Kiruccanás Berlinbe

Berlin a XX. században örökre beleírta magát a történelembe. A város – a Harmadik Birodalom központja, később pedig kettészelt sziget az NDK-ban – bővelkedik a látnivalókban, amelyek gyakran sokszor erősebb érzelmeket váltanak ki a turistákból, mint Róma ókori útjai vagy az Akropolisz Athénban.

Berlin a fapados légitársaságoknak hála ma már csak másfél órára fekszik Budapesttől, aki azonban kerüli a repülést, vonattal is könnyen eljuthat a német fővárosba. A szálláshelyek a többi európai világvároshoz hasonlóan széles skálán mozognak, a csoportos diákszállóktól a luxusapartmanokig tetszésünk szerint bármilyen elhelyezést választhatunk, arra azonban érdemes ügyelni, hogy a tömegközlekedési hálózat valamelyik csomópontjához közel feküdjön az épület.

Berlin infrastruktúrája kiváló: érdemes heti bérletet váltani közvetlenül a közlekedési társaságtól, vagy egy olyan turistapasst vásárolni, ami magában foglalja a korlátlan tömegközlekedést – tartózkodásunk hosszától függően utóbbi akár a többletszolgáltatások ellenére is olcsóbb lehet a hagyományos bérletnél, így érdemes összehasonlítani az árakat. A jegyeket célszerű még indulás előtt megváltani és kinyomtatni, így érkezésük pillanatától fogva szabadon mozoghatunk a városban.

A németek jelentős része biciklivel közlekedik, így ha szeretnénk beolvadni a helyiek közé, bérelhetünk egy MOL Bubihoz hasonló biciklit, amivel megkötések nélkül róhatjuk az utcákat: a bicikliút-hálózat nagyon fejlett és jól karbantartott. Aki szeretne aktívan vakációzni, de nincs kedve térképekkel vacakolni, biciklis városnéző-csoporthoz is csatlakozhat.

A tájékozódás egyszerű, és a helyiek is hajlamosak útbaigazítást adni – nyelvtudásra egyáltalán nincsen szükség, a legtöbb szolgáltató jól és szívesen beszél angolul. Azonban akkor sincs ok a pánikra, ha mindezek ellenére eltévednénk: az EU roaming-szabályozásának köszönhetően közel az összes mobilinternet-csomagot ugyanúgy használhatjuk, mint otthon.

berlin-cathedral-2463225_1920

Ha csak három-négy napot töltünk Berlinben, érdemes jól meggondolni, melyik látványosságot és milyen alapossággal szeretnénk megtekinteni – amennyiben a történelmi épületek nem tartoznak a kedvenceink közé, átalános, gyors városnézésre kiválóan alkalmasak a pár órás hajóutak, ha pedig a műtárgyak vonzanak kevésbé, egy intenzív sétával letudhatjuk az öt múzeumot tömörítő Museumsinselt. Ha azonban szeretnénk felfedezni például a Pergamon Museumot, érdemes előre, online jegyet váltani, hogy elkerüljük a többórás sorban állást (ha túl későn érkezünk, az is előfordulhat, hogy be sem jutunk a múzeumba).

A legfontosabb látnivalókhoz, mint a Checkpoint Charlie, a berlini fal maradványai vagy a Fernsehturm, többnyire tartozik valamiféle látogatói központ vagy múzeum, ezeknek általában legalább egy része ingyenesen hozzáférhető.

Az Alexanderplatz kiváló kiindulópont minden turistának, mivel maga is bővelkedik a látnivalókban, mint a Weltzeituhr vagy a Fernsehturm, ráadásul számos étkezési és vásárlási lehetőséget találunk a környékén.

A tértől könnyen elsétálhatunk a Nikolaiviertel szélén álló Rotes Rathaushoz, vagy felszállhatunk a metróra, amivel a látványosságok jelentős része pár perc alatt elérhető.

A város előnye, hogy számos ikonikus hely teljesen ingyenes: a Brandenburgi kapuban és a Győzelmi oszlopban ugyanúgy szabadon gyönyörködhetünk, ahogy a Tiergarten felfedezése és a séta az East Side Gallery mentén szintén nem kerül semmibe.

A Humboldt Egyetem Jogi Karának épülete a Babelplatzon fekszik, ahol a nyitott térnek hála tökéletes a fény a kötelező selfie elkészítéséhez. Az Unter den Lindenen végigsétálva kívülről az Operaházra is vethetünk egy pillantást, ha pedig marad egy kis extra időnk, kiutazhatunk a Potsdamer Platzig, ahol a több mint 300 üzletnek otthont adó Mall of Berlinbe is betévedhetünk.

berlin

Amennyiben belülről is szeretnénk megcsodálni a Berlini Dómot, aminek a tornyából fantasztikus kilátás nyílik a városra, a katakombáiban pedig több Hohenzollern nyugszik, belépőt kell váltanunk. A Fernsehturm tetején található kilátóba automatákból is lehet jegyet vásárolni, és a szigorú biztonsági ellenőrzések ellenére zökkenőmentes a bejutás – a kilátó felett étterem található, a panoráma azonban már 203 méterről is lélegzetelállító.

Számtalan lehetőség van az esti, éjszakai szórakozásra: a klubok, bárok, éttermek és színházak tömegében mindenki talál kedvére valót – a tömegközlekedés éjszaka is működik, így a hazajutás miatt sem kell fájjon a fejünk.

Berlin tehát ideális célpont egy rövid, őszi vagy tavaszi városnézéshez: ha szeretnénk egy kellemes és kiszámítható vakációt teli XX. századi látványosságokkal, érdemes megfontolni a német fővárost. Bár Berlin nem a szépségéről híres, a nyitott turistát alig pár nap alatt magával ragadja az egyedülálló hangulat.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS         

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szövérffy Margit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.