A férfias politika

„(…) mikor az első magyar ügyvédnő, Ungár Margit letette az utolsó vizsgáját a vizsgálóbizottság elnöke azzal dicsérte meg, hogy » férfiasan beszélt«. Myra Bradwellt pedig, a világ első női ügyvédjét azzal szabotálták amikor önálló praxist szeretett volna indítani, hogy nem tud észszerűen ítélkezni – hisz, mint tudjuk, a nőket csak az érzelmeik vezérlik.” Noha több évtizede vannak jelen nők a férfiak dominálta szakmákban, még mindig sok nehézséggel kell szembenézniük a nemük miatt. Az alábbi cikkben a nők helyzetéről lesz szó a politika területén.

A magyar kormányzatban a képviselőnők aránya a férfiakhoz három a tizenöthöz. Tehát az uniós tagállamok között hátulról az ötödikek vagyunk a kerek húsz százalékkal, Az Eurostat 2020-as kimutatása alapján ugyanis Magyarország mögött kullog Málta, Görögország, Észtország és Románia.

A parlamenti képviselőkesetében míg az uniós átlag harminchárom százalék, Magyarországon tizenhárom. Ez jelentősen kevesebbnek tűnik, bár hozzá kell tennünk, hogy a 2014-es adatok szerint a női képviselők alig tíz százalékban voltak jelen az Országgyűlésben.

Női vezetők

Noha Belgiumban és Svédországban igen nagy a női politikai jelenlét, nincs olyan uniós tagállam, ahol a képviselők fele vagy több mint fele nő nemű lenne. Mindamellett öt női vezetésű tagállama van az Európai Uniónak: Svédország – Magdalena Andersson, Finnország – Sanna Marin, Litvánia – Ingrida Šimonytė, Dánia – Mette Frederiksen és Észtország – Kaja Kallas által. Ámbár nem uniós tagállam, de Izlandon is női miniszterelnök van, Katrin Jakobsdottir személyében. Mi több Izland volt az első olyan európai ország, amelynek polgárai demokratikus módon választották meg női miniszterelnöküket, ugyanis 1980-ban került az ország élére Vigdís Finnbogadóttir, aki tizenhat évig maradt a pozícióban.

Jóllehet említésre került az első női miniszterelnök, viszont korántsem ő volt az egyetlen nő, aki fontos szerepet töltött be a politikában akkortájt. Az 1979-ben választották meg Simone Veilt, Európai Parlament az első női elnökének. A nemrég leköszönő EP-elnök, Antonio Tajani az alábbi módon nyilatkozott Simone Veilről: „az EP egykori nagyszerű elnöke, az EU lelke, aki küzdött az antiszemitizmus ellen és a nők jogainak védelméért”. Napjainkban ismét nő tölti be az EP elnöki pozícióját, Roberta Metsola, máltai politikus személyében, akit 2022. január 18-án választottak meg. Mindazonáltal az összesen tizenhét eddigi elnök közül három nő és tizennégy férfi került az elnöki székbe 1979 óta.

Male flight

„A férfiak inkább kapnának bőrrákot, minthogy viseljenek naptejet, hiszen a krémek nőiesek”. 

Ez az állítás a leegyszerűsített példája annak, mi is a „male flight” – azaz a „férfi menekülés”. Bár ez egy angol kifejezés, a világ minden táján megfigyelhető a jelenség, amit magában hordoz. Ez esetben arról van szó, hogy ha egy korábban férfiak dominálta szakmában a nők kezdik átvenni a vezetést, úgy a férfiak inkább mondanak fel vagy képzik át magukat, minthogy egy nők uralta területen dolgozzanak. Ez az elnőiesedés lett végül a sportban a férfi szurkolás veszte, ugyanis minél több női drukker jelent meg, annál kevesebb férfi szurkoló érezte a késztetést, hogy szerepeljen ezen a területen. De ide lehetne sorolni a fodrászatot vagy esetleg a tanári szakmát is, hisz már-már úgy kell keresni az általános iskolákban a férfi tanárokat. Megfigyelhető ez a jelenség az ügyvédi pályán is. Bár tény, hogy még mindig férfiak vezette szakmai ágról beszélünk, de egy 2020-as kutatás szerint ma már csak az ügyvédek ötvenhat százaléka férfi. Ami kimagasló női teljesítményre utal, ha azt nézzük, hogy mikor az első magyar ügyvédnő, Ungár Margit letette az utolsó vizsgáját a vizsgálóbizottság elnöke azzal dicsérte meg, hogy „férfiasan beszélt”. Myra Bradwellt pedig, a világ első női ügyvédjét azzal szabotálták, amikor önálló praxist szeretett volna indítani, hogy nem tud észszerűen ítélkezni – hisz, mint tudjuk, a nőket csak az érzelmeik vezérlik.

Kitekintve

Szaúd-Arábiában 2015-ben szólhattak először bele a politikába a nők, értve ez alatt a szavazati jog elérhetőségét és a választhatósági jogot.

Ezzel szemben Magyarországon 1919. november 17-e óta van a nőknek szavazati joga, tehát majd egy évszázad telt el a két ország rendelkezése között. Továbbá Szaúd-Arábiában csak 2018-ban engedélyezték a nőknek az autóvezetést, és 2022-ben a negyvennegyedik alkalommal megrendezésre került Dakar-ralin már női pilóták is részt vehettek (most először), emellett a piaci bérezésük is megduplázódott az elmúlt hat év során.

Míg számos területen nem becsülik meg a nőket, vagy adnak meg bizonyos jogokat számukra, esetleg hátrányosabb szabályok vannak érvényben velük szemben, a feminizmus és az általános képviseltség határozottan jelen van mind ma, mind már a 17. század elejétől fogva.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.