Ösztöndíj Kalauz – aktualitások

Elkezdődött az idei tanév második féléve, melynek örömére összeszedtük azokat az ösztöndíjakat, amiket 2022 februárjában is meg lehet pályázni. Az alábbiakban az ehhez szükséges feltételeket olvashatjátok el.

Az ösztöndíjak fajtái

1. Egyszeri közéleti ösztöndíj

A közéleti ösztöndíjra azok jogosultak, akik választott képviselői a Hallgatói vagy Doktorandusz Önkormányzatnak, illetve akiknek tevékenysége kiemelkedik az egyetemi vagy kari közéletben, valamint a tantervi követelményeken túlmutató tevékenységet végeznek. A sikeres pályázók a tisztség betöltése alatt jogosultak a támogatásra, amire félévenként két alkalommal tudnak pályázni. Az ösztöndíj összege egyéni mérlegeléstől függ, de akár elérheti a 40.000 Ft-ot is.

2. Egyszeri kulturális ösztöndíj

Erre az ösztöndíjra az a hallgató jogosult, aki kiemelkedő kulturális tevékenységet végez, vagy ilyen programot szervez. Havi összege függ a pályázatot nyert hallgatók számától. Ezen ösztöndíj pályázatai karonként eltérhetnek, így érdemes elolvasni az adott kiírásokat részletesen az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) honlapján.

3. Egyszeri tudományos és szakmai ösztöndíj

Azon hallgatók, akik aktívan részt vesznek a tudományos és szakmai közéletben, valamint a kiemelkedő eredményeket nyújtanak a tudományokban, pályázhatnak az említett ösztöndíjra. Az ösztöndíj a tantervi követelményeken túlmutató tevékenységeket végző hallgatóknak folyósított, egyszeri, utófinanszírozott támogatás. A maximálisan megítélhető összeg belföldi tevékenységért 40.000 Ft, míg külföldi versenyek, konferenciák kiutazási támogatást kaphatnak, amely a mindenkori érvényes hallgatói normatíva 200%-a (jelenleg 333 200 Ft) is lehet.

4. Egyszeri sport ösztöndíj

Sport ösztöndíjban az részesülhet, aki sporttevékenységet végez, vagy sporttevékenységet szervez. Pályázatai karonként eltérhetnek. A pályázati kiírásokat részletesen az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) honlapján olvashatjátok el. Havi összege legfeljebb 30.000 Ft.

5. Vezetői ösztöndíj

A vezetői ösztöndíj az Egyetem azon formálisan megbízott hallgatóját támogatja, aki a karon működő szakmai vagy közéleti tevékenységet végző szervezetek működéséért és projektjeiért felelős. A pályázatot “támogatás javasolt”, “részleges támogatás javasolt” és “támogatásra nem javasolt” minősítéssel bírálják el. A kategóriában nyerhető összeget a pályázatra kapott pontok összessége fogja meghatározni. Arról, hogy miért jár pont és miért részletesen tájékozódhattok a http://ajkhok.elte.hu/vezetoi-osztondij/ oldalon.

Hasznos tudnivalók az ösztöndíjakkal kapcsolatban

Azon hallgatók neve, akik a fent említett ösztöndíjakban részesülnek, valamint a díj célja és összege is nyilvánosságra hozható az egyetem adatvédelmének, adatbiztonságának és adatkezelésének rendjéről szóló szabályzatban foglaltak szerint. Ezt tényt a hallgató tudomásul veszi a pályázatának benyújtásával.

A tavaszi juttatás kifizetése a félév során folyamatosan, havonta történik. A félév első hónapjától eltekintve az ösztöndíjat az Egyetem mindig az adott hó 10. napjáig utalja el. A kifizetett ösztöndíjakat a Neptun – Pénzügyek/Ösztöndíjak – Kifizetések menüben tudjátok megnézni.

Pályázat benyújtása

A Neptun rendszerbe belépve – Ügyintézés – Kérvények menüpont alatt van lehetőség a pályázat benyújtására. Az online elérhető általános pályázati űrlap kitöltésén túl, csatolni kell a szükséges igazolásokat is.

Hiánypótlási időszak

A pályázatokhoz szükséges dokumentumokat 2022. 02.18. (péntek) 18:00-ig tudjátok pótolni, melyre a javításra vonatkozó kérvény visszakapásától kezdve van lehetőség. Azt, hogy mit kell pótolni vagy javítani, a Neptunba belépve – Ügyintézés – Kérvények – Leadott kérvények fülnél, a pályázat melletti „+” jelre kattintva, a Javítás paranccsal tudjátok megnézni.

Fontos!

Az a személy nem nyújthat be pályázatot, aki más ösztöndíjban már részesült ugyanazon tevékenységéért.

A juttatások kifizetésének feltétele a Neptunban rögzített bankszámlaszám, állandó lakcím és adóazonosító jel. A bankszámlaszámot a Neptunba belépve Pénzügyek/Beállítások/Számlaszámok menüpontban tudjátok ellenőrizni, illetve beírni. Mindazonáltal, ha a fentiek elmaradnak, és a harmadik kifizetési kísérletig sincsenek javítva, illetve nincs rögzítve a bankszámlaszám, akkor az ösztöndíjra való jogosultság elveszik.

Ösztöndíjakkal kapcsolatban további információ a Questura Hallgatói Ügyfélszolgálati Iroda weboldalán található : https://qter.elte.hu/Statikus.aspx/GyIK-Penzugy

További információk:

http://ehok.elte.hu/nu/

http://ajkhok.elte.hu/

A felsorolt ösztöndíjak között remélhetőleg megtaláljátok a hozzátok illőt, és eredményes lesz a pályázás rá. Sikeres félévet kíván: a Jurátus csapata!

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.