ON Internews-Interjú az ELSA Hungary-vel

Interjú sorozatunk az ELSA Hungary bemutatásával folytatódik. Lajer Bettina, az ELSA Hungary elnöke rendkívüli csapatával közösen, jobbnál jobb szakmai programokat szervez, hogy összekovácsolja nemzeti és nemzetközi szinten a joghallgatókat.

Jurátus: Mivel foglalkozik az ELSA Hungary és mióta működik?

Lajer Bettina: A European Law Students’ Association-t  (ELSA) 42 éve, 1981-ben alapították, és azóta működik hazánkban is. Különösen nagy öröm számunkra, hogy a négy alapító tag közül az egyik magyar joghallgató volt. Eleinte csak ELSA Budapestként működött, majd később hozták létre az ELSA Hungary-t, amelynek legfőbb feladata, hogy a helyi szintű szervezeteket összefogja, és országos szintű programokat szervezzen.

Kifejezetten nehéz arra válaszolni, hogy mivel foglalkozik konkrétan a szervezetünk, mert szerteágazó lehetőségeket kínál a joghallgatók számára. Egyesületünk az elmúlt években számos nagy sikernek örvendő eseményt szervezett, többek között az Alternatív Vitarendezési Versenyt és a Pénzügy Jogi Eset Versenyt, valamint a Jogászképzés Jövője Konferenciát is. Idén szeretnénk útnak indítani az ELSA Tanodát, ami egy 3-4 eseményből álló programsorozat lesz, ahol a joghallgatóknak lehetőségük nyílik jobban megismerni az egyes jogászi hivatásokat. Nemzetközi eseményeink közül a minden félévben megrendezett International Council Meeting-et említeném meg. Ezen az eseményen a tagjaink különféle programokon vehetnek részt, és a rendezvény legnevesebb része a Gála Bál. Ezenkívül az ELSA International szervez még Summer és Winter Law School-t, ahol a joghallgatók különféle témákban sajátíthatnak el életre szóló tudást és élményeket. Továbbá a delegációk tagjaiként ellátogathatnak a NATO különböző szerveihez, az ENSZ-hez és különféle európai szintű szervekhez is. A Student Exchange Program (STEP) – ami hasonló az ERASMUS-hoz – lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók ügyvédi irodákban dolgozva, értékes gyakorlati tudást sajátíthassanak el.

J: Az elnevezésből kiindulva ELSA Hungary egy nagyobb szervezet része lenne?

L.B.: Igen. A European Law Students’ Association a világ legnagyobb joghallgatókat, jogi szakembereket és fiatal ügyvédeket tömörítő, nem politikai és non-profit szervezet. Közel 38.000 taggal rendelkezik 42 európai ország nagyjából 300 jogi karán. Ennek a szervezetnek a felépítése először bonyolultnaktűnhet, de a valóságban egyáltalán nem az. Az ELSA három szinten szerveződik: nemzetközi, nemzeti és helyi szinten. Magyarországon jelenleg Budapesten, Szegeden, Pécsett, Győrben, Miskolcon valamint Debrecenben működik ELSA helyi szervezet, amelyet nemzeti szinten az ELSA Hungary fog össze. Így az ELSA Magyarországnak az egyetlen, egyetemeken átívelő, joghallgatókat tömörítő szakmai szervezete.

J: Miért érdemes csatlakozni az ELSA Hungary-hez?

L.B.: Lehetőségek tárháza nyílik meg előtted, ha csatlakozol ELSA-hoz. A tevékeny középiskolai múltam miatt már elsőévesként tudtam, hogy az egyetemen én is valamilyen szervezet aktív alkotója szeretnék lenni. Egy barátom ajánlotta az ELSA Hungary-t, és tudtam a beszámolóiból, hogy ez egy európai, nemzetközi, szakmai szervezet, amely nagyon sok joghallgató számára számos lehetőséget biztosít. Amikor csatlakoztam a szervezethez, akkor tapasztaltam csak meg igazán, hogy valóban mennyi gyakorlati haszna is van az ELSA-hoz tartozásnak.

Szervezetünk együttműködik az ország számos vezető ügyvédi irodájával, ezáltal nagyon sok lehetőséget kínál a tagjai számára. A szemeszter során szakmai programok, közösségépítő események tárháza közül választhatnak a joghallgatók. Gyakorlati programjaink közül kiemelném a Lawyers at work eseményt, ahol a joghallgatók különféle ügyvédi irodákba látogathatnak el. Ez a program hívta létre az idén először megrendezésre kerülő ELSA Tanodát is, ahol a hallgatóknak lehetőségük nyílik jobban megismerni majd az egyes jogászi hivatásokat. Szervezetünk kiemelt hangsúlyt szeretne fektetni a hátrányos helyzetben élő fiatalok jogtudatossá nevelésre, így útjára indította az ELSA 4 Schools programot, amelyben a fiataloknak lehetőségük nyílik az alapvető jogi tudás átadására. Továbbá, ha valaki szeretne a jog területén külföldön érvényesülni, akkor az ELSA-n keresztül számos előnyben lehet része. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy Európán belül kormányfők, államfők és miniszterek, vezető ügyvédek voltak ennek a szervezetnek a tagjai. Valamint, ha valaki Svédországba szeretne Erasmusra menni, azt fogja tapasztalni, hogy ott az ELSA tagság kötelező, így csak úgy tud programokon részt venni, ha tagja ennek a szervezetnek.

J: Hogy lehet jelentkezni a szervezethez? Milyen kötelezettségek járnak a tagsággal?

L.B.: Tagként a helyi szervezetekhez lehet csatlakozni, ezáltal budapesti joghallgatóként az ELSA Budapesthez. A helyi szervezettől függ, hogyan bonyolítja a tagfelvételét. Az ELSA Budapesthez egy google forms kitöltésével lehet jelentkezni. Mivel szervezetünk egyesületként működik, és nekünk is tagdíjat kell fizetni az ELSA International felé, így a tagok egyetlen kötelezettsége a félévente esedékes tagdíj fizetése. Erről az összegről a helyi szervezetek döntenek, amelyről az adott szervezett social media felületeiről tudnak tájékozódni a leendő tagok.

Számos lehetőséget kínálunk tagjaink számára, így ha van egy program, amely tagjaink számára szimpatikus, nincs más teendő, csak jelentkezni rá, és élvezni annak előnyeit.

Így azt mondanám, hogy a tagság kevés kötelezettséggel jár, ugyanakkor annál több potenciált lehet kimeríteni.

Viszont azon tagok, akik jobban be szeretnének kapcsolódni a szervezet életébe, csatlakozhatnak directorként hozzánk, ami egy magasabb bevonódási szintet jelent. Minden egyes helyi szervezetben van egy 1+6 fős elnökség, akinek a munkáját segítik a directorok, például az események megszervezésében, kapcsolattartásban. Továbbá directorként egy nemzetközi eseményen nagyobb esély van a részvételre.

J: Milyen lehetőségeket nyújt a tagság? 

L.B.: Szervezetünk, ahogy már az előzőekben is említettem, számos hazai, illetve nemzetközi lehetőséget is kínál a tagjai számára. A hazai programokon és lehetőségeken túl a nemzetközi programokba bekapcsolódva, a magyarországi joghallgatók számos, országokon átívelő kapcsolatokra, valamint magas szintű szakmai tudásra tehetnek szert. A szervezet tagjaiként részt vehetnek Summer – és Winter Law School-on, ahol Európa minden országából megismerkedhetnek a hallgatókkal, a nagytudású professzoroktól hallgathatnak előadásokat és sajátíthatnak el különféle módszereket. Továbbá tagjainknak lehetőségük nyílik a STEP programban való részvételre, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a joghallgatók egy meghatározott időn át külföldön dolgozzanak akár egy ügyvédi irodában, akár egy cégnél, akár más jogi munkát megkövetelő munkahelyen.

Az ELSA Hungary STEP sikersztorija egy 5 évvel ezelőtt végzett hallgató, aki még tanulmányai alatt jelentkezett a programba, ahová felvették, és azóta is ennél a cégnél dolgozik, sőt most már saját vállalkozása van a cégcsoporton belül. Továbbá az ELSA-n keresztül a hallgatóknak lehetőségük nyílik különféle nemzetközi konferencián, valamint versenyeken való részvételre, amely számos előnyt jelent majd a munkaerőpiacon.

A nemzetközi lehetőségeken felül a szervezet egyetemeken átívelő jellegéből adódóan, félévente egyszer megszervezi National Council Meetingjét, amelyen az összes magyarországi jogi kar képviselteti magát, így egy csatornát képezve a különféle városban tanuló joghallgatók között. Ez az esemény kifejezetten hasznos arra, hogy különféle csapatépítő, szakmai program által fejlődhessünk és megismerhessük egymást, valamint lehetőségünk nyílik ekkor arra is, hogy a szervezetet meghatározó kérdésekben döntést hozzunk.

J: Vannak-e közösségi programjaitok? 

L.B.: A szakmai programokon túl szervezetünk kiemelt hangsúlyt fordít a kötetlen csapatépítésre is, ugyanis egy jó közösség alapját a benne lévő nyitott emberek adják. Így csapatépítő programként szoktunk szervezni pikniket a Margitszigeten, vagy egy kötetlen brunch beszélgetést is, ahol közelebbről is megismerhetjük egymást. A félévente egyszer megrendezésre kerülő National Council Meeting során is kiemelt hangsúlyt fordítunk a csapatépítésre, a csapatkohézió megteremtésére.

Idén kerül először megrendezésre az ELSA Hungary National Tréning Meeting, melyet szeptember 15 és17 között tartunk Velencén. Az esemény célja, hogy az ELSA Hungary-ben dolgozó directorok, valamint az elnökség tagjai még inkább egy összekovácsolt csapatként tudjon dolgozni. A csapatépítés mellett a hétvége során még, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatunk képzést, többek között a projekttervezés, a kivitelezés és a kommunikáció témakörében.

J: Mik a céljaitok a jövőben?

L.B: Az ELSA Hungary kifejezett célja, hogy Magyarország nemzetközi eseményt tudjon szervezni, így pályázni fogunk a Summer Law School megtartására, amelyet előreláthatóan 2024 nyarán szerveznénk meg. A Nyári Jogi Iskola programja kifejezetten sportjogi témákkal foglalkozna.

J: Üzennél valamit az újdonsült gólyáknak?

L.B: Sok nehézséggel fogtok szembe kerülni a tanulmányaitok során, ezért fontos egy olyan közösség tagjává válni, amely a tanulás mellett megszínesíti az egyetemi életet és örökre szóló élményeket ad.

Ha egy igazán jó és dinamikusan fejlődő közösség tagjaivá szeretnétek válni, ne habozzatok, csatlakozzatok az ELSA-hoz!

Köszönjük szépen az interjút az ELSA Hungary-nek!

A képek az ELSA Hungary szerzői jogi védelme alatt állnak.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Semerédy Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.