Balatoni kalandok sorozata

Aki a cím alapján egy izgalmas, tókerülő kerékpáros túra beszámolójára vagy egy eseménydús nyaralás részleteire számított, az tulajdonképpen nem is tévedett, hiszen ezek mind megtörténtek egy-egy balatoni filmsorozatban. Ötfejezetes kedvcsinálónkban ugyanis ezeket mutatjuk be, némi kortörténeti áttekintéssel fűszerezve.

1. epizód: Kultúra a tó körül

Mielőtt rátérnénk a napjainkban játszódó sorozatokra, utazzunk vissza egy kicsit a múltba! A XIX. század második felében kibontakozó, belföldi turizmus felpezsdítette a Balaton körüli települések életét, legnagyobb tavunk rövid időn belül a magyar kultúra szerves részévé vált. Balatonfüreden történik egy jelentős fordulat Tímár Mihállyal, Az arany emberrel. A köves zalai part ad otthont Kosztolányi Dezső Fürdés című novellájának, míg a Kis-Balatonnál élő Matula bácsihoz érkezik Tutajos és Bütyök, akik később megtalálják a Tüskevárt. A sort hosszan lehetne folytatni, például Nemere István vagy Tóth Gábor Ákos regényeivel, ahogyan a filmművészetben is számos alkalommal szolgált díszletként a tó.

Jókai Mór balatonfüredi villája

A magyar hangosfilmgyártás kezdetén, 1932-ben mutatták be az Ítél a Balaton című drámát, főszerepben Páger Antallal és Csortos Gyulával. A történet szerint két ellenségeskedő család gyermekei, Mária és Mihály egymásba szeretnek, azonban a lány férjének személyéről már döntött az apja. A fiatalasszony ellenszegül, a feldühödött szülő ezért ősi népszokás szerint eljárva a viharos Balaton ítéletére bízza gyermeke sorsát. Máriát házastársa és szeretője egyszerre próbálja megmenteni. A filmet angol, francia és német nyelven is leforgatták, az utókor számára az utóbbi kettő maradt fenn, ezekből utószinkronizálással restauráltak egy magyar változatot.

2. epizód: A füredi pofonosztó

Bud Spencer a hetvenes évek óta töretlen népszerűségnek örvendett hazánkban. A legendás olasz színész állandó szinkronhangja a közel azonos testi adottságokkal rendelkező Bujtor István volt, aki maga is szeretett volna hasonló akciófilmeket készíteni Magyarországon. Egy római találkozásuk alkalmával maga Piedone is bíztatta, hogy bátran vágjon bele a honosításba. Az ötlet 1980-ban A Pogány Madonnával vált valósággá, amit 2008-ig további hat rész követett. Ezek egyszerre ötvözték a színész-rendező másik két szenvedélyét: mindegyik a Balaton partján játszódott, pont egy vitorlásverseny idején.

Ötvös hadnagy és Kardos doktor nyomozás közben

A Bujtor István által megformált, mindenki által ismert és kedvelt tóparti vagány Ötvös Csöpi nyomozótársa az ügyefogyott Kardos doktor (Kern András) volt. A szocializmus idején mozikba kerülő első három film sajátossága a bűncselekmény hátterében meghúzódó nyugati szál: műkincsrablás egy angol úr segítségével, második világháborúban elrejtett kincsekért visszatérő németek és franciák, dollárhamisításba keveredő, Ausztriába szökni szándékozó nevelőintézeti igazgató…

Az ezredforduló után három tévéfilmmel folytatódtak Csöpiék partmenti bűnüldöző akciói, amikbe már egy női rendőrszakasz is beszállt. A Zsaruvér és csigavér címen futó, alacsony költségvetésű alkotások Bujtor barátai és színésztársai támogatása nélkül nem készülhettek volna el. Psota Irén például a saját nyaralásán felvett VHS-videójával került be, de egy rövid jelenet erejéig az akkor 82 éves Bessenyei Ferenc is szerepet kapott. Aki szereti a Piedone-féle vértelen akciófilmeket, a vitorlázást és a magyar humort, az bizonyára nem fog csalódni Ötvös Csöpiékben. Szinte két-háromhavi rendszerességgel tűnnek fel valamelyik tévécsatornán, A Pogány Madonna pedig egy eduID-bejelentkezést követően online is megtekinthető.

3. epizód: A közmédia egynyári kalandjai

A 2010-es évek első felében indult a magyar sorozatgyártás máig tartó reneszánsza. A folyamat egyik katalizátora a köztévével szoros együttműködésben lévő Kálomista Gábor producer volt. Az ő közreműködésével készült például a Munkaügyek és a Fapad, valamint a 2015-ben bemutatott Egynyári Kaland is.

A Dyga Zsombor által rendezett szériában hat fiatal tölt együtt két hónapot egy romos balatonfüredi nyaralóban, ahol szerelmek szövődnek, szemtanúi lehetünk munkahelyi drámáknak, bonyodalmakat okoz egy eltűnt notesz és egy üzemanyag nélkül maradt vitorlás. Az alkotók eredetileg csak egy évaddal terveztek, ám látva a rajongók lelkesedését – még petíció is készült – további három nyáron keresztül követhettük főhőseink balatoni kalandozásait.

Bennem aranyban ég a vízpart; ez az emlék örökké tart

Az ifjú színészek (többek között Dobos Evelin, Döbrösi Laura, Rubóczki Márkó, Schmidt Sára, Vecsei H. Miklós) mellett étteremvezetőként tűnik fel Mucsi Zoltán, a pénzes családapa szerepét Seress Zoltán játssza, Kálloy Molnár Péter pedig bosszút forraló strandfelügyelőként szeretné visszaszerezni a lángosos büfét. Sőt, még karunk is említésre kerül, az egyik szereplő ugyanis az ELTE-ÁJK-ra felvételizik. Ráadásul – figyelem, spoiler! – egy későbbi epizódban kiderül, hogy összejött az Alkotmányjogi Tanszék oktatójával. Az Egynyári Kaland összes része legálisan megtekinthető a mediaklikk.hu-n.

4. epizód: Riválisok harca és a nevető harmadik

A magyar kereskedelmi televíziózás eddigi huszonöt évét a két nagy társaság küzdelme határozta meg. Gyakran lehettünk szemtanúi annak, amint a konkurencia némi módosítással átveszi a másik fél bevált produktumát. Így történt ez a fikciós realityk kapcsán is, az RTL-en lassan tíz éve futó Éjjel-nappal Budapest népszerűsége megihlette a TV2-t.

Az amatőr színjátszókkal leforgatott Csajok, Pasik, Balatont furcsa ütemérzékkel 2017 őszén tűzte műsorára a kettes csatorna. A vakáció kimaxolását ígérő, féktelen bulizást, flörtölést polgárpukkasztással vegyíteni igyekvő sorozat nem futott be nagy karriert. Akit kifejezetten vonz a trash-élmény, az látogasson el a TV2 YouTube-felületére, ott vissza tudja nézni a részeket.

2019 tavaszán debütált a Viasat3-csatornán az Ízig-vérig című, gasztronómiai élményeket is kínáló sorozat. A sztori egy válással indul: a közösen csúcsra járatott, díjakat sorra nyerő balatoni éttermet Éva, a feleség viszi tovább, míg András, a férj egy véletlennek köszönhetően úgy dönt, hogy a közeli présházában nyit egy kifőzdét. A kettejük között dúló küzdelembe kapcsolódik be Asztalos, a sötét múltú és eltökélt szándékú üzletember, aki értékes földterületek mellett Évára is szemet vetett, de András nem az a típus, aki hamar feladja. A közönség és a szakértők által is dicsért, teljes mértékben hazai gyártású széria alkotói között találjuk Rudolf Pétert (forgatókönyvíróként) és Herendi Gábort (az egyik rendező), címszerepben pedig a való életben is házaspár Gryllus Dorka – Simon Kornél duót.

Mindeközben az RTL-Klubon A mi kis falunk és a Drága örökösök jóvoltából hétről hétre dőltek meg a nézettségi rekordok. A kimagasló adatokat látva a TV2 úgy döntött, hogy elhozza a Dallast a Balaton-felvidékre. Az amerikai változattal ellentétben Meggyesen nem olajért, hanem csodatevő gyógyvízért folyik a harc. A termelés beindítását nehezíti a korrupt polgármester, egy helyi nagyvállalkozó és fia, no meg a szálakat háttérből mozgató egykori államtitkár. A szituációt pedig tovább csavarja a sorozatnak nevet adó Doktor Balaton, egy külföldi misszióból botrány miatt idő előtt hazatérő orvos, aki a községi rendelőben talál magának munkát. A két részletben leadott első évadtól a kritikusok és a nézők sem voltak elragadtatva, ám a csatorna a folytatás mellett döntött. A második etap e cikk megjelenésekor debütál, a korábbi epizódok online megtekinthetőek.

Az idei év elején az RTL is megérkezett a Balatonra, méghozzá az első magyar influencer-sorozattal. A tihanyi Hotel Margaretben tartott díjátadón lelövik az egyik véleményvezért, aki előzetesen nemkívánatos fotókkal fenyegette meg ellenfeleit. A gyanú a hotel alkalmazottai mellett a riválisokra is terelődik: vajon ki ölte meg Hackmant, kinek állt érdekében a gyilkosság?

Csoportkép a Like díjátadó gála előtt

A krimivígjáték kategóriába szánt sorozattal a Bujtor-filmek és Agatha Christie regényeinek hangulatát szerették volna megidézni a készítők, mindezt 2022-es miliőbe csomagolva. Az utolsó epizódok írásunk publikálása után pár nappal kerülnek leadásra, az összes rész visszanézhető az rtlmost.hu-n

5. epizód: Tervek és remények

Zárásképpen következzék pár mondat a jövőről: az eddig ismertetetteken túl további szériák helyszínéül szolgálhat majd a magyar tenger. Eredetileg úgy nézett ki, hogy az Aranyélet harmadik évadja is a Balatonnál játszódik, de az időközben felmerült logisztikai és gyártási nehézségek miatt végül a forgatókönyvet is át kellett írni, így kerültek Miklósiék a Dunakanyarba.

Ahogy arról néhány bekezdéssel feljebb már szó volt, április 11-től újra rendel Doktor Balaton. A csatorna közleménye szerint új karakterek érkeznek, akikhez az inspirációt a közönségtől kapták. Feltűnik a meggyesiek között Szabó Erika, Szulák Andrea és Ember Márk is.

Bodrogi Gyula sztorizgat a meggyesi csodavízről

Nívósnak ígérkezik a Balaton Brigád című, magyar-német koprodukcióban készülő kémtörténet. Enyedi Ildikó rendezésében nyolc részen keresztül követhetjük a Stasi – valóságban is létező – különleges csoportját, akiknek az a feladata, hogy megakadályozzák a tónál nyaraló keletnémetek disszidálását. Azt viszont még a nyomozók sem tudják, hogy a főnökük is a nyugatra távozáson gondolkodik, szeretné az úszásban tehetséges kislányát megóvni az NDK doppinggépezetétől. Habár a forgatások még nem kezdődtek el, a vetítés jogát már most megvásárolta az RTL.

Kínálat tehát van bőven, a lapos és homokos partot előnyben részesítőknek a déli szakaszt ajánlom, aki inkább a hegyes és köves strandok rabja, válassza az északi oldalt. A széles választék a tónál játszódó szépirodalmi és mozgóképes művekre is igaz, itt mindenki találhat az ízléséhez passzolót.

Borítókép: Bara Szilvia/MTVA/Megafilm

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4, 5, 6


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.