Pro bono: tapasztalatszerzés a civil szférában

A civil szervezetek általában olyan alulról jövő kezdeményezésekből, mozgalmakból alakulnak ki, amelyek a civil társadalom érdekeit képviselik. A civil szervezetek, NGO-k jelenléte a társadalomban ezért a jogállam fontos bástyája. Ezek a szervezetek gyakran foglalkoznak pro bono jogvédelemmel, vagyis ingyenes jogi segítségnyújtással. Ha civil szervezetnél vállalunk önkéntes munkát vagy gyakornokságot akár jogász, akár politológia szakos hallgatóként, sokat fejlődhetünk, emellett bepillanthatunk a civil szervezetek működésébe.

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. § 6. pontja szerint civil szervezetnek tekintjük a civil társaságot, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületet (a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével) és az alapítványt (a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével). Ha előhívjuk polgári jogi ismereteinket, a felsorolt szervezeti formák közös pontja, hogy meghatározott cél érdekében tevékenykednek. Ilyen cél lehet a jogvédelem, a jogi segítségnyújtás.

A jogvédelem olyan cél, amely magas színvonalú szakértelmet igényel. Ezért a civil szervezeteknél végzett gyakornoki vagy önkéntes munka kiváló lehetőség, hogy szakmailag fejlődjünk. A jogvédő szervezeteknél dolgozó jogi előadók, ügyvédek az adott területen mély és gyakorlatias tudással rendelkeznek, ezért sokat tanulhatunk tőlük, ha igazán érdekel bennünket a téma.

Mivel jogászként – válasszuk bármely klasszikus vagy unortodox jogászi hivatást – vagy politológusként munkánk nagy része abból fog állni, hogy emberekkel foglalkozunk, fontos, hogy fejlesszük az empátiánkat, és érzékenyebbé váljunk a társadalmi problémák iránt. 

Ha civil szervezetnél tevékenykednél, válassz olyan szervezetet, amelynek a tevékenysége valóban érdekel, így a munkád során magadba szívhatod a tudást, ráadásul megtámaszthatod személyes tapasztalatokkal. Nem csak az önéletrajzodban mutat jól – nagy esély van arra, hogy mielőtt feleszmélsz, máris találsz egy olyan területet, amelyet szívesen kutatsz. Ha vannak személyes tapasztalataid és kontaktjaid, akikkel konzultálhatsz, az évfolyamdolgozat, vagy akár a szakdolgozat megírása sokkal könnyebb lesz.

Ha ezen belül is jogi segítségnyújtással foglalkoznál, érdemes a téged érdeklő jogterület alapján választani.

Polgári jogi érdeklődés

  • A BAGázs Közhasznú Egyesület a bagi romatelepen tevékenykedik. A jogi segítségnyújtás jogklinikából és adósságkezelésből áll. A jogklinika során a leggyakrabban családjogi és ingatlanjogi jellegű problémákat kell megoldani.
  • Az Utcajogász program az A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan érdekvédő csoport keretein belül működik. Önkéntes jogászaik hetente egy alkalommal fogadják a jogi segítségre szoruló hajléktalanokat vagy lakhatási szegénységben élőket.

Alapjogi érdeklődés

  • A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az alapvető jogaikban sérelmet szenvedettek számára nyújt ingyenes jogsegélyt. Ide tartozik a teljesség igénye nélkül a véleménynyilvánítási szabadság, a gyülekezési jog, a sérülékeny társadalmi csoportokkal (például romákkal, LMBT-személyekkel, szellemileg fogyatékos személyekkel) való egyenlő bánásmód, a közérdekű adatigénylés és az információszabadság. Telefonos ügyfélszolgálatot is üzemeltetnek.
  • A Magyar Helsinki Bizottság 1994 óta nyújt jogi segítséget. Profiljába egy részről a menekültügy, a külföldiek tartózkodási, kiutasítási ügyei tartoznak; más részről a rendőri bántalmazás, a rendőrségi intézkedéssel szemben tett panasz, illetve a fogvatartotti panaszok.
  • Az Amnesty International magyarországi kihelyezettsége a figyelemfelhívó kampányok mellett emberi jogi képzéseket is tart, amelyeknek legfőbb célja az előítélet-mentesítés, például az iskolákban. Te is lehetsz képző.

Gyermekjogi, nőjogi érdeklődés

  • A Patent Egyesület női jogokkal foglalkozik. A párkapcsolati erőszak áldozatai a jogsegélyszolgálathoz fordulhatnak. Az integrált ügyfélellátás egyszerre veszi figyelembe az ügyfelek jogi, pszichológiai és szociális segítségre vonatkozó igényeit. Az egyesület segítséget nyújt azoknak a nőknek is, akik abortusz kapcsán tapasztalnak jogi vagy etikai problémát.
  • A Terre des hommes „Lausanne” Alapítvány a Terre des hommes svájci gyermekvédő ernyőszervezet tagja, ha úgy tetszik, egy nemzetközi civil szervezet része. Regionális irodája Budapesten található. Többek között a gyermekbarát igazságszolgáltatás fejlesztéséért dolgozik, például egy olyan online játék kifejlesztésével, amely segít a gyerekeknek abban, hogy megismerjék a jogaikat, és élni tudjanak velük, ha a hatóságokkal vagy az igazságszolgáltatással bármilyen formában kapcsolatba kerülnek.

Természetesen nem csak jogi munkát vállalhatunk. Segíthetünk projektek megvalósításában, kampányok előkészítésében, kutatásokban, illetve a pályázatírás, fundraising lehetősége is adott.

Szerző: Radnai Noémi, vendégíró

kép forrása

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.