Sör- és kastélytúra Csehországban

Ha egy közeli, megfizethető, kultúrában és gasztronómiában egyaránt bővelkedő országot kellene választanom, azonnal Csehország jutna az eszembe. Minket ez vett rá arra, hogy a tavaszi szünet alatt körbeutazzuk az országot. Cikkünkből megtudhatjátok, hogy melyek a legtipikusabb cseh sörök, mely városok a sörgyártás központjai és mik a jellegzetes különbségek egy-egy sörfajta között. Hogy a kultúráról se feledkezzünk meg, bemutatok néhány kastélyt is, amiket egy-egy sörgyár látogatása között útba ejthetünk.

A cseh sörkultúra egészen a X. századig nyúlik vissza: a feljegyzések szerint elsőként 993-ban, a břevnovi kolostorban láttak hozzá a bencés szerzetesek a sörkészítéshez. Sokáig a sörfőzés kizárólag a szerzetesek köré szerveződött, ugyanis az ő privilégiumuk volt. A XIII. század közepére feloldották a korlátozást, és elsőként Brno, majd Plzeň és České Budějovice városok harcolták ki maguknak a sörkészítés jogát.

Érdekesség, hogy ekkor még másféle sört fogyasztottak a csehek, mint napjainkban. Hagyományosan a sörök felső erjesztéssel készültek, ezek voltak az úgynevezett fehér sörök. Sokan a mai napig úgy vélekednek, hogy Csehországból terjedt át a bajor régióba a fehér sörök főzése, ahol aztán élesztős búzasörként („Hefewizen”) honosodott meg.

Ahogy teltek s múltak az évszázadok, gombamód szaporodtak a kisebb-nagyobb sörfőzdék is, amelyek főként a helyi nemesi családok tulajdonában voltak, ám a korszak egymást követő háborúi a sörfőzdék többségét sem kímélték, és

a sörkultúra felvirágozására egészen a XIX. századig várni kellett.

A közlekedés fejlődésével megerősödött a kereskedelem Bajorországgal, ahonnan alsó erjesztésű sörök érkeztek, a cseh nép körében pedig azonnal népszerűvé vált a csípősebb karakterű, sötétebb színű sörfajta, így a helyi manufaktúrák különböző módszerek kikísérletezésébe kezdtek a testesebb típusú sörök főzésére.

Ezzel szemben a plzeňi sörgyár sajátos eljárást fejlesztett ki, amellyel magas komlótartalmú, kemény habkoronájú, aranyszínű sört főztek. Az így készült sör még kedveltebbé vált a fogyasztók körében, köszönhetően annak, hogy lágyabb textúrájú és könnyedebb ivású volt bajor társánál.

Ugyan néhány kisebb-nagyobb sörgyár túlélte a II. világháború viszontagságait, ám 1948-tól a kommunizmus térnyerésével mindössze négy gyár maradt fent, amelyek a központi utasítás szerint mindössze két típust – világos és sötét lagert – gyárthattak negyven éven át.

A kapitalizmus kibontakozása és a nyitott kereskedelem elterjedése jót tett a sör piacának is. Ismét megjelentek a kisebb, kézműves jellegű sörfőzdék, valamint új technikákkal és ízekkel kezdtek kísérletezni. Néhány számadatot is érdemes megemlíteni. Jelenleg négyszáz sörfőzdéje van Csehországnak, csak Prágában harminc főzde található. Ehhez hozzátartozik, hogy

egy 2013-as felmérés szerint egy átlagos cseh egy év alatt száznegyvenhét liter sört iszik, azaz cirka negyven literrel többet, mint bármely másik nemzet tagja.

Ha Dél-Csehországban járunk, és sörre szomjazunk, České Budějovice városát és annak sörgyárát, a Budejovicky Budvart semmiképp ne hagyjuk ki. Az itt készült sörök titkát az artézi kútból nyert kristálytiszta víz, a morvai maláta és a Žatec régióból származó legnemesebb komló adja. Érdekesség, hogy a sörgyár névhasználati vitába keveredett: az 1870-es évektől elkezdtek az Egyesült Államokban Budweiser néven sört főzni, amely az ország legnépszerűbb sörévé vált. Végül az EU Bírósága megállapította, hogy csak a cseh cég árusíthat Budweiser néven söröket, így az amerikai gyár kénytelen volt Budra változtatni a nevét.

20180402_134414

Hluboka

A város környéke bővelkedik a látnivalókban. Megcsodálhatjuk a különleges windsori stílusú Hluboka kastélyt és angolparkját, valamint az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Český Krumlovot, amelynél romantikusabb várossal még nemigen találkoztam.

A Pilsner Urquell-t, amely vélhetőleg a legismertebb cseh sörfajta, és a világ első arany söre címet is elnyerte, Plzeň-ben gyártják. Sajátos ízvilágát az ősi forrásból származó lágy víz, a cseh árpa és a híres žateci komló adja. Összehasonlítva a Budweiserrel mindkettő világos lágersör, ám a plzeňi mégis egy kissé semlegesebb karakterű. Tiszta, könnyedebb testű, jól közvetíti a komló fűszeres, herbális aromáit, emiatt indiai currys csirkéhez remek választás.

20180330_123158

Karlstejn

A várostól nem messze található Karlštejn vára, amely a cseh gótika egyik mintapéldánya. Eredetileg reprezentatív székhely volt, itt őrizték a cseh királyi koronázási ékszereket, illetve néhány szent ereklyéjét, a vár melletti természeti rezervátum pedig remek lehetőség kirándulásra.

Elsőként Dél-Morvaországról inkább a fejlett borkultúra jutna eszünkbe, ám e környék sincs híján a nagymúltú sörgyáraknak, sőt a 2000-es évektől kezdődően egyre több kézműves sörfőzde jelent meg az ország déli felén. Brnóban találjuk a Starobrno sörgyárat, amely az 1300-as években alapult ciszterci sörgyár jogutódjának tekinthető. Jelenleg négyféle alsó erjesztésű lager típusú sört készítenek pasztörizálatlan eljárással. Pasztőrözött társaiknál rövidebb ideig tarthatók el, viszont ízükben frissebbek.

IMG_6101

Lednicei kastély

Az osztrák határhoz közeli, Brnótól délre eső rész híres bortermő vidéknek számít. Kora ősszel érdemes ellátogatni Mikulovba a szüreti vigadalom és a borfesztivál miatt. Tőle nem messze találjuk a reneszánsz stílusban épült lednicei kastélyt, amely szintén a Világörökség része. A kastély melletti üvegház is páratlan szépségű, illetve hajókázásra is lehetőségünk van a parkban.

Ugye ti is kedvet kaptatok egy cseh kiruccanáshoz?

Biztos vagyok benne, hogy Csehországban nem lehet unatkozni, és mindenki talál a maga számára kedvező elfoglaltságot, legyen szó városnézésről, természetjárásról, sörözésről, gasztronómiáról vagy épp kastélytúráról.


Felhasznált cikkek:
• https://www.eatingpraguetours.com/blog/czech-beer-facts/
• https://www.prague.eu/en/articles/history-of-czech-beer-10522
• https://www.beerprague.com/czech-brewing-history

borítókép forrása

fényképek: Kiss Dóra Bernadett

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kiss Dóra Bernadett

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.