga házairól ismeretes község körvonalait már Gordesből észrevehetjük. A két falu körülbelül 25 percnyi kacskaringós autóútra helyezkedik el egymástól. Ha a környéken járunk, semmi esetre se mulasszunk el egy kávét vagy ebédet ott, ugyanis a falu sikátoros utcáiról pazar kilátás tárul a szemünk elé: az épületek a jellegzetes színüket adó vas-oxidot tartalmazó narancsos színben pompázó hegyormon állnak. A vörös festék gyógyászati hatását már az ókori egyiptomiak is felfedezték, a 18. században pedig a festők kedvelt színezőanyagának számított. Mára betiltották a vörös festék bányászatát és exportját, hogy megvédjék a falut a pusztulástól. A faluban több galériát is megtalálni, ahol helyi művészek munkáit lehet megcsodálni, és megvásárolni. Aki nem engedheti meg magának a festmény megvásárlását, annak több kép is elérhető képeslap formájában.

Lacoste – a szadizmus és divatfesztivál városa

A Vaucluse megyében található az alig több, mint 400 főt számláló kis falu, nevével ellentétesen nem a Lacoste márkáról nevezetes. Luberon dombos-völgyes tájára festői kilátás nyílik a francia falucska utcáiról. A faluba meseszerű fehérköves, meredek sikátorok vezetik fel a látogatókat, amelynek tetején Lacoste nevezetes vára tartja szemmel a vidéket. Egykoron Sade márki tulajdonát képezte az építmény, amely egyébként a márki rémtetteiről vált híressé. Lacoste várát a 11. században a Simiane család építtette, majd a de Sade családra szállt át. Donatien Alphonse François de Sade márki 1768-as börtönből való szabadulását követően költözött Lacosteba és kezdte meg a vár renoválását. A várban helyet kapott egy 120 férőhelyes színház is, ahol a márki saját darabjait mutatta be. De Sade vidéki tartózkodása alatt sem tudott gátat szabni vágyainak, ami miatt többször is el kellett hagynia otthonát. 1777-ben börtönbüntetésre ítélték különféle vádak alapján, amelyek között szerepelt a vacsoravendégeinek megmérgezése és kiskorú lányok szexuális bántalmazása, valamint orgiák szervezése.

A márki korának jelentős filozófusa volt, műveiben pedig a szexuális önrendelkezés és a szabadság jutott nagy szerephez. Köteteiben a szexualitás és az erotika közötti különbségeket vizsgálta, gyakran beteges gondolatokkal tarkítva, például ő alkotta meg a szadizmus kifejezésünket.

1777-ben az Aix-en-Provence-i bíróság olaszországi távollétében halálbüntetésre ítélte, amit egy bábun a főtéren végre is hajtottak. A menekülő márkit végül Párizsban érték utol, ahol be is börtönözték, büntetését Bastille-ban töltötte, ahol megírta legemlékezetesebb művét, a Szodoma százhúsz napja című regényét.

A várat Pierre Cardin vásárolta meg 2000-ben, amelyet a divattervező 2016-os halála után a családjára hagyott. Azóta a Lacoste minden nyáron kulturális eseményeknek és divatfesztiváloknak ad otthont. A várba belépők Pierre Cardin bútorgyűjteményét és kortárs művészek munkáit szemlélhetik meg. A várból pazar kilátás nyílik Luberon völgyére, tiszta időben a Tour de France rajongói sem távozhatnak csalódottan, ugyanis a Mont Ventoux is jól kivehető.

A falu gasztronómiai kínálatban ugyan nem bővelkedik, azonban a falut körülölelő hegy lábánál elterülő takaros étteremben az idelátogatók a márkiról elnevezett, “La Sade” nevű pizzát kipróbálhatják.

Avignon – a pápák városa

Avignon Vaucluse megyében a Rhone folyó partján terül el. A várost gyakran szokták a “pápák városának” nevezni, mivel a 14-15. század során számos pápa és ellenpápa töltötte itt “avigoni-fogságát”. A város leghíresebb látnivalója a Pápai palota, ahová a sorbanállás elkerülése végett érdemes előre, online megvásárolni a belépőket. A palotában interaktív kiállítással várják a látogatókat, minden terem QR kódok segítségével hívja életre  korabeli pompájában a helységeket. A palotában felfedezhetjük a pápák rezidenciáját, a templomot, a fényűző vacsoráknak teret adó termeket, konyhát, a toronykilátót és a pápák saját borászatát és veteményeskertjét.

A Pápai palota mellett egy csodálatos botanikus kert helyezkedik el a dombtetőn, ahonnan meseszerű képeket készíthetünk a Pont d’Avignonról és a Rhone folyó smaragd színű vízéről. Azonban, ha a képeslapokon szereplő fotó spotot szeretnénk megtalálni, akkor át kell kelnünk a folyó túloldalára, amelyhez nem a Pont d’Avignon lesz a legjobb választás, ugyanis a híd egyik felét a 17. században elsodorta egy erős ár, amit azóta sem építették újra. A hídról a 16. században egy fülbemászó dalocska is született, a “Sur le pont d’Avignon”, ami annyit tesz:“Az avignoni hídon”. A dal eredeti címe azonban “Sous le pont d’Avignon” volt, ami azt jelenti, hogy “Az avignoni híd alatt”, ugyanis a korban zenés mulatságuknak adtak otthont a híd boltívei.

Provence minden települése egyedi és semmi máshoz nem fogható, viszont van egy  közös vonás minden városkában: biztosan maradandó emlékekkel fogunk távozni. Ha eddig hezitáltál volna, hogy meglátogasd a “francia Toszkánát”, vedd ezt egy jelnek, kapd a bőröndödet és a túrabakancsodat, és merülj el a francia életérzésben! C’est la vie!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Takács Kata

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.