Politológus és kriminológus diplomával a kézben – Merre is indulhatunk el az egyetem után?

Szinte minden politológus hallgatót megkérdeztek már arról tanulmányai során, hogy akkor ő politikus lesz-e a diploma megszerzése után. Tényleg minden politológus a közigazgatás felé veszi az irányt, vagy vannak más lehetőségek is? Mire jó egy kriminológus diploma? Hol lehet elhelyezkedni ezekkel a papírokkal? Milyen továbbképzési lehetőségek vannak?

Politológusként az alapképzés után

A politológus alapképzés elvégzése után lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Folytathatjuk tanulmányainkat politológia mesterképzésen, kriminológián vagy más társadalomtudományi területen. A politológusok számára egy másik társadalomtudományi képzés elvégzése alapvetően nem tűnhet nehéz feladatnak, ugyanis az egyetemi képzés során szinte mindenbe belekóstolhatnak a hallgatók: legyen szó szociológiáról, filozófiáról, jogról vagy akár közgazdaságtanról.

A szak sokrétűségének hála egy politológus nem csak a politika világának útvesztőjében tud eligazodni, hanem a társadalmat meghatározó tudományágak legtöbbjének alapjait is elsajátítja egyetemi évei során. Éppen ezért egy az alapképzés alatt megkedvelt tárgy jó kiindulási alap lehet azok számára, akik szeretnének egy mesterképzést is elvégezni, ez lehet például egy közgazdász-politológia vagy nemzetközi kapcsolatok-politológia kettős. 

Fontos megjegyezni, hogy az előítéletekkel ellentétben egy politológus nem feltétlenül lesz politikus. Ugyanakkor a különböző politikai pártok tárt karokkal várják a politológusokat, hiszen ezek a szakemberek jól átlátják a közéletet, a politikát, ismerik a különböző állami szervek működését, elsajátítottak jogi, valamint társadalomtudományi alapokat.

Természetesen lehet valaki politikus is politológusi végzettséggel, ugyanakkor Karácsony András, egyetemünk professzora korábban az Eduline-nak azt nyilatkozta, hogy az ELTE-ÁJK végzett politológusai közül alapvetően kevesen helyezkednek el politikusként. Értelemszerűen vannak, akiknek kifejezetten ez a céljuk a szak elvégzésével, de a többség más irányba terelődik. 

Ám ha valaki mégsem a tudományos pálya felé szeretne orientálódni, és inkább a politikusi hivatást szeretné magáénak tudni, akkor számára egy párthoz való csatlakozás mondható az első lépésnek. Ezt akár tanulmányai során is megteheti, jelentkezni a különféle pártokhoz ma már pár kattintással is lehet hivatalos weboldalaikon.

Elmondható azonban, hogy a többség inkább politikai elemző cégeknél helyezkedik el, melyeknél általában az aktuálpolitikai események elemzésével és értékelésével foglalkoznak.

Magyarországon a Századvég az egyik legnagyobb ilyen kutatóközpont, de a Nézőpont, a Démosz vagy a Progresszív Intézet is a jelentősebbek közé sorolandó. Gyakori, hogy az elemzőket szereplésre is felkérik a különböző médiumok, hogy egy adott aktuálpolitikai kérdésben fejtsék ki, mit gondolnak, mi állhat a dolgok hátterében, vagy egyszerűen csak magyarázzák el, hogy mi történik. 

Politológusi végzettséggel továbbá tanácsadóként is elhelyezkedhetünk. A tanácsadók megbízatásukat a kormány által nyerik, vagy egy konkrét párt alkalmazza őket, így elhelyezkedhetünk akár különböző állami intézményeknél is. Azoknak pedig, akik valamilyen szakmai irányultsággal is rendelkeznek, a minisztériumok jó kiindulópontként szolgálhatnak. 

Ha valaki remekel az idegennyelvekben és felsőfokon gyakorolja azokat, akkor számára még a külföldi munkavégzés is opció lehet. Az Európai Unió különböző intézményei nagyon jó lehetőségeket kínálnak akár friss diplomásoknak is, így érdemes lehet az angolt felsőfokon és egy másik idegennyelvet szintén magas szinten beszélőknek ezeket az állásajánlatokat is böngészni.

Ha azonban maradnánk a hazai pályánál, az Országgyűlés Hivatalában is van lehetőség munkavállalásra az állami intézményeken belül. Sőt, közvélemény-kutató cégek is alkalmaznak politológusokat, illetve bizonyos százalékban kommunikációs cégek is felszívják a friss diplomásokat, akik a különböző kampányokban tudnak segédkezni szakmai szemmel. Sokan pedig a kutatás mellett egyetemi oktatóként is tevékenykednek, így aki érez magában affinitást arra, hogy tudását a jövőben egyetemi szinten adja át, annak a megfelelő képzések elvégzése után akár erre is van lehetősége.

Érdemes lehet ugyanakkor már az egyetemi éveink alatt különböző helyeken gyakornokként elhelyezkedni, hiszen nem csak nagyon jól mutat az önéletrajzunkban, hanem alapvetően abban is segít, hogy rájöjjünk, melyik szakterület érdekel minket a leginkább.

Tapasztalatszerzésre pedig nagyon sok lehetőség van az egyetemi tanulmányok során, akár a már említett elemzőcégeknél, önkormányzatoknál vagy esetleg minisztériumokban.

A határ lényegében a csillagos ég. Ha mégis bizonytalanok vagyunk, hogy merre induljunk el, akkor akár érdemes lehet megkérdezni egy oktatónkat is ezzel kapcsolatban. 

Kriminológusként a munka világában

A kriminológia alapvetően egy mesterképzési szak, így kriminológus álláslehetőségekről csak egy alapképzés elvégzése után történő mesterképzés abszolválása után beszélhetünk, amit teljesíthetünk akár a politológusi alapképzés után is. A kriminológusok egyszerűen megfogalmazva a bűnözés különböző aspektusait vizsgálják, ezek alapján pedig a különféle bűncselekmények megelőzése a céljuk, sok esetben például bűnelkövetőkkel folytatnak beszélgetéseket annak érdekében, hogy megismerhessék a bűnelkövetések hátterét. 

A kriminológusok a politológusokhoz hasonlóan sok esetben állami megbízatásban dolgoznak, esetleg tanácsadó testületeknél vagy jogalkotási bizottságoknál. Lényegében elmondható, hogy mind a kriminológus, mind a politológus diplomával rendelkezők hasonló intézményeknél helyezkedhetnek el. A kriminológusok szintén komoly kutatási munkát végeznek, statisztikákat elemeznek, ezáltal lehetnek akár kutatási asszisztensek is. Ugyanakkor a kriminológia mesterszak elvégzése után vállalhatnak munkát körözési előadóként vagy büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelőként is. Ha valakinek szimpatikusabb a tanári hivatás, akkor ezen a tudományterületen is van mód egyetemen való oktatásra.

Az alternatívák sokszínűségének hála akár politológusként, akár kriminológusként kapjuk kézhez diplománkat, viszonylag gyorsan elhelyezkedhetünk a munkaerőpiacon. A jelenlegi világban ugyanis nagy szükség van ezekre a szakemberekre, így biztosak lehetünk abban, hogy az álláskeresésünk nem fog sokáig tartani. Végezetül nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy érdemes minél több tapasztalatot szerezni a tanulmányaink során, így alapvetően célirányosan tudunk haladni, és időközben ki tudjuk szűrni azokat a területeket, amelyek annyira nem érdekelnek minket, valamint rálelhetünk arra is, amit igazán hivatásunknak érezhetünk.

Források: 1, 2, 3, 4, 5


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Katona Antónia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.