It’s not my cup of tea – avagy az angol szokások

Az angoloknak mindig sikerült kitűnniük a többi nép közül zsenialitásukkal, vagy akár számunkra teljesen irracionálisnak tűnő szokásaikkal is. Ebben a cikkben néhány olyan tipikus dolgot gyűjtöttünk össze nektek, ami az angolokat igazán angolokká teszi.

Az angol humor

Az angol humor egy kifejezetten megosztó műfaj, nehéz lenne rá pontos definíciót találni. Jellemzői a teljes abszurditás és a fanyarság. Jeles képviselői a Mr. Beanként ismert Rowan Atkinson, valamint a Monty Python társulat, aminek nevéhez olyan legendás alkotások kötődnek, mint a Brian élete vagy a Gyalog galopp. Nem mehetünk el szó nélkül Douglas Adams neve mellett sem, akinek a tollából a Galaxis útikalauz stopposoknak vagy például Az élet, a világmindenség, meg minden című művek származnak. Ezek a könyvek olyan életre szóló tanácsokat tartalmaznak, hogy mindig legyen nálad törölköző, de az is kiderül, hogy a 42-es szám a válasz az életet, a világmindenséget meg mindent érintő végső kérdésekre.

Az angol gasztronómia

Sokak szerint a világ legfurcsább ételei az angol konyhából kerülnek ki. Mindenesetre az angoloknál nem ritka, hogy babot találunk a pirítóson, illetve kifejezetten népszerűek náluk a különböző fajta pudingok, például a black pudding nevű fogás. Ez azonban cseppet sem hasonlít a nálunk szokásos pudingokra, ugyanis fő hozzávalói a hagyma, a disznózsír, a zabliszt és persze egy kis vér. De találhatunk olyan kulináris gyöngyszemeket is a kínálatban, mint az ecetes chips vagy a rántott keksz. A karácsony közeledtével nem felejtkezhetünk el a kedvenc ünnepi süteményükről, a mince pie-ról sem, ami nevével ellentétben nem húsból készül, bár az aszaltgyümölccsel töltött kosárkák kinézete elsőre tényleg valamifajta vagdalt pitére hasonlít. Nevét két okból kapta: egyrészt a megtévesztő kinézete miatt, másrészt pedig azért, mert a XVI. században valóban hússal voltak töltve ezek az apró kosárkák.

5620436307_f1afaed019_z

A tea

A britek évente átlagosan hatvanmillió csésze teát fogyasztanak el, ez nagyjából kilencszáz csésze teát jelent egy emberre levetítve. Ha hiszed, ha nem, teafogyasztásban a világelsők a törökök, Nagy Britannia csupán a negyedik, szorosan követve Írországot. A legnépszerűbb fajták náluk a fekete teák, mint az Earl Grey vagy az Assam, de népszerű a zöld tea is. Meglepő módon a legnépszerűbb koffeines ital címét mégsem a tea nyeri a brit szigeteken, hanem a kávé.

Mindennapi élet

Az angolok mindennapi élethez kapcsolódó szokásai számunkra szokatlanok lehetnek. Ilyenek például a bal oldali közlekedés, a keverő csaptelep hiánya (náluk külön csapból folyik a meleg és a hideg víz), hogy a furcsa konnektorokat már ne is említsük. Ott még a lámpakapcsoló is ellentétesen működik, és a mértékegységeknél is könnyen problémába ütközhetünk (szerintük természetesen a mi tízes számrendszerre épülő mérési módszereinknek nincs semmi értelme).

urban-438393_640

Jogrendszer

Joghallgatóként nem mehetünk el szó nélkül az angol jogrendszer mellett sem. Az úgynevezett common law rendszere a precedensjogra épül, a felek az ügy urai, a bíró pedig mint „segítő szomszéd” vesz részt az ügy lebonyolításában. A parókákat a mai napig is hordják a tárgyalótermekben (ettől a bíró engedélyével az eltérés megengedett).

A bíróság is olyan hely, ahol a hagyományok szilárdan tartják magukat. Például a londoni Royal Courts of Justice impozáns halljában esténként, munkaidő után a bírák és ügyvédek tollaspartikat folytatnak, aminek során mindössze egy dolgot kell észben tartaniuk: a festményeknek nem eshet bántódása.

Ha a Parlamenten felvont zászlót látni, akkor az alsóház végzi éppen munkáját, ülésezik. Szavazási rendszerük eltér a nálunk vagy más európai országokban megszokottaktól. Egy-egy javaslat kapcsán külön folyosókra kell vonulniuk a támogató és az ellenző képviselők csoportjának.

Az angol modor

Bárki, aki akárcsak egy rövidebb időt eltölt Angliában, hamar meggyőződhet arról, hogy az angolok rendkívül udvariasak, a legtöbb mondatuk kötelező eleme a kérem, illetve a köszönöm. Érezni lehet emellett egy bizonyos távolságtartást is, például minden reggel megkérdezik munkatársaiktól, hogy érzik magukat, de a válaszra már nem igazán kíváncsiak. Mindezt csak udvariassági kérdésként teszik fel, és hamar át is térnek az időjárás elemzésére (meglepő módon valószínűleg esik az eső). Kifejezetten tabu téma náluk a fizetés és a vagyontárgyak értéke, ha valaki ezt szóba hozza, udvariatlannak tartják.

Modern társadalmunk egyre kevesebb teret enged az igazi angol úriembereknek. Régebben szokás volt, hogy a férfiak felső ruhájukat az útra terítve óvták meg a hölgyeket az úton található piszoktól, ma már viszont az ilyen gesztusokat sokan elítélik amiatt, mert szerintük ezzel a nőket nem tartanák egyenrangú feleknek.

london-530055_1920

A királyi család 

A királyi család tagjaiért az angolok kultikusan rajonganak, ami megnyilvánul minden egyes királyi esküvőnél, gyermek születésénél, illetve évforduló alkalmával. Ha azt hitted volna, hogy az uralkodó család tagjainak élete kizárólag a protokoll, tévedsz. Az alábbi két történet megmutatja, hogy a Buckingham-palota lakói alkalmanként igen komikus szituációkat élnek át.

Egyik alkalommal, amikor a királyi testőrség a megszokott darabok egyikét fújta, V. György kihajolt az ablakon és közölte vezetőjükkel, hogy ezt a darabot ne merjék még egyszer játszani.

Bármennyire is hihetetlen, de volt már olyan betörő, aki kijátszotta a palota őreit, sőt amellett, hogy az éjszakát a folyosókon sétálva töltötte, még a konyhából is kiszolgálta magát némi borral és sajttal. Felfedezte a palota különböző helyiségeit, ám egyszer csak maga a királynő, II. Erzsébet szobájában találta magát. Mikor a királynő felébredt, felhívta a személyzetet és rendelt egy dupla whiskyt vendége számára, majd pedig kihívta az őrséget. Később a börtönbüntetését töltő betörőt a királynő férje, Fülöp herceg meglátogatta, és egy kedélyes beszélgetés keretében megkérdezte, hogyan jutott be II. Erzsébet hálószobájába, mert ő már évek óta nem találja.

Brit tudósok

Talán mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy ez a társaság sokszor még viccesebb, mint a hivatásos angol humoristák. Kutatásaikból általában nem a tudományos alaposság sugárzik, illetve témaválasztásaik is gyakran megkérdőjelezhetőek. Gondolok itt például arra a feltárásra, hogy másnaposság ellen a bacon a legjobb orvosság, de fényt derítettek arra a tényre is, hogy ha eljönne a zombi apokalipszis, bizony az emberiség száz napig sem lenne képes életben maradni.

Ebben a cikkben csak a szélsőségekről ejtettünk szót, hiszen annak van hírértéke. Természetesen nem az összes angolra jellemzőek a felvázolt jelenségek, de gondoltuk megmutatjuk nektek, milyen érdekességeket rejt magában a Szigetország.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Horváth Lili

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.