5+1 sütőtökös recept halloweenra

Készítsd el otthon a pumpkin spice lattéd, vagy kóstolj bele ebbe a mennyei sütőtökös-mogyorós muffinba! Elhoztunk nektek 5+1 receptet, hogy finoman teljen a halloween.

Az őszi hónapok ikonikus zöldsége a sütőtök. A sárguló falevelek és gőzölgő teák mellett a sütőtök az egyik első dolog, ami erről az évszakról a legtöbbünknek eszébe jut. A halloweennak pedig egyenesen a jelképe a kifaragott töklámpás. Nem csak világításra használhatod fel ezt a zöldséget, hiszen remek vitamin- és ásványianyag-forrás is. Ha hajlamos vagy a meghűlésre, kifejezetten ajánlott neked a fogyasztása magas C-vitamin tartalma miatt. Akkor is érdemes lehet megfontolnod, hogy többet egyél belőle, ha esetleg vashiánnyal küzdesz.

Itt van tehát néhány recept azoknak, akik sűrűn megfáznak, vashiányosak, halloweenra készülnek, vagy csak egyszerűen szeretik a sütőtököt.

1. Klasszikus sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök (meghámozva és a magjait eltávolítva)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 l víz
  • 1 db leveskocka
  • 2,5 dl tej

1. A meghámozott és kimagozott sütőtököt kockákra vágjuk.
2. Felhevített olajon körülbelül 5 percig pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Folyamatos kevergetéssel még egy percig pirítjuk a fokhagymával is.
3. A vizet felforraljuk, azután hozzáadjuk a tetszőleges leveskockát, és további két-három percig forraljuk.
4. Ezután hozzáadjuk a pirított hagymát és a feldarabolt sütőtököt, amit körülbelül 10 perc alatt puhára főzünk, sóval és borssal ízesítünk. Majd egy botmixer segítségével krémesítünk.
5. Az edényt visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a tejet, és további két-három percig forraljuk.
6. Pirított tökmaggal vagy kenyérkockákkal tálaljuk. (X)

krémleves_-_pexels

2. Sütőtökös pite

Pitealap:

  • 200 g aprított zabkeksz
  • 130 g vaj

Sütőtökös töltelék:

  • 70 dkg sütőtök
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 0,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál kardamom
  • fél teáskanál szerecsendió
  • fél teáskanál szegfűszeg
  • 2 db tojás
  • 250 g sűrített tej
  • egy marék dió (díszítéshez)

1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A sütőtökszeleteket egymás mellé rakva a sütőpapírral kibélelt tepsiben – egy kicsit vizesen – körülbelül 50 percig sütjük.
2. Az aprított kekszet egy serpenyőben megpirítjuk, összekeverjük a vajjal. Az így kapott masszát egy szétszedhető piteforma alján elegyengetjük. Ezután hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen.
3. A megsült tököt egy turmixgép segítségével pépesítjük, majd belekeverjük a hozzávalókat.
4. A masszát a megdermedt tortaalapra öntjük, dióbéllel díszítjük, és 180°C-on 45 perc alatt készre sütjük. (X)

pite_-_pixabay

3. Pumpkin spice latte

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • eszpresszó
  • 1 kávéskanál sütőtökpüré
  • méz ízlés szerint
  • fél kávéskanál pumpkin spice fűszerkeverék

Amire a fűszerkeverékhez szükségünk lesz:

  • 2 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • fél evőkanál szegfűbors
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet só

1. A fűszerkeverék hozzávalóit egy aprítóban daráljuk, vagy mozsárban addig törjük, amíg homogén selymes port nem kapunk.
2. A tejet felmelegítjük, és hozzáadjuk a sütőtökpürét, a mézet, valamint a fűszerkeverékünket, és alaposan összeturmixoljuk.
3. Lefőzünk egy kisebb vagy nagyobb adag eszpresszót ízlés szerint, és hozzáöntjük a tejes turmixhoz. Végül a tetejére tehetünk tejszínhabot, vagy még fűszerkeveréket. (X)

sütőtök_+_bögre_-_pexels

4. Sütőtökös-mogyorós muffin

Hozzávalók:

  • 1,3 dl olaj
  • 25 dkg sütőtök
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg mogyoró
  • 21 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • fél teáskanál fahéj

1. A megtisztított sütőtököt finomra reszeljük, és egy konyharuha segítségével kifacsarjuk belőle a nedvességet. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, megvárjuk, amíg kihűl, majd ledaráljuk.
2. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével és az olajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citrom lereszelt héját. Belekeverjük a tököt és a darált mogyorót. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, apránként a masszába szórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, és óvatosan a tésztába keverjük.
3. A muffin sütőforma csészéit kivajazzuk, háromnegyed részéig megtöltjük a tésztával, és előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. (X)

5. Sütőtökös sajtgolyók

Hozzávalók:

  • 200 g reszelt sajt
  • 120 g sült sütőtök
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 10 rozmaringlevél

1. A sült sütőtököt egy villával alaposan szétnyomkodjuk.
2. Hozzáadjuk a finomra aprított rozmaring leveleket, a reszelt sajtot, a tojást, a lisztet.
3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük, majd fél órára állni hagyjuk.
4. A masszából diónyi gombócokat formázunk, ezeket lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. (X)

+ 1. Mézes sült sütőtök

A plusz egybe az én személyes kedvencem került. Nagyon egyszerű elkészíteni, és amint kihűlt egy kicsit, már lehet is enni.

Hozzávalók:

  • egy tetszőleges sütőtök
  • méz ízlés szerint

1. A kiválasztott sütőtökünket kimagozzuk és szeletekre vágjuk.
2. A szeleteket alaposan megkenjük mézzel – érdemes kisebb szeletekre vágni, hogy minél nagyobb felületet kenhessünk meg mézzel –, majd 200°C-on nagyjából 60 perc alatt készre sütjük. Onnan tudhatjuk biztosra, hogy elkészült, hogy a méztől szép aranybarnára sült a felülete.

sült_sütőtök_-_pexels

Jó étvágyat kívánok az elkészült finomságokhoz!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS



A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Egri Kitti

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.