Bemutatkozik az MCC Jog szakiránya – interjú Kálmán Kingával, a felvételi egyik szervezőjével

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Jog szakiránya ismét felvételt hirdet, melyre március 8-ig várják a jelentkezéseket. Ennek okán fogadjátok az alábbi interjút Kálmán Kingával, az Alkotmányjogi Tanszék demonstrátorával, aki röviden bemutatja, hogy miért is érdemes jelentkezni az MCC-be!

Hogyan mutatnád be az MCC-t és azon belül a Jog szakirányt?

Nehéz kérdés, az MCC-t nem tudnám bemutatni egyetlen fogalommal. Egy komplex tehetséggondozó intézményként írnám le, melynek célja a felelős értelmiség nevelése, ahelyett, hogy besorolnám a szakkollégiumok közé. Az MCC-nek több szakiránya van, amelyekre szinte minden tudományterületről jelentkezhetnek hallgatók: Média, Pszichológia, Közgazdaságtan és Business, Nemzetközi kapcsolatok, Közép-Európa és vagyunk mi, a Jog szakirány. Bár nagyon sok közös előadásunk és készségfejlesztő programunk van, ezek mégis kvázi kisebb szakmai műhelyek, mint egy-egy autonómia az államban, nálunk annyi specifikummal, hogy tisztán joghallgatókból áll a közösségünk.

Kálmán Kinga, a Jog szakirány felvételijének szervezője, az Alkotmányjogi Tanszék demonstrátora

Kálmán Kinga, a Jog szakirány felvételijének szervezője, az Alkotmányjogi Tanszék demonstrátora

Mivel foglalkozik a Jog szakirány?

Minden félévben olyan kurzusokat indítunk, amelyek kiegészítik vagy elmélyítik az egyetemi tananyagot. Mivel magunknak szervezzük ezeket, mindenki találhat érdeklődésének megfelelőt, idén például foglalkoztunk kereskedelmi ügyletekkel, retorikával, reklámjoggal és még sorolhatnám. Emellett részt vehetünk különböző projektekben, mint az Alkotmánybírósággal közös Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§zi) szervezésében is. Gyakran ülünk össze egy-egy moziestre, vagy megyünk el színházba, valamint vannak kirándulásaink, táboraink is, amelyek mindig nagyon jó hangulatban szoktak telni. Nekem személyesen inspiráló volt megtapasztalni azt, hogy versenyek, vizsgák terén itt kifejezetten támogató és egymást segítő közeg alakult ki, értve ez alatt egymás előadásainak konstruktív véleményezését, a lehetőségek belső áramlását vagy csak az odafigyelést arra, hogy vizsgaidőszakban a tizenöt percre tervezett pihenésből ne legyen véletlenül pár órányi kihagyás…

Nagyon sok mindent felsoroltál, mindez nem jelent túl nagy leterheltséget az egyetemi követelmények mellett?

Nem, mert a plusz feladatok nagy része azért van, mert ezeket mi szeretnénk. Mi jelentkezünk a projektekre, a kurzusokra, és ezek mind olyanok, amelyek a mi érdeklődésünknek felelnek meg, vagy nagyban hozzájárulnak a fejlődésünkhöz. Nyilván vannak minimumkövetelmények, de alapvetően úgy csinálunk mindent a szakirányon, hogy az embernek legyen hozzá kedve, még akkor is, ha esetleg fáradt, ha esetleg vannak más teendői is, és ekkor is emlékezem arra a jó öreg szólásra, hogy teher alatt nő a pálma. Úgy gondolom, hogy a valamit valamiért elv alapján ezek a plusz vállalások szükségesek ahhoz, hogy ne váljunk átlagjogászokká.

image-3

Te másodévesen jelentkeztél a Jog szakirányra, tehát neked az aktív MCC-s léted lényegében harmadévesen kezdődött. Milyen pluszt tudott így adni az MCC, hogyan változott meg az addigra már jól kitapasztalt életritmusod?

Én oda jutottam második évemre, hogy nincs egy állandó közösségem az egyetemen. Az első éves csoportom felbomlott, és bár páran jóban maradtunk, de nem volt egy öt főnél többet számláló összetartó csapat. Ezt a hiányt pótolta be a szakirány elsősorban, illetve az volt még nagyon nagy váltás, hogy az én szakmai nézőpontjaimhoz, mentalitásomhoz és hozzáállásomhoz sokkal közelebb álló emberekkel tudtam találkozni, akikkel az egyetemen nem hozott össze az élet. Másrészt pedig az eddig eltöltött időszakomra nézve jóval előbb jutnak eszembe MCC-s órák vagy előadások, mint például az egyetemiek. Ezeket az eltelt rövid idő ellenére is sokkal közelebbinek érzem magamhoz, maradandóbb nyomot hagytak bennem.

A jövőbe tekintve kissé, mit látsz, mit tudsz majd kivenni abból, hogy te most MCC-s vagy? 

Elsősorban azt, hogy megtanultam csapatban dolgozni, milyen az, ha valamit nem inkább magam miatt, hanem a közösség javára teszek. Tényleg megismertem annak az elcsépelt mondatnak az igazságát, hogy együtt többre vagyunk képesek. A tanulmányaim szempontjából az itt megszerezhető tudás kézzelfoghatóbb és a gyakorlati szempontokból sokkal hasznosabb is, mint amiben eddig részt vettem. Például a Logika vagy Íráskészség és egyéb készségfejlesztő órákon tanultakat már most be tudom építeni a mindennapokba. Végül pedig a most összetartó közösség alumniként ad egy biztos alapot a munkakapcsolatok terén is.

image-2

Kinek ajánlanád a képzést? Hogy kell egy ideális jelentkezőt elképzelni?

Ez lehet közhelyes, de igazából mindenkinek ajánlanám, akiben van kitartás, szorgalom és tenni akarás. Annak mindenképp, aki szeretné kihasználni az egyetemi évei alatti lehetőségeket, mert ezek talán az utolsó évek arra, hogy többféle dologban próbáljuk ki magunkat, megtanuljunk egy idegen nyelvet ingyen. Itt az MCC-ben széles skálán mozognak a választható projektek, kurzusok és egyéb programok, nem csak jogi területen, így arra is tökéletes, hogy ha bizonytalan az ember a klasszikus jogi pályákkal kapcsolatban, vagy ki szeretné a tudását egészíteni más tudományterületekkel is. Szerintem itt az ember pont emiatt könnyebben megtalálhatja önmagát.

image

Tudnál egy picit a felvételi folyamatról mesélni? Te ezt milyennek élted meg?

A nulladik lépcső maga a jelentkezés, hiszen ehhez egy rövid, 3-4 oldalas esszét a megadott témák egyikéről, önéletrajzot és tanári ajánlást kell elküldeni. Ennek határideje 2020. március 8. 23:59 (CET). Ezt követi az írásbeli forduló, amely inkább logikai feladatokból épül fel és alapvető műveltségi kérdéseket tesz fel, mintsem a tételes jogi tudást méri. Ezután következik a szóbeli forduló, ami számomra az egyik legmeglepőbb élményem volt, mivel a szakirányvezetőnk és a Collegium igazgató-helyettese kifejezetten törekednek a beszélgetések közvetlen és barátságos hangulatára. Az átlagosnál sokkal kevésbé éreztem a klasszikus stresszt és vizsgahelyzetet. Végül a folyamat a felvételi táborral zárul, mely érvelési, logikai és előadói feladatokkal egyben egy jó hangulatú vidéki kirándulás és szórakozás a mindenkori szakirányosokkal.

A felvételiről további információkat a Facebook eseményünknél, Instagramon vagy a honlapunkon találhattok!

Az interjút Balogh Zsuzsanna Zsófia (MCC Jog szakirány) készítette.

 


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.