¡Livin’ la vida loca! – Erasmusom Spanyolországban

Kíváncsi vagy, mi mindent lehet nyerni egy Erasmus félévvel? A 2019/2020-as tanév őszi félévét a spanyol fővárosban tölthettem az Erasmus program keretein belül, Campus Mundi ösztöndíjjal. Ha gondolkodsz a jelentkezésen, olvasd el beszámolónkat!

Madrid

Madridra azért esett a választásom, mert a spanyol mellett angolul is kínál a partneregyetem kurzusokat, és elhelyezkedése miatt is jó ötletnek tűnt az utazások szempontjából. Madrid tipikusan zajos nagyváros: sosem alszik, a leglehetetlenebb időpontokban is találkozni nagy baráti társaságokkal az utcán, óriási a forgatag, szélesek az utak és bőséges a metróhálózat. A mi léptékeinkhez képest minden nagyobb, zsúfoltabb és hangosabb is a déli mentalitásból fakadóan. Reggel nyolckor alig kószálnak emberek az utcán, ellenben este tízkor indulnak a családok gyerekekkel és barátokkal együtt tapasozni. Madrid tele van jobbnáljobb éttermekkel, bárokkal, „churreríával”,és minden kerülete más-más hangulatú és funkciójú is, ezért megunni képtelenség. A belvárosban minden nevezetesség sétatávolságra van, és akad belőlük bőven. A hatalmas múzeumnegyeddel, a királyi palotával, és katedrálissal turisztikai célpontnak kiváló, és van mit csinálnia az Erasmusos diáknak, ha épp meglátogatják az otthoni barátai.

madrid-385104_1920

Egyetem

Az ELTE ÁJK-nak a számos madridi egyetem közül egy igazán nívós, kinti viszonylatban elismert egyetemmel van partnerkapcsolata, az Universidad Carlos III de Madriddal. Az egyetem a városközponton kívül helyezkedik el, emiatt hatalmas kampusszal rendelkezik, ahol számos kar épületei egymás mellett helyezkednek el, büfékkel és kávézókkal együtt. A kinti egyetemen választhatunk jogi és szociológiai tárgyak közül is, illetve fel lehet venni spanyol nyelvi kurzust is bármilyen szinten. A kinti tárgyakból is előadások és szemináriumok vannak, viszont a szemináriumi elvárások teljesen eltérnek az otthon megszokottaktól, mert a hallgatók aktív közreműködésére építenek. Aki kimegy, annak meg kell tanulnia mindenről véleményt formálni, ütköztetni a többiekével és vitatkozni. Vitatkozni mindig, mindenről – így tudnám összefoglalni a kinti tanítási módszertan lényegét. Egyéni feladatok nincsenek, csoportmunkák viszont annál többször, heti rendszerességgel. A csendes, sarokban megfigyelőket nem szeretik, az órai munkának része a felszólalás, véleménykifejtés, amit minden órán pontoznak. A tárgyakra tehát sokszor hétvégén készülni kell a csoportmunkák, beadandók miatt, de magolni nem kell, ami valóságos felüdülés volt.

madrid-327979_1920

Ami miatt kár lenne kihagyni

Az Erasmus félév emberileg annyit ad, amennyit egy életen át emlegetni fogunk, mindegy, milyen országot választottunk. Közhelyes, de tényleg személyiségformáló hatása van, önbizalmat ad a sok ismeretlen helyzet helyes kezelése, nyíltabbá, közvetlenebbé tesz, kiléptet a nyugalmas komfortzónából, és onnantól kezdve kinyílik a világ is. Lehet, hogy szakmailag nem, de minden más téren rengeteget fejlődtem, és felejthetetlen élményekkel gazdagodtam. Egyedül megbirkózni az ügyintézés útvesztőivel, a nyelvi akadályokkal – le kellett porolni a gimis spanyol nyelvtudást, mert sok helyen nem beszélnek angolul –,a hirtelen jött váratlan helyzetekkel egy idegen országban nem kis teher, de mint tudjuk, az alatt nő a pálma.

Túlzás nélkül mondhatom, hogy minden kontinensről szereztem új barátokat, akik felajánlották kanapéjukat megszállni, ha egyszer az országukban járok, emellett számtalan érdekes beszélgetésben volt részem, és sokat tanultam az együttélésről, kultúrákról és a toleranciáról. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer vendégül látok majd dél-koreai, ausztrál, lengyel, és fülöp-szigeteki ismerősöket a konyhámban, vagy hogy egyenesen Lisszabonból megyek a hétfő reggeli órámra. Láttam élőben delfin showt, „Csipkerózsika várát”, Mikulás napján pedig Sevillában fagyiztam egy nyári ruhában, 25 fokban, miközben a karácsonyi vásárból a „Let it snow” szólt.

Nagy elvárásokkal mentem ki Spanyolországba, mert az Erasmusról mindenki csak szuperlatívuszokban nyilatkozik, de a félévem az összes elvárásomat felülmúlta.

Kint éreztem azt, hogy igazán élek, és nem csak kötelezettségeit teljesítő hallgató vagyok. Megtaláltam az áhított egyensúlyt, amibe belefértek az egyetemi teendők elvégzése mellett a hétvégi hosszabb-rövidebb utazások, kirándulások, a szórakozás, közösségi élet. Azért ajánlom mindenkinek, mert tényleg a komfortzónán kívül kezdődik az élet, és nem sokszor adódik még egy olyan lehetőség, hogy kiléphetsz nagyobb változások és következmények nélkül az életedből 5 hónapra, hogy új dologba vágj bele, de megtart egy biztonsági háló is.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.