Csomagolásmentes üzlet – Nyugati hóbort, vagy a zöldebb jövő ígérete?

2015 októberében nyílt meg kis hazánk első csomagolásmentes üzlete Budaörsön. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban működik az ötlet, nálunk egy évet sem bírt ki, már augusztusban befuccsolt.

A távoli nyugaton a környezettudatos vásárlói réteg már régen rátalált és rákapott annak az ötletnek az ízére, hogy úgynevezett no-pack üzletekben vásároljon, és nem olyan üzletekben, ahol minden előre be van csomagolva. A no-pack lényege abban áll, hogy nem előre kiporciózott és a csomagoláshoz rengeteg papírt, műanyagot felhasznált termékeket árusítanak, hanem a piacokon ismert kimérős módszerrel lehet ezeken a helyeken vásárolni. A termékeket otthonról hozott dobozokba, üvegekbe lehet kérni, vagy akár helyben, az üzletben is be lehet őket szerezni, és hosszú távon ezeket használni.

Számtalan előnye van ennek a módszernek  hiszen a fejlett országokban  jelentős az élelmiszerpazarlás mértéke, és a környezetvédelem is egyre fontosabb szerepet játszik az áltagember életében. Gondoljunk csak bele, hogy mi magunk milyen sok mindent dobunk ki és pazarolunk el, csak azért, mert egy kis adag lekvárt a hűtőben felejtünk pár hétre, vagy a sütésből megmaradt lisztünk megmolyosodik.

Ha mi magunk döntjük el, hogy miből mekkora mennyiséget vásárolunk, kisebb valószínűséggel marad ránk a felesleg, amit aztán a kukába dobnánk.

Nem elhanyagolandó szempont, hogy sokkal kevesebb hulladékot is termelünk egyúttal, ha egyszer használható műanyag zacskók és papírdobozok tömege helyett csak egy-két mosható, tisztítható műanyag dobozt vagy üveget használunk.

Egy másik pozitív szempont, hogy a „piacozás” hangulata az ilyen üzletekben is megvan, hiszen mindenből annyit vehetünk, amennyit akarunk, amennyire szükségünk van, akár csak „szemre is kérhetünk”, pontos meghatározás nélkül. Viszont a piac hangos élete, a kofák kiabálása nélkül tehetjük ezt, ami sokak számára megnyugvást jelenthet.

Nincs tudomásunk róla, hogy ma Magyarországon működne ilyen csomagolásmentes üzlet, talán pár év múlva ismét próbálkoznak majd vele, és akkor hátha sikerül jobban megszerettetni az emberekkel az ötletet.

 Képünk forrása: http://modestacassinello.com

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Máté Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.