Áprilisi előretekintő

A Dékáni Hivatal közreműködésével ezúton szeretnénk beszámolni a kari eseményekről, aktualitásokról a soron következő időszakra nézve.

Jelen cikk célja a hallgatók kari programokról való tájékoztatása. Na de miért? Mert mind tudjuk: információ hiányában nem könnyű jó döntést hozni. A kar nagy, eseményből pedig sok van, így tanulmányi teendőink mellett nem könnyű észben tartanunk minden, minket érintő lehetőséget. Kimaradni valamiből ugyanakkor nagyobb veszteség lehet, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen nemcsak magukról a programról van szó, hanem a miénkhez hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberekkel együtt töltött időről.

Mindezek után következzenek maguk az események, amelyeket a cikkünk segítségével – reményeink szerint – könnyebben be lehet majd illeszteni a rohanó hétköznapokba. Minden kari hallgató figyelmébe ajánljuk a változatos programokon való részvételt, hiszen ezek segítségével lehetőség nyílhat arra, hogy az ELTE ÁJK közössége még szorosabbá kovácsolódjon össze.

Április hónapban az alábbi események várják résztvevőiket

Karunk politológus, jogász és kriminológus hallgatói is képviseltetik magukat a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián április hó folyamán. Aki érdeklődik az esemény iránt, minden releváns információt megtalál az OTDK honlapján.

Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny kerül megrendezésre április 19-én és 20-án, amelyre április 5-ig lehet jelentkezni. Az érdeklődők tájékozódjanak a kari honlapon és a Dr. Nagy László Alapítvány honlapján. A dobogós helyeket elérők pénzjutalomban részesülnek, ezen felül az első helyezett szakmai gyakorlati lehetőséget kap a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Irodában. A rendezvény zárt körű, azon tehát csak versenyzőként lehet részt venni.

Csatlakozz hozzánk! Az ELTE ÁJK független hallgatói magazinja, a Jurátus felvételt hirdet író, lapmenedzser, fotós, olvasószerkesztő és social media manager pozícióba. Jelentkezési határidő: április 6, további információk az alábbi Facebook-esemény alatt.

Április 14-én fog zajlani a Fővárosi Büntetőjogi Perbeszédverseny kari fordulója, melyre április 10-ig lehet jelentkezni a bunteto.eljarasjogi.tdk@gmail.com e-mail címen, név és kategória (védő, ügyész) feltüntetésével. További információk a Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi TDK, valamint a Büntetőjogi TDK Facebook-oldalán.

Az ELTE NFI Filmklub vetítései áprilisban továbbra is zajlanak, szerdánként 18:00 órától van lehetőség megtekinteni egy-egy alkotást, április 12-én 18:00-tól a Blokád (2022), április 19-én pedig a Ripacsok (1981) c. filmet. Ahogy az áprilisi eseményekből is kitűnik, a filmklubban régi klasszikusok és új filmek is vetítésre kerülnek, amit rendre egy beszélgetés követ egy vagy több meghívott szakértő vendéggel, akik gyakran az adott filmhez kötődő színészek, rendezők, operatőrök. A filmklub látogatása ingyenes, de az egyes alkalmakat megelőzően regisztrációhoz kötött, ami egy e-mail formájában történik dr. Rácz Anna dékáni hivatalvezető-helyettes (anna.racz@ajk.elte.hu) részére. A filmekről és a meghívott vendégekről további információk olvashatók a fenti linkeken.

A leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó verseny, azaz a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition világdöntőjére a University of Oxford által kerül megrendezésre április 14-e és 20-a között, melybe – zsinórban hetedszer – az ELTE hallgatói is bejutottak. A csapat tagjai: Benyovszki Lili Anna, Góth Mária, Nagy Balázs, Nemere Péter, Pribula Eszter; a felkészítő oktató is Dr. Gosztonyi Gergely. Az ELTE csapata a 301-es számot viseli április 14-én felperesi, továbbá április 17-én alperesi és április 18-án felperesi pozíciókban. A döntőről további információk az alábbi linken érhetők el.

Az áprilisi törvények 175. évfordulójának alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia IX. Osztály Jogtörténeti Albizottsága, az MTA–ELTE Jogtörténeti Kutatócsoportja (ELKH) és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet jogtörténeti tudományos konferenciát szervez, „Az áprilisi törvények 175 éve – A modern Magyarország megalapozása” néven, melynek az Aula Magna ad helyt április 17-18-án. A konferencia részletes programja az alábbi linken érhető el, a részvételre regisztrációt követően nyílik lehetőség.

Április 21-én kerül megrendezésre a Harmathy Attila emlékkonferencia, az Aula Magnában. Harmathy Attila, a kar volt dékánja, a polgári jog területén és általában az életben kiemelkedő professzorként él az emlékezetben, ennél fogva az esemény érdekes lehet elsősorban a polgári jog kedvelőinek, de mindenki más számára is.

A felsőbb éves hallgatók fokozottan érdekeltek lehetnek a Jogász Állásbörze programjaiban, április 25-én és 26-án, a földszinti Aulában, valamint az A/1-es gyakorlóban. Az eseményen képviselteti magát – többek között – a Fővárosi Törvényszék, a Legfőbb Ügyészség és több ügyvédi iroda is, amelyek ígéretes hallgatókat és végzett jogászokat keresnek. Emellett mindkét nap előadások várják az érdeklődőket a földszinti A/1 gyakorlóban. A program teljesen nyitott, azon bárki részt vehet.

A Perjátszó kör előadásában a „Báthory Erzsébet Legendája” címet viselő darab kétszer is előadásra kerül áprilisban. Egészen pontosan két, egymást követő napon, április 26-án és 27-én, mindkét alkalommal az Aula Magnában, 19:00-tól. Az előadásingyenes, mindössze regisztrálni kell, amit az előadók Facebook-oldalán lehet majd megtenni. Érdemes lehet sietni vele, a férőhelyek száma korlátozott.

A Nyerő Párosok sorozatban olyan oktató-hallgató párosokkal ismerkedhetünk meg, akik közös munkájukkal érdekes és érdemes munkát tettek le az asztalra. Aki szeretne megismerkedni ezen együttműködések történeteivel és szívesen olvasna egy velük készült interjút, az látogasson el az alábbi kari felületre. Áprilisban újabb interjúkra számíthatunk.

Ajánljuk minden hallgató figyelmébe a JOGcast podcast adásait. Az érintett témák sokaságából most kifejezetten meghatározó műsorként tarthatóak számon a JOTOKI50 Kávézó alkalmaihoz kapcsolódó epizódok, az eseménysorozat keretein belül végzett jogászok részvételével szerveznek beszélgetéseket (érdemes figyelemmel kísérni az ELTE ÁJK Jogi Továbbképző Intézet honlapját is). Találunk továbbá többféle, joggal kapcsolatos értekezést, például a kártérítésről vagy a mesterséges intelligenciáról – bizonyára van, akinek mindez kapóra jön a tanulmányai során.

Noha nem a fentiekhez hasonló esemény, hallgatóként igen fontos lehet, hogy a Hallgatói Önkormányzat ösztöndíj-pályázatait felfedezzük és megismerjük. Egyebek mellett közösségi munkáért, kari szervezetben történő vezetői feladatok ellátásáért, sporttevékenységért, kulturális eredményekért és számos egyéb tevékenységért kaphatunk hallgatói ösztöndíjakat, amelyekről bővebb tájékoztatást az ELTE ÁJK HÖK honlapján találhatjuk meg.

Ajánljuk továbbá a karon működő Tudományos Diákkörök honlapjain/Facebook-oldalain meghirdetett programok, az egyetemi szakkollégiumok és partnerintézmények programjainak, továbbá az Európai Joghallgatók Egyesülete (ELSA Budapest) által szervezett események nyomon követését is.

A cikkben a tömörség mellett a teljeskörűségre is törekedtünk, előfordulhat azonban, hogy valami felett átsiklottunk. Ha valami kimaradt, azt várjuk az Ötletládánkba és frissítjük vele cikkünket!

A programokra ellátogatóknak ezúton jó szórakozást; a versenyzőknek sok sikert; a kar hallgatóinak pedig programokban és tanulásban gazdag áprilist – na és persze: további jó olvasást kíván a Jurátus szerkesztősége!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                     

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.