Instant szépirodalom — POKET zsebkönyvek

Eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne a buszra, metróra, villamosra várakozást olvasással tölteni? Vagy hogy miért nincsenek egészen kicsi kiadások a kedvenc könyveidből? És az, hogy mennyivel kellemesebb látványt nyújtana egy tömött metrószerelvény, ha mindenki olvasna, és nem a telefonját bújná? Vecsei H. Miklósnak mindez nemcsak eszébe jutott, de a megoldást is megtalálta.

Április 11-én, a költészet napján indult el a POKET zsebkönyvautomata-projekt, melynek keretében Budapest több pontján olyan átalakított automaták jelentek meg, amik ital és édesség helyett zsebkönyveket kínálnak. A fiatal alkotókból álló Sztalker Csoport, illetve Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián nevével fémjelzett akció célja az olvasás népszerűsítése mellett elsősorban egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozása.

Az ötletet, mely szerint szükség van könnyen és olcsón elérhető zsebkönyvekre, amik az okostelefont helyettesíthetik, alapvetően az ihlette, hogy a fővárosi tömegközlekedés képét a telefonjukat unalmukban céltalanul görgető fiatalok jellemzik. Vecsei H. Miklós elképzelése tehát az volt, hogy életünknek ezen üresjáratait valahogyan megpróbálja értékes percekkel megtölteni.

Az útközben történő olvasással szembeni leggyakoribb kifogás az, hogy a könyvek olyan nagyok és/vagy drágák, hogy nagyobb kényelmetlenség őket mindenhová magunkkal hordani, mint amennyi időt nekik tudnánk szentelni. Erre válaszul született meg a terv, hogy

okostelefon méretű zsebkönyvekbe sűrített szépirodalmat juttassunk a fiatalok kezébe, amit egyszerűen, a közlekedési csomópontokon kihelyezett automatákból lehessen beszerezni.

A telefonjuk helyett zsebkönyvet bújók között ezzel kialakulhat egy olyan közösség, amiben jó észrevenni, hogy a másik táskájából is egy színes könyv kandikál ki, és hogy valami közös van bennünk azzal, aki a villamoson mellettünk ül. Az így létrejött, POKET nevet viselő program célja az volt, hogy előállítási költségen (ezer forint alatt) kisméretű, könnyen hordozható könyvekkel tudjon a város különböző pontjain elhelyezett automatákból a zsebekbe szépirodalmat csempészni.

Hároméves előkészület után az ötlet áprilisban megvalósult. Az automatába kerülő könyveket az ötletgazdák választották ki, a válogatás során pedig arra törekedtek, hogy olyan repertoárt hozzanak létre, ami a minőségi klasszikus és kortárs műveket vegyíti, ugyanakkor az olvasóközönség minél szélesebb spektrumát befogja.

Első körben így öt könyvvel és hét automatával indult el a várva várt projekt, amit hatalmas lelkesedés fogadott.

A hangulatos, színes könyvecskék kivitelezése egy MOME-s grafikuscsapat munkájának köszönhető. A POKET projekt első öt könyvének mindegyike egy-egy nagykövetet tudhat magáénak, és minden kihelyezett automata mögött is áll egy-egy támogató szervezet.

Az első automaták helyszínei között szerepel a Vígszínház jegypénztára, a Móricz Zsigmond körtér, a Trafó, a Stadionok és a Déli pályaudvar is. Az első öt cím pedig az Utas és holdvilág, A Pál utcai fiúk, Egy elmebeteg nő naplója, Ady Endre éjszakái és egy Esterházy válogatás.poket

Az automatákat az üzembe helyezésük pillanatától kezdve rohamtempóban fosztogatják a rajongók táborai. A POKET csapatának legnagyobb meglepetésére a legkeresettebb automatákat naponta többször kell újratölteni. A projekt azonban nem áll meg a kezdeti fázisban, további bővülés és terjeszkedés a cél.

A nyári fesztiválszezonra egy mozgó automatával készülnek, ami a fesztiválokon kívül zsákfalvakba is igyekszik majd belopni egy kis közösségi olvasásélményt.

Emellett a zsebkönyvek csapatának célja, hogy Budapesten kívülre terjeszkedjenek, és más egyetemvárosok olvasó- és tömegközlekedő közönségét is megörvendeztessék.

Egyelőre úgy tűnik, a POKET hatalmas népszerűségnek örvend. Bár a könyvek nyomása, az automaták kihelyezése, rohamtempóban való feltöltése és a szélesedő igényeknek való megfelelés nem kevés gondot okoz az alkotócsapatnak, lelkesedéssel és elhivatottsággal, időt és fáradságot nem kímélve dolgoznak a projekt zökkenőmentes működésén.

A készpénzes automaták mellett hamar megjelent egy bankkártyával működő is, egy új meglepetés helyszín is feltűnt, illetve az elmúlt hetekben antikváriumokból összegyűjtött régi kiadású, „retro-zsebkönyvek” töltötték meg az automatákat. A hírek szerint hamarosan új címekkel lepik majd meg a nagyérdeműt, és a tervek szerint minden hónapban egy új könyvvel bővülhet majd zsebkönyvtárunk.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni, minél több automatát személyesen is meglátogatni, és zsebünkben az okostelefont színes kiskönyvre cserélni. A legfrissebb fejleményeket és újításokat pedig a POKET zsebkönyvek Facebook-oldalán is könnyen nyomon követhetjük.

„Találkozzunk a villamoson!”

(imázsvideó)


borítókép

               

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Pallos Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.