Belga kiruccanás – útikalauz

Az előző szemesztert Antwerpenben, a világ gyémántfővárosában töltöttem. Ha kíváncsi vagy, mennyiből hozható ki egy belga kiruccanás, illetve miket érdemes megnézni Antwerpenben a képregény-, csokibolt és söröző háromszögön kívül, olvass tovább!

Budapestről fapadossal átlagosan 3500-9000 Ft-ért juthatunk el Brüsszelbe. A járatok túlnyomó többsége nem a fővárosba, hanem Charleroi-ba megy, ahonnan busszal vagy vonattal juthatunk el a fővárosba. Ennél fogva érdemes megnézni az Eindhovenbe induló gépeket is, amik általában drágábbak pár ezer forinttal, de előfordul, hogy olcsóbb a holland városba utazni, és onnan Flixbusszal menni Belgiumba.

Belgium remekül szervezett közlekedési hálózattal rendelkezik, így könnyűszerrel bejárhatunk akár három-négy várost is egy hosszú hétvége alatt.

Belgiumon belül két közlekedési opciót kell összehasonlítanunk. A Go Pass 10 tíz vonatútra jogosít fel, többen is használhatják egyszerre, és 52 euróba kerül. Tehát egy út 5,20 euróra jön ki. Fontos tudnivaló még, hogy csak 26 éven aluliak vásárolhatják meg, és használhatják föl, illetve hogy az átszállások nem érintik a jegy érvényességét. Tehát egy utazási alkalmat használsz fel, ha Antwerpenből Brugge-be mész, genti átszállással.

Ha már tudod, hogy mely városba szeretnél utazni, mindenképpen érdemes megnézned, hogy a Flixbus indít-e oda járatot. Általában 10 euró körül kínálnak jegyet Belgiumon belül, ami lehet, hogy kicsivel drágább, mint a vonat, de időtakarékossági szempontból sokszor jobban megéri.

Antwerpen

Antwerpen egy nagyjából 500 000 fős flamand város. Brüsszelből 45 perc alatt elérhető, városnézésre egy-két nap elegendő. Amint letudtad a kötelező nevezetességeket (Grote Markt, óváros, katedrális), egyél egy gofrit, pattanj bringára, állj meg egy sörre, tekerj tovább, állj meg egy sült krumplira, öblítsd le egy sörrel, és voilá, el is sajátítottad a belga életérzést!
gofri

Egy séta erejéig

Vasútállomás: ingyenes. Ha erre járunk, érdemes kicsit tovább időzni. A vasútállomást egyik oldalról az állatkert, másik oldalról a Gyémánt negyed határolja. Utóbbiban nézzünk a lábunk elé, a városi legenda szerint többen találtak már kisebb gyémántokat a járdán.

Ingyenes hajójárat köti össze a Scheldt folyó két partját. Ha az óvárosból szállunk fel rá, érdemes a St. Anna alagúton keresztül visszajönni, gyalog vagy biciklivel.

Beguinage: ingyenes. Számos belga városban található Beguinage, amely vallásos, ámde nem apáca nők lakhelyéül szolgált a középkorban. Az UNESCO világörökségi listáján tizenhárom szerepel közülük. Habár ma már csak a Brugge-ben találhatóban élnek bencés szerzetesnők, a tiszteletteljes viselkedés mindegyik helyszínen elengedhetetlen, hiszen a park a lakók kertjeként funkcionál.

808162A8-3E99-45DC-B0D7-0220FB8E7A0F

Egyetemi udvar: a University of Antwerp belső udvarába bárki bemehet, jó időben a fűben heverészve megebédelhet. Ha szereted a klasszikus angol egyetemi udvarokat, parkokat, mindenképp nézd meg ezt a helyet.

Botanikus kert: ingyenesen látogatható, zöld oázis a város szívében.

Képregényboltok – ajándékötlet: a Tintin egy angol nyelvű száma.

Panoráma

MAS panorámaterasz: a MAS tetején lévő panoráma terasz ingyenesen megtekinthető, a tizedik emeletre mozgólépcső visz fel.

Múzeum

De Koninck Brewery – sörfőzde: egyedi élményt nyújtó múzeum, ahol a tényleges sörfőzés is folyik. Emellett egy sajtkészítő műhelybe is betekinthet a látogató, amely során két pohár sört fogyaszthat el. A jegy 10 euró.

Rubens House: Peter Paul Rubens ebben a palotában élt családjával, itt alkotott, fogadta barátait, és hozott létre egy személyes gyűjteményt. Példa nélküli hely a művészetkedvelőknek. A jegy 8 euró.

Red Star Line: 1873 és 1935 között több, mint kétmillió ember kelt útra az Amerikai Egyesült Államokba egy jobb élet reményében. Őket a Red Star Line nevű hajó szállította Antwerpenből New Yorkba. Az intézmény nem egy tipikus értelemben vett múzeum, nagyon érdekes megoldásokkal mutatja be az emigrálók útját az Újvilágba. A jegy 6 euró.

Belsős tippek

Ha az időjárás engedi, bérelj biciklit! Egy napra négy euróba kerül, amiért cserébe igazi belgának érezheted magadat. A Port House-hoz például csak biciklivel ajánlatos ellátogatni. Ez a futurisztikus épület a legújabb modern műalkotás a városban.

belgium-1748930_640

Nézz fel a telefonodból!

Falfestményekre és modern szobrokra bukkanhatsz minden utcasarkon, ha nyitott szemmel jársz.

Úgy tartják, Belgiumban egy nap leforgása alatt mind a négy évszak tiszteletét teszi. Ez bizony igaz, tehát a sál és az esernyő kötelező kiegészítők. Antwerpenben a víz közelsége miatt nagyon erős a szél, így ha hidegebb időszakban mész, mindenképpen készülj fel sapkával, kesztyűvel és zsíros krémekkel.

A helyi söröket mindenképp próbáld ki: Triple d’Anvers és De Koninck. Csak óvatosan, jóval erősebbek a hazaiaknál.

források: X X X X X X X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.