ON Internews- Interjú a Perjátszó Körrel

Interjúsorozatunk a Perjátszó Körrel folytatódik. Bani Nóra negyedéves joghallgató, aki idén már harmadik éve tagja a társulatnak, a promóciós anyagok egyik felelőse, valamint jelenleg az alelnöke a Perjátszó Körnek Bódy Ákos mellett.

Jurátus: Mivel foglalkozik a Perjátszó Kör (P.K.) és mióta működik?

Bani Nóra: Alapvetően úgy tudnám összefoglalni, hogy egy olyan diákszervezet, amelyben találkozik a színház világa és a jogász szakma. A P.K. színjátszó társulata már közel 20 éve működik dr. Kisteleki Károly egyetemi oktató vezetésével. Minden félévben egy-egy, de előfordult már a korábbi években, hogy akár két különböző darabot mutattunk be egy félév során. Jellemzően olyanokat, amelyeknek van valamilyen kapcsolata a jogtudománnyal. Darabjaink híres pereket dolgoznak fel, vagy olyan történeteket, amelyeknek több bírósági vonatkozása is van. Általában két felvonásban visszük ezeket a darabokat a színpadra. Az első felvonás tartalmazza a történetet, itt alapozzuk meg és fejtjük ki, hogy miről is van szó. A második, egyben zárófelvonásban jellemzően a történet bírósági és jogi részére koncentrálunk. Ezeket az előadásokat az ELTE-ÁJK „A” épületében található Aula Magnában mutatjuk be. Az is többször előfordult már, hogy külsős helyszínekre is meghívták a színtársulatunkat, idén tavasszal például a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra, ahol előadhattuk a Báthory Erzsébet legendája című perjátékunkat.

J: Kinek a jelentkezését várjátok?

B.N.: Mindenki jelentkezését várjuk, aki az ELTE-ÁJK hallgatója, legyen akár első, vagy ötödéves. Akiket érdekel a színház világa, a színjátszás vagy csupán csak szeretnének fejlődni abban, hogy hogyan beszéljenek közönség előtt, hogyan legyen hatásos a megjelenésük, hogyan legyenek magabiztosak. Ezek mellett szeretnének egy vidám, összetartó csapattal dolgozni és egy különleges közösséghez tartozni.

J: Mit kell tudni ahhoz, hogy valaki jelentkezhessen?

B.N.: A minden évben ősszel tartandó felvételire a jelentkezőnek hoznia kell egy szabadon választható verset, prózát, monológót, egy dalt vagy bármit, amivel úgy érzi, hogy ki tudja fejezni önmagát, így megmutatva a benne rejlő tehetséget. Ezenkívül a felvételin csoportos feladatként még egy jelenet improvizáción szükséges részt venni. Erre a feladatra nem kell előre készülni, mivel a jelentkezők a helyszínen kapnak szöveget, illetve különböző instrukciókat, de semmi ördöngösségre nem kell számítani. Semmi különös elvárás nincsen, mindenki hozzon magával nyitottságot és ami a lényeg, hogy önmagukat adják.

J: Mitől különleges és páratlan a P.K.?

B.N.: Elsősorban a közösséget emelném ki, hiszen nagyon összetartó a csapat. Valószínűleg ez az, ami a legtöbb diákszervezetre is jellemző, viszont mi amellett, hogy nagyon jól érezzük magunkat együtt, komoly munkát fektettünk abba is, hogy az előadásaink a lehető legprofibban menjenek le. Létrehoztunk különböző team-eket, amelyek segítik a Perjátszó Kör folyamatos fejlődését. Foglalkozik egy csapat külön a jelmezekkel, külön a díszletekkel, egy a promócióval és egy a rendezvényszervezéssel, amely a csapatépítésért felel. Az elmúlt három évben profi stábbal vettük körbe magunkat, amelynek a tagjai segítik az előadások promotálását, így a plakát- és próbafotózások, a trailer-videó forgatások is hozzátartoznak a perjátszós léthez.

Mindenképpen szeretnénk egy olyan közösség lenni és maradni, akikhez jó tartozni, akikhez jó érzéssel megyünk be csütörtökönként próbálni, akikkel szívesen megy az ember túrázni, moziba, buliba. Mindemellett szeretnénk egy olyan minőségi élményt nyújtani azoknak a hallgatóknak, akik eljárnak az előadásainkra, ahol a darab alatt azt érzhetik, hogy amatőr színházat is lehet magas szinten művelni.

J: Milyen szerepet játszik a P.K. az egyetemi életben? Mik a céljaitok?

B.N.: Egyrészről az, hogy lehetőséget adjunk a hallgatóknak, hogy a színjátszáson keresztül olyan skilleket sajátítsanak el, amelyeket később, a jogi pályájukon hasznosíthatnak; ilyen a már korábban említett közönség előtti beszéd, a jó kiállás, a magabiztosság és még sorolhatnánk. Másrészről célunk, hogy magas minőségben olyan színházélményt tudjunk biztosítani a hallgatóknak, amely nagyon közel áll hozzájuk, hiszen az egyetem épületében, ingyenesen tekinthetik meg ezeket az előadásokat. Én nagyon különlegesnek gondolom a jelenlétünket az egyetemi életben. Mindenki nagyon várja az előadásainkat, igazi kikapcsolódás, emellett mégis olyan szakmai program lehet a hallgatóknak, amelyre érdemes minden félévben beülni. Célunk, hogy továbbra is egy üde színfoltja maradjunk az egyetemi létnek.

J: Üzennél valamit az újdonsült gólyáknak?

B.N.: Az újdonsült gólyáknak azt üzenném, hogy éljenek a különböző Tudományos Diákkörök (TDK) és diákszervezetek adta lehetőségekkel. Lépjenek be, létesítsenek kapcsolatokat, szerezzenek új barátokat és élvezzék az egyetemi éveket.

Azok pedig, akik szimpatikusnak találják a mi munkánkat és csapatunkat: jöjjenek el bátran felvételizni, vagy ha mégsem érzik saját terepüknek a színjátszást, látogassanak el az előadásainkra.

Köszönjük szépen az interjút a Perjátszó Körnek!

Az interjút Török Tímea és Semerédy Alexandra íróink készítették.

A képek a Perjátszó Kör szerzői jogi védelme alatt állnak.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.