ON Internews- Interjú a Külügyi Körrel

Interjú sorozatunk a Külügyi Kör bemutatásával kezdődik. Lénárd Adrienn -harmadéves joghallgató- frissen, tele ötletekkel vette át a Főmentori pozíciót.

Jurátus: Mivel foglalkozik a Külügyi kör és mióta működik?

Lénárd Adrienn: A Külügyi Kör elsődleges feladata az ERASMUS+ program berkein belül érkező külföldi hallgatók mentorálása, segítése. Szerveztünk 2011-ben megkezdett önálló működésé óta már az ELTE egyetemi szervezetébe betagozódva működik, hivatalos nevünk: ESN ELTE ÁJK – Külügyi Kör.

J: Említetted, hogy a külföldi hallgatók mentorálásával és segítésével foglalkozik a Külügyi Kör. Miként segítitek őket?

L.A.: A mentorálás nem merül ki annyiban, hogy segítünk az alapvető információk átadásában, mint a beiratkozás vagy a lakáskeresés, hanem ez egy sokkal hosszabb és bonyolultabb folyamat, amelynek célja a tényleges integrálódás.

Az első lépés a kapcsolatfelvétel, amely általában egy „Köszöntő email” formájában valósul meg, amelyben bemutatjuk a szervezetet, hogy mennyi előnnyel járhat számukra, így buzdítva őket, hogy vegyenek részt a programunkban. Ez természetesen nem kötelező, hanem egy önkéntes választás a hallgatók részéről, de szerencsére a külföldről érkezők– mi „mentee”-ként hivatkozunk rájuk – 80-90%-a élni szokott ezzel a lehetőséggel. A maradék 10-20% általában azért nem él a lehetőséggel, mert eleve ismerőshöz érkezett vagy korábbról már ismeri Budapestet.

J: Mivel külföldi diákokkal foglalkoztok, akkor gondolom alapvetően a szervezet alapnyelve az angol?

L.A.: Igen. Nyilvánvalóan a „mentee”-kel nem is működhetne másképp, sőt még a mentorok között is angolul folyik a hivatalos kommunikáció. A különböző eseményeken is alapvetően az angol a hivatalos nyelv. Kiemelném, hogy nem egy C1-es szintet követelünk meg, de egy B1-B2-es szint kell ahhoz, hogy boldogulj a szervezet mindennapjaiban. A lényeg az, hogy legyél magabiztos és merjél beszélni, a többi azért úgyis rádragad.

J: Hogyan dől el, hogy melyik „mentee” melyik mentorhoz kerül?

L.A.: A mentee és mentorok párosítása a Papaya alkalmazás online felületén indul el. Itt mind a „mentee”-knek mind a mentoroknak lehetősége van bemutatkozni. Figyelembe veszük a „mentee”-k kéréseit is de alapvetően a mentorok vannak előnyben a választáskor. Hiszen hamondjuk egy mentor a spanyol nyelvet szeretné gyakorolni, akkor igyekszünk olyan „mentee”-vel párosítani, aki beszéli a nyelvet. Az új tagokból azonban nem azonnal lesznek mentorok. Az első aktív félévében megfigyelő pozícióban vannak egy már aktív mentor mellet, majd az új tagnak a második aktív féléve kezdetekor lehetősége nyílik az önálló mentorálásra.

J: Ha már nyelvgyakorlás, milyen nyelvek fordulnak meg a programban?

L.A.: A programban szinte minden félévben lehetőség van gyakorolni az angol, a dán, a francia, a spanyol, az olasz, a finn és a német nyelveket. Ezen kívül gyakran érkeznek hallgatók Európán kívüli országokból, gondolok itt Dél-Koreára, Afganisztánra vagy Braziliára. Így a gyakorolható nyelvek tárháza tényleg végtelen.

J: Miért érdemes csatlakozni a Külügyi Körhöz?

L.A.: Mindenképp a közöség miatt. Mind a mentorokat mind a „mentee”-ket azzal szoktuk motiválni, hogy ne csak azért csatlakozzanak, hogy benne legyenek, hanem tényleg vegyenek is részt az eseményeken. Az esti szociális programok mellet, a palettán minőségibb események is szerepelnek. Voltak már SPA napok, különböző szakmai programok, városnézés, kávézok és éttermek felfedezése stb…

J: Vissza menve az időben, mi volt az az ok, ami miatt te magad csatlakoztál a szervezethez?

L.A.: A Felvételi Eljárás megkezdése előtt szoktunk egy iszogatós, esti szociális eseményt szervezni, amelynekinek célja a tagjainkkal való megismerkedés. Én is egy ilyen eseményen vettem részt. Előszőr nagyon klisésnek tartottam azt a szöveget, hogy „a közösség miatt érdemes csatlakozni”, mert alapvetően minden diákszervezet ezzel jön és felmerült bennem, vajon mi lehet a valóság. Az esemény után rájöttem, hogy szó sincs itt kliséről. Egyrészt nagyon jókat beszélgettem nagyon sok emberrel, akikkel hasonlóak az érdeklődési köreink. Másrészt tényleg egy nagyon is összetartó, jó közösséggel ismerkedhettem össze.

J: Hogy lehet jelentkezni a szervezethez? Milyen kötelezettségek járnak a tagsággal?

L.A.: Minden szemeszter elején van felvételi időszakunk, ezt hívjuk „Recruitment”-nek. Ez egy 3-4 hét szokott lenni, amelyi során a felvételizőktől egy angolul megírt önlétrajzot és motivációs levelet várunk. Ezek után kerül sor egy szóbeli fordulóra, amely szintén angol nyelven folyik. A szóbeli igazából rólad fog szólni. Magadról kell mesélned, arról, hogy miért szeretnél csatlakozni, mik a céljaid. Alapvetően a szóbelire az a tanácsom, hogy beszélj bátran, és egyáltalán nem baj, ha hibázol, mert így legalább láttjuk, hogy van miből építkezni, míg, ha nem szólalsz meg, nem tudunk segíteni. 

A kötelezettségek szempontjából a legfontosabb, hogy a tagjaink aktívak legyenek. Van lehetőséged aktív és passzív fél év között választani. Nekünk az a célunk, hogy ha aktív vagy, akkor tényleg legyél aktív.

J: Milyen lehetőségeket nyújt a tagság?

L.A.: A Külügyi Kör legnagobb előnye, hogy tudod gyakorolni a nyelveket. Az egyetem lehetőséged add arra, hogy különböző nyelveken vegyél fel szakmai tárgyakat. Viszont arra, hogy tényleg hatékonyan fejleszd és szinten tartsd a már megtanult nyelveket, nem igazán add lehetőséget, ellenben a szervezetünk igen. Másodrészt, ha terveznél külföldön tanulni, a Külügyi Kör tagsága plusz pontot ér az ERASMUS+ra lévő pályázat során. Harmadrészt határokon túli kapcsolatokat is ki tudsz alakítani a „mentee”-kel, amelyekik hasznosak, pláne, ha a „mentee”-d országába készülnél ERASMUS+ra. Nem utolsó sorban szervezetünkben első éves joghallgatótól ötöd éves joghallgatóig találsz tagokat. Emiatt működik nálunk a belső mentorálás is, tehát hogy az idősebbek segítik a fiatalabbakat a tanulmányaikban. Vannak politológus tagjaink is. Idén szándékunkba áll, hogy a kriminológus hallgatókat is bevonjuk a szervezetbe. Tehát úgy gondolom, hogy nagyon sokszínű társaság vagyunk, így mindenki könnyen megtalálhatja a maga helyét.

J: Vannak-e közösségi programjaitok?

L.A.: Minden hónapban legalább 2-3 közösségi eseményt szervezünk, de van, amikor többet is. A közösségi programokból hármat emelnék ki. „Meet the newbies” esemény az újonnan felvetteknek szól, amelynek a lényege, hogy megtaláld a hangot a többi taggal. Ezen az eseményen az öreg diákok is részt vesznek, így lehetőség van az alumni-kal (végzett hallgatók) is kapcsolatot kiépíteni. „Meet your mentees” esemény egy rapid-randi, amely során a „mentee”-k megismerik a többi mentort és „mentee”-t. A mentorok hozzák el erre az eseményre a mentoráltjukat, akikkel már egy ideje online kapcsolatban vannak, sőt általában az eseményig már előzetesen legalább egyszer már találkoztak. „Mentorcamp” az újoncok integrálásáról szól, illetve a mentorálási tevekénységre való felkészítést szolgálja.

J: Merre halad szervezet és mik a céljaitok?

L.A.: Egyetemlegesen a szervezet célja, hogy minél több olyan hallgatót vonzunk be, akik aktívan részt szeretnének venni a szervezet életében. Én személyes célomnak tartom, hogy nagyobb hangsúly kerüljön a Külügyi Kör szakmaiságára. Ezenkívül szeretnék minél több szervezettel közelebbi kapcsolatba kerülni. Amiatt, hogy kari szervezetként betagozódtunk a nagy ELTE szervezetébe, a saját karunk szervezeteivel nem vagyunk olyan szoros kapcsolatban, mint amilyennek lehetnénk. Ezért célom, hogy idén minél inkább kinyíljunk és kapcsolatokat építsünk ki más szervezetekkel is.

J: Üzennél valamit az újdonsült gólyáknak?

L.A.: Azt üzenem az újdonsült gólyáknak, hogy mindenképpen válasszatok egy közösséget, amelyhezihez szívesen tartoznátok, mert magányos farkasként szerintem nem lehet az ELTE-ÁJK-át végig csinálni. Ne feltétlen az játsszon szerepet a döntésben, hogy az adott diákszervezet milyen jól nézhet ki egy önéletrajzban, hanem azt válasszatok, ami valóban érdekel titeket és amibe tényleg szívesen fektetnétek energiát. Hosszú éveket fogtok eltölteni az ÁJK falai között, ami miatt nagyon fontos, hogy megtaláljátok azokat a leendő barátokat, akikhez fordulhatok, akikre támaszkodhattok, akik megértenek.

Köszönöm szépen a válaszaidat Adrienn. Ha felkeltette az érdeklődéseteket a Külügyi Kör és személyesen is szeretnétek megismerni a tagokat, ezt megtehetitek szeptember 6-án az Orientációs Napok harmadik napján, amikor is a délelőtt folyamán a Diákszervezetek fognak bemutatkozni, köztük a Külügyi Kör is.

A képek a Külügyi Kör szerzői jogi védelme alatt állnak.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Semerédy Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.