A méhészeti jogon túl – Mézmúzeum és mézkülönlegességek Vizsolyban

Kóstoltál már barackpálinkás, chilis vagy kávés mézet? Kipróbálnád a kapros vagy a fokhagymás mézet is? Szeretnél interaktív módon megismerkedni a méhészettel az ország első Mézmúzeumában? A festői szépségű Vizsolyban mindezt megteheted!

A méhészkedést mint tevékenységet a 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet szabályozza, azonban most a jogi szabályozások helyett egy elhivatott méhészről – és a különleges ízvilággal rendelkező produktumairól – olvashatsz, aki bebizonyította, hogy egy 900 fős községből is ki lehet jutni a nemzetközi piacra.

Ha kedveled a gasztronómiai különlegességeket, és pár napra szívesen elvonulnál a természetbe a nagyvárosi élet zajától, akkor érdemes felkeresned az Észak-Magyarországon található Vizsolyt, amely főként az első magyar nyelvű bibliafordításról, a vizsolyi bibliáról híres. Kevesen gondolnák, de itt található az ország első Mézmúzeuma is, melyet 2012-ben alapított meg Molnár Gergely méhész, közismertebb nevén Mézes Gergő.

méz2

Gergő fiatal kora ellenére hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen már tizenkét éves kora óta él szenvedélyének, a méhészkedésnek. Egyetemi tanulmányai mellett megszerezte a méhész oklevelet is, 2008-ban pedig az Év Méhészének választották. Mára egy virágzó, családi méhészetet vezet, amelyet évről évre folyamatosan fejlesztenek, és turisztikai tevékenységgel, például a Mézmúzeum megalapításával és a Mézes Vendégház és Apiterápiás Központ létesítésével is bővítettek. Kiváló munkájukat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2016-ban az Év Méhészete díjat is elnyerte a Mézes Gergő Méhészete.

A hagyományos fajtamézek mellett számos mézkülönlegességgel várják a gasztronómia kedvelőit, például mentás, narancsos, chilis, mákos, bodzás vagy fokhagymás mézet lehet kóstolni, de külön említést érdemel a Barackálom nevezetű mézük, amely akácmézből készült, és barackpálinkát is tartalmaz. Ezt a különlegességet 2008-ban a Hungarikum Fesztiválon közönségdíjas termékké választották.

méz4

A Mézmúzeumban a mézkóstolás mellett nem csupán a méhészet történetével, alapjaival és a régi méhészeti eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem interaktív módon saját mézet is lehet pergetni, és közvetlenül a kaptárból is van lehetőség lépesmézet kóstolni, mely egy különleges élmény lehet azok számára, akik korábban el sem tudták képzelni, hogy mivel jár pontosan a méhészkedés.

Bármennyire egyszerű tevékenységként hangzanak ezek az előállítási folyamatok, a Magyar Élelmiszerkönyv, vagyis a Codex Alimentarius Hungaricus 1-3-2001/110. számú előírásnak I. Melléklete 2. b) pontja szerint az előállítási és/vagy megjelenítési mód szerint más-más előírások vonatkoznak a lépesmézre, a darabolt lépesmézre, a csorgatott mézre és a pergelt mézre.

A Mézmúzeum egyik különlegessége az 1880-ban készült mézes üveg, de számos régi szakkönyv, szakfolyóirat több évfolyama és a joghallgatók számára különösen nagy érdekességgel bíró, régi, szakmai közlönyök is megtekinthetőek.

méz3

Aki szereti a gasztronómiai különlegességeket, mindenképpen kóstolja meg Mézes Gergő termékeit, hiszen amellett, hogy Budapesten számos rendezvényen jelen van, az esztétikus üvegbe töltött ínyencségeket a méhészet webshopjából is meg lehet rendelni. Aki közelebbi képet szeretne kapni a méhészkedésről, látogasson el Vizsolyba, a Mézmúzeumba, és garantáltan nem fog csalódni!

Forrás: https://mezesgergo.hu/

         

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Nagy Judit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.