Textúra – Képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben

Budapest éhezik az újhullámos, kreatív és interaktív művészeti programokra. Felismerve és kihasználva ezt évről-évre egyre több ilyesfajta rendezvény jelenik meg a magyar piacon. Ezek közül az egyik kiemelkedő – számomra a legkedvesebb – a Textúra, amely immáron harmadik alkalommal invitálja egyestés kulturálódásra a Nagyérdeműt.

Az alapkoncepció minden évben ugyanaz: az adott múzeum vagy galéria kiválaszt tíz darab képzőművészeti alkotást, és felkérnek kortárs szerzőket, hogy írjanak egy verset, novellát, rap szöveget vagy akármit, amit ők helyénvalónak éreznek. Ez lehet provokatív, mélabús, elgondolkodtató, cenzúrától nem kell félnünk. Végül ezeket a jeleneteket egy-egy színész adja elő a kreáció előtt, tizenöt-húsz perces felvonásokban. A látogatók programfüzetből választhatják ki, milyen sorrendben kívánják végigjárni az egyes termeket, és teljesen szabadon kalandozhatnak a különböző előadások között.

 Idén a Magyar Nemzeti Galéria legismertebb lakói kerülnek reflektorfénybe, mint Csontváry, Szinyei Merse Pál és társaik. Az írók között olyan nevek szerepelnek, mint Grecsó Krisztián, Dragomán György vagy Garaczi László. Az alkotások előtt találkozhatunk Hámori Gabriellával, Trokán Nórával, László Zsolttal vagy éppen Balsai Mónival, aki a Liza a rókatündérrel vált ismertté. A felhozatal több mint kiváló.

Textura2016_CLP7

 A Textúra nem színház, nem felolvasóest vagy irodalmi szakkör, ezeknél sokkal több és különb. Rögtönzött zongoraesttől a tütüben balettozó óvodás gyermekig bárki és bármi szembe jöhet velünk, miközben a színházakból és médiából ismert – vagy éppen soha nem látott, de annál figyelemreméltóbb – művészek egy karnyújtásnyira lépnek fel előttünk.Olyasfajta kulturális kikapcsolódás ez, amelyre sokunknak van igénye, csupán még magunkban sem tudtuk megfogalmazni, mit is szeretnénk pontosan: egy jó könyvet, egy filmet a Puskinban vagy csak kikapcsolódni a jog nyújtotta csodálatos monotonitásból.

Egyszerre avantgárd, megosztó és végtelenül szórakoztató.

A Magyar Nemzeti Galériában megvalósuló projekt idén is olyan különleges, összművészeti élményt nyújt a látogatóknak, mely a 2016. évi őszi évad egyik legizgalmasabb produkciójává teszi.

 

Premier:

november 8. kedd 19.00-21.45 (kezdés előtt javasolt érkezés: 18.30)

További előadások:

november 15. kedd 19.00

november 24. csütörtök 19.00

november 29. kedd 19.00

december 6. kedd 19.00

december 13. kedd 19.00

 

További információért keresd fel a Nemzeti Galéria honlapját!

 

Fotó: Szabó Lilla – Jurátus

 

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.