Európai uniós szimuláció Mainzban

Érdekel az Európai Unió világa? Szeretnéd közelebbről megismerni az EU intézményeinek működését? Fogékony vagy más kultúrák megismerésére? Ha a válasz igen, akkor a Model European Union programjait neked találták ki. A Németországban megrendezésre került eseményről olvashatsz beszámolót.

A tavaszi vizsgaidőszak alatt jelentkeztem a Model European Union Mainzban megrendezésre kerülő eseményére. A jelentkezésem után nem sokkal e-mailben értesítettek arról, hogy engem is kiválasztottak, így eltölthettem pár napot Gutenberg szülőföldjén, a Rajna és a Majna mentén található Mainzban.

Az ötnapos eseménynek a Johannes Gutenberg Egyetem adott otthont. A résztvevő egyetemi hallgatók előzetes beosztás alapján, külön csoportokat alkotva lemodellezték az Európai Unió intézményeinek a működését, pontosabban az Európai Parlament és az Európai Unió Tanács munkáját. Korábban megkaptuk a Bizottság jogszabályjavaslatait, melyeket megvitattunk, szavaztunk róluk, majd módosítottuk őket.

Az Európai Parlament és a Tanács 2002/58/EK Irányelve (2002. július 12.) az elektronikus hírközlési ágazatban a személyes adatok kezeléséről, feldolgozásáról és a magánélet védelméről („Elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv”) és az 2018/0106 COD az Európai Parlament és a Tanács irányelve az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről volt terítéken a szimuláció során, melyekből szakmailag rengeteget tanulhat egy joghallgató.

mainz-2342483_1920

Bár a szimulációk délelőttől este hét óráig tartottak, igyekeztek nekünk minél több kulturális programot is szervezni. Az első estén egy borkóstoló keretében megismerkedhettünk a Rheinhessen borvidék produktumaival, és megtudhattuk, hogy a Németországban található tizenhárom borvidék közül földrajzi, területi értelemben ez a legnagyobb.

Emellett az Eulchen Schlossbiergartenben különböző söröket lehetett kóstolni, valamint barbecue estet és városnézést is szerveztek nekünk. Az eseményt az European Night zárta, ahol a résztvevők a saját országukra jellemző gasztronómiai különlegességekkel készültek.

Mindezeknek a programoknak óriási közösségkovácsoló ereje van, arról nem is beszélve, hogy nemzetközi környezetben könnyedén tanulunk, és fejlődik a szaknyelvi angoltudásunk is. Emellett interaktív módon, észrevétlenül rengeteget lehet megtudni az Európai Unió működéséről, valamint más kultúrák megismerése miatt is érdemes részt venni az ehhez hasonló eseményeken.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Nagy Judit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.