Olcsó vs. drága fesztiválok – avagy vízparti, nyári örömök

Bejártam korunk egyik kedvenc kulturális elfoglaltságának, a nyári fesztiváloknak a bugyrait. Azon belül pedig különösen a Balaton Sound és a velencei-tavi EFOTT hangulatában merültem el. A fesztiválok attitűdjén túl arra kerestem a választ, hogy egy olyan hely, ami kikapcsolódást ígér és kínál, mennyiben és milyen körülmények közt adja meg mindezt.

Hazánkban sok alkalom van nyári szabadidőnkben egyszerűen jól érezni magunkat, ha nem utaznánk messzi földre. Sok kulturális esemény, ami a jó idő reményében kültérre kerül, már magában megkapja a fesztivál jelzőt.

Mi azonban maradjunk az elsősorban a fiatal közönség körében népszerű könnyűzenei fesztiváloknál. Már az előző nyaraimnak is meghatározó társai voltak; először a Kelet-Magyarországot megmozgató East Fest, majd többször a Balaton közelsége által nyugtató hatású, családiasabb hangulatú Strand Fesztivál, illetve az álomfellépőket évről évre elhozó, legtágabb zenei palettával működő Sziget. Ez a nyár viszont szembehozott két új rendezvénnyel. Hallgatótársak körében, ha nem téved a megfigyelőképességem, ez a bizonyos két fesztivál vezet, így pedig érdemes megvizslatni épp ezeket közelebbről.

Balaton Sound

Minden év hetedik hónapjának első hetében – idén július 3-7-ig – tele van Zamárdi az elektronikus tánczene és a trap világ elitjével, na meg persze e műfajok kedvelőinek tízezrével.

A legjobb vízparti fesztiválként fémjelzett bulin már az esemény profiljából leszűrődik, hogy főleg nem a hazai közönség van megcélozva. A fellépők kilencven százaléka külföldi, és jobban felcsigázzák a közönséget, hisz ők kevesebbet járnak errefelé koncertezni. Ebben viszont jobban benne van a késés vagy a lemondás lehetősége, mint tapasztalhattuk is később. A költségvetés ennek megfelelően hatalmas, nemzetközi méretű, és az árak is az előbb említett mércével tartják a szintet.

FB_IMG_1568023360830

Környezet

A kint töltött napot – ami az idei évben a rendezvény első napjára, július harmadikára esett –, nem kezdhettük meg másként, mint egy fürdéssel a benti strandon. Ezután jött a napon való szárítkozás a legnagyobb melegben, ami után pedig következett a szemrevételezés.

Körbenézve a fesztivál területén hangulatfokozó díszelemeket, ivási és evési lehetőségeket kínáló egységeket, illetve színpadokat találunk. Utóbbinál megemlítendő a Boatparty névre hallgató bulihajó, a díszítettségéről elhíresült Elrow Aréna, illetve a javarészt nyugat-európaiak miatt jelenlévő Belgian Stage.

Tíz színpad nyújtja a világszínvonalú zenei kínálatot mind az öt nap estéjén. Mindezen felül jön még a VIP részleg, ami itt van a legjobban kiemelve és exkluzívabbá téve talán az összes látott fesztivál közül.

Esti hangulat

A fellépők milyensége a legszubjektívebb dolog egy fesztiválon. Az, hogy ki kire kíváncsi, melyik előadóra fordít időt és energiát, mindenkinél más és más. A mi napunk esetében a nagyszínpadnál lett eltöltve a késő délutáni, esti napszak, három koncerttel. Két DJ, Don Diablo és Tiesto, illetve az általam legjobban várt reggaeton-császár, J Balvin töltötte meg a naplementében a nagyszínpad előtt csodásan feldíszített teret. A tizenegy órai zárás után a korábban említett pultok, ivóalkalmatosságok átváltoztak az esti élet klubjaivá. Mindezek körbefogták az embert mindenhonnan, és belevitték a fesztiválozni akarót az éjszakába…

FB_IMG_1568122032268

EFOTT

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója 43 éve jött létre. A mára már teljesen zenei fesztivállá átalakult esemény fő profilja, hogy elhozza július közepén a hallgatók legnagyobb közös nyári buliját, a hazai könnyűzene krémje mellett pár külföldi fellépő körítésében.

Ez a fesztivál évek óta a Velencei-tó partján kerül megrendezésre, idén július 9. és 14. között tartották meg. A célközönség az egyetemi hallgatók, így elsősorban velük találkoztunk, de az idősebb korosztály itt is megjelent. Viszont nincs egy szál külföldi sem, legfeljebb ugye a fellépők. Tehát ez tényleg egy teljesen magyar buli.

A költségvetés jóval alacsonyabb a nemzetközi fesztiváli légkör hiánya miatt. Nincsenek több százmilliós YouTube megtekintésű és Grammy-díjas világsztárok, viszont vannak magyar nyelven éneklő, közvetlenebb koncertélményű előadók, ami legalább annyira nagy impulzus tud lenni.

Környezet

Az utolsó napon uralkodó borús idő miatt az itteni strandolás elmaradt, azonban a tóparti hangulat így is megadatott. Kárpótolt a civil falu és a kihelyezett standok jelenléte, ahol interaktív, közéleti, illetve egyéb közérdekű témákkal kapcsolatos programokkal lehetett eltölteni üresjáratainkat. Megéhezés után egy tóparti lángos következett, mintha a strandra jönnénk ki enni és inni. Egyszerűbbek és letisztultabbak voltak a díszelemek, a környezet is olyan közelinek tűnt, mint amilyen a fesztivál zenei programja.

Esti program

Az EFOTT széles magyar fellépőhorizontja már ebédidő után elkezdte gyűjteni a tömeget a különböző színpadok elé, ellentétben a Sound késő délutáni alapozó ritmusaival. Több, mint tíz színpad volt, amiből nagyjából három számított nagyobb helyszínnek. Rengeteg ivóalkalmatosság volt jelen, amik a különböző egyetemeket képviselték.

A hangulat festői volt, a magyar fiatalok pedig több tízezren voltak. Ezen az estén pedig jobbnál jobb, színvonalasabbnál színvonalasabb, felsorolhatatlan mennyiségű magyar koncert egyikéről mentem a másikra, egészen másnap hajnalig…

szombat_26Konklúzió

A bérlet- és a napijegyárakról elmondható, hogy feleannyiba kerülnek az utóbbi fesztiválon, mint az előbbin a diákoknak szóló kedvezmény miatt. A fogyasztások alapján azt az következtetést lehet levonni, hogy az árak a fent leírt költségvetésnek és a megcélzott célközönségnek megfelelően alakulnak. A szabadságérzetet mindkettő esemény árasztja magából, a fesztiválozó tömeg pedig barátságos és békés természetű.

Ha valaki elmegy bármilyen kulturális eseményre, akár egy fesztiválra, szükségszerűen nevelődik. Az élmények és benyomások hatással vannak ránk, mind későbbi önképünk részeként, mind megélt emlékként. Akár alacsonyabb, akár magasabb árfekvésű fesztivál, a lényeg, hogy éljük meg a pillanatokat, és éljük meg azért, amiért ott vagyunk. Nagyon jó érzés, hogy egyszerre vannak világszínvonalú fesztiváljaink és zenészeink is.

A plusz felismerés számomra pedig az – ha a felhőtlen szórakozáson kívül kell még egyáltalán ilyet megfogalmazni –, hogy mindenki hallgasson zenét, és vegyen részt kulturális eseményeken. Ha ez a két igényetek egybeesik, akkor pedig látogassatok meg egy fesztivált!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA fényképek felhasználásához a fesztiválok szervezői hozzájárultak.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bódy Kolos Bálint

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.