Szépségkirálynőből az olasz maffia élére – Assunta ’Pupetta’ Maresca

Legtöbbször a maffiózó szó hallatán férfiakra gondolunk; hiszen ki más lenne képes irányítani vagy akár csak részt venni szervezett bűnözésben? A filmekből ismert „alvilág” már-már a normálissal párhuzamosan működő sötét verem, ahol a nők az esetek többségében nem kapnak szerepet. Akkor hogyan válik egy nápolyi szépségkirálynő az egyik legnagyobb olasz maffia csoport, a Camorra vezetőjévé?

Pupetta Maresca, mint szépségkirálynő

A maffiákkal kapcsolatosan viszonylag kevés konkrétumot tudunk, mivel alapvetően zárt csoportokról beszélünk és a még ma is jelen levő korrupció miatt, egyfajta szürke zónában működnek; tagjaikra igen nehéz bármilyen tevékenységet is rábizonyítani. Vezetői körükbe bekerülni, mint a királyi családokba, születéssel vagy házasodással lehet. Természetesen mindez nem elég, hiszen, ha nincsen meg a tekintélyt parancsoló kiállás, akkor senki sem tudja hatalmát hosszútávon megszilárdítani.

A nők szerepe a maffiában általában itt válik jelentőssé. Ők azok, akik a jövő gengsztereit csoporthoz való lojalitással és kellő hidegvérrel vértezik fel.

Általában az előbbiekhez társul a brutalitás is, bár ezt már leginkább a vezetőknek való megfelelési kényszer szüli. Assunta Maresca is egy ilyen maffiózó családba született 1935 telén, a Nápoly mellett található Castellammare di Stabia városában, amely évtizedek óta a Camorra maffia egyik jelentős gócpontja volt.

Assunta Maresca édesapja a nápolyi maffia, a Camorra helyi főnöke, Vincenzo Maresca volt. A család a rugós kés gyakori és kiemelkedően jó használatáról lett híres, így becenevüket is erről kapták, a ’Lampetielli’-t, aminek magyar megfelelője a ’Villámkések’ lenne, de érintettek voltak cigarettacsempészetben is; így kijelenthetjük, hogy olyan családban nőtt fel, ahol mindennaposak voltak a bűncselekmények. A Maresca családba Assunta, mint egyetlen lánygyermek született, akit éppen ezért nagy figyelem övezett mindig is. Ezt a figyelmet csak szépségével tudta növelni, ennek következtében a „Pupetta”, azaz „Kisbaba” becenevet kapta és később ezen a néven vált ismertté is. Gyönyörűségének és a figyelem szeretetének eredménye az lett, hogy már 19 évesen megnyert egy helyi szépségversenyt, ahol felkeltette későbbi férje, Pasquale Simonetti figyelmét.

Pupetta és férje Pasquale Simonetti

„A nolai nagy Pasquale” szintén gazdag és befolyásos Camorra főnök volt (Nola egy Nápolyhoz közeli város). Csempészetből és a helyi piacok zöldség- és gyümölcs árainak megszabásából szerezte vagyonát. Vincenzo Maresca áldásával, Pasquale szabadulása után a fiatalok össze is házasodtak. Lakodalmuk helyi körökben óriási eseménynek számított; azonban házasságuk nem tartott sokáig. Pasqualet legfőbb riválisa, Antonio Esposito bérgyilkossal lelövette. Assunta ekkor közös gyermeküket hordta a szíve alatt. A helyi rendőrök nem tettek semmit az ügyben, így Pupetta kezébe vette az irányítást. Később öccse segítségével akadtak Esposito nyomára, majd az özvegy fényes nappal 29 lövéssel végzett férje gyilkosával.

1959-es tárgyalása során Pupetta olasz médiaszenzációvá vált. A nyilvánosságot szintén rabul ejtette szépségével, de az emberek együttérzését is kiváltotta látható várandósságával és azzal, hogy csipetnyi megbánást se tanúsított a tárgyaláson. Ezt követően már, mint a „bűnözés dívája” emlegették Olaszországban. Maresca tárgyalása volt az első olyan tárgyalás Olaszországban, ahol mind a televízió, mind a rádió jelen lehetett; emiatt bárki közvetlenül követhette az ott történteket. Olyannyira megkedvelték az emberek, hogy amikor a tárgyaláson kijelentette, hogy „Ha a férjem feltámadna és újból megölnék, ugyanígy tennék”, a közönség éljenzésben tört ki. Ezáltal vált gyilkos, maffiózó feleségből a szerelem romantikus példaképévé.

Pupetta a tárgyaláson

A tárgyaláson önvédelemre hivatkozva próbált védekezni, ám ezt a bíróság nem fogadta el és végül 18 év börtönbüntetésre ítélte, ahonnan 10 év elteltével kegyelem által szabadulhatott. Büntetése során kivételes bánásmódban részesült, a börtön hierarchia legtetején foglalt helyet, így a legjobb ágyneműket kaphatta meg és más rabok érdekében is felszólalhatott. Karizmatikus személyiségével elérte, hogy mindvégig „becsületes nőként” tartsák számon; ám ez idő alatt bentről irányította a „szervezetet”.

A börtönből szabadulva sem maradt ki a Camorra ügyeiből, ismét egy maffia vezér, Umberto Ammaturo oldalán találta meg a boldogságot. Őt már a maffián belül is veszélyes emberként tartották számon; drog- és fegyverkereskedelemmel foglalkozott, de a barátai is különösen agresszív viselkedéséről tanúskodtak. Maresca elsőszülött fia gyilkosság áldozata lett és bár bizonyíték sosem került napvilágra, mindvégig úgy gondolták, Ammaturo állt emögött. Pupetta élete végéig szoros kapcsolatot ápolt a Camorrával és további bűncselekményekkel vádolták meg, ám egyiket sem tudták bizonyítékokkal alátámasztani. A 1990-es éveket követően több ingatlanját elkobozták arra hivatkozva, hogy azokat bűnszervezetből származó pénzből vásárolta, ám életét szabadon élhette; komolyabb bírósági ügye nem volt.

Személyi kultuszát mi sem támasztja alá jobban, minthogy börtönben töltött évei alatt dalokat írtak róla, hozzá és a közvélemény a bíróság ítélete ellenére is becsületesnek tartotta. Szabadulása után életéről számos sorozat és mozifilm is készült és élete végéig jelen volt a média világában, ha csak interjúk és alkalmi tévés szereplések erejéig is.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: 1, 2, 3, 4


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Szabó Noémi

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.