Önkéntes jogászokat toboroz az Utcajogász

A felhívásra szeptember 15-ig várják a csatlakozni kívánó jogászok jelentkezését.

Az utcajogászok olyan igazságos és befogadó társadalomért dolgoznak, ahol érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, és amelyben mindenkinek hozzáférése van a méltó lakhatáshoz. A csoport tagjai különböző helyekről, jogterületekről érkező jogászok, akik szabadidejükben önkéntesen dolgoznak együtt a szegénységben élő emberek jogaiért.


Ingyenes jogsegélyszolgálatot működtetnek a Blaha Lujza téren minden pénteken délután háromtól öt óráig, valamint jogi kutatómunkát végeznek, jogszabályokat véleményeznek, szabályozási javaslatokat fogalmaznak meg a lakhatási jog, a szociális jog, a végrehajtási jog és a szabálysértési jog területén.


A szervezet idén a budapesti lakosok szavazatai alapján megkapta az Év Fővárosi Civil Szervezete címet. Ők képviselik a bíróságon például azt a két mohácsi hajléktalan férfit, akiket 2020-ban és 2021-ben rendőrök bántalmaztak, illetve a Kincsem Park bérházának bérlőit, a lovarda egykori dolgozóit, akiknek lakbérét a ház új tulajdonosa az egyik pillanatról a másikra a háromszorosára emelte.

„Az ideális utcajogászt a jogi munkához szükséges precizitás és felelősségérzet, a csapatban való hatékony működés, szociális érzékenység, kritikus szemlélet, nyitottság, vitakészség, előítéletektől mentesség jellemzi” – írják felhívásukban.

A jelentkezők először egy személyes beszélgetésen vesznek részt az egyesület tagjaival, majd a beszélgetés alapján meghívottak számára az utcajogászok egynapos képzést tartanak, amely során a lakhatási szegénységgel kapcsolatos legfontosabb jogi és szociális kérdéseket, problémákat, etikai dilemmákat ismertetik.


A pontos felhívás az alábbi linken található.


Az Utcajogász Egyesület ez évi működését a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatja.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.