Concours en français? Bien sûr!

Beszélsz vagy tanulsz franciául? Érdeklődsz a jog aktuális kérdései iránt? Szívesen kipróbálnád nyelvtudásod szakmai környezetben és akár nyernél is ezzel? Most itt a lehetőség, hogy kipróbáld magad a Frankofón Diákkör esszépályázatán!

A Frankofón Diákkör karunk legfiatalabb diákszervezetei közé tartozik. A közös piknikezések és pétanque-játszmák mellett érdekes szakmai és kulturális eseményeket biztosítanak az ÁJK franciás közösségének, rendszerint meghívott előadókkal.

Az elmúlt időszak eseményei között szerepelt például kerekasztal-beszélgetés az EUB három munkatársával, az Európa Tanácshoz delegált magyar nagykövet, Rusz Harry önálló estje, vagy a jog aktuális kérdéseiről szóló előadás karunk nyelvi lektorával, Thomas Virmonttal. Céljaik megvalósításában olyan frankofón kötődésű intézményekkel működnek együtt, mint a Francia Intézet vagy a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara.

Tudnivalók a pályázatról

A Francia Intézettel együttműködésben idén első alkalommal megrendezésre kerül az az esszépályázat, melyre bármilyen alap-, mester-, vagy osztatlan képzés hallgatója jelentkezhet, aki magyarországi felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait. A szakmai követelmény, hogy a beadott munka francia nyelvű legyen, és a jog aktuális kérdéseit, kihívásait mutassa be. Jogterületi megkötés nincs, tehát a pályázat a büntetőjogtól a civilisztikáig a jogtudomány bármely szegletére fókuszálhat, a lényeg csupán a felvetett probléma precíz, világos kifejtése.

A pályázat célja a francia nyelv használatának ösztönzése, illetve lehetőséget teremteni a tapasztalatszerzésre és szókincsbővítésre szakmai nyelvi közegben

ezért az értékelés elsődleges szempontja a választott téma érthető, logikus és alapos feldolgozása.

A pályázatra nemcsak teljesen új kézirattal, hanem már korábban, máshol leadott tanulmánnyal vagy annak kivonatával, fordításával is lehet jelentkezni. Ennek fényében évfolyam- vagy szakdolgozat rövidített, francia nyelvű változata is beadható, ahogyan tudományos diákköri (TDK, OTDK) vagy szakkollégiumi dolgozatok szerkesztett változatait is elfogadják. Azonban fontos, hogy bizonyos formai követelményeknek (például karakterszám, jelige) megfeleljen az esszé, és legkésőbb május 2. éjfélig megérkezzen a felhívásban feltüntetett elérhetőségre!

A beérkezett műveket a Francia Intézet munkatársaiból és az ELTE ÁJK oktatóiból álló szakmai zsűri fogja elbírálni. A legjobb dolgozatok szerzői tárgyi nyereményekre, illetve az ELTE Annales idegen nyelvű tudományos kiadvány által biztosított publikációs lehetőségre is számíthatnak!

Ha francia perbeszédversenyen is kipróbálnád magad

Az ÁJK berkein belül nem ismeretlenek a jogi témájú francia versenyek, ugyanis a korábbi években már többször megrendezésre került francia nyelvű emberi jogi perbeszédversenyről – a 2017-es Plaidoirie-ról – a Jurátus is beszámolt. A kétfordulós verseny nemzetközi szintűvé nőtte ki magát: a francia, magyar, illetve franciául beszélő nem magyar hallgatók külön kategóriában indulnak, és olyan értékes díjakért versenyeznek, mint gyakornoki lehetőség egy neves párizsi ügyvédi irodában vagy részvételi lehetőség Strasbourgban egy emberi jogi nyári egyetemen. A járványügyi korlátozások miatt az idei V. Concours régional de Plaidoirie elmaradt, de remélhetőleg a 2021/22-es tanévben már sor kerülhet rá.

Ne maradj le a franciás lehetőségekről!

Ha érdeklődtök a diákkör tevékenysége iránt, kövessétek Facebook és Instagram-oldalukat, illetve látogassatok el a frankofon.elte.hu-ra!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.