Különleges Nobel-díjak

A Nobel-díj az egyik legrangosabb nemzetközi elismerés, melyet minden évben azok kaphatnak, akik a fizika, a kémia, az irodalom, az orvostudomány és a közgazdaságtan területén alkottak maradandót, vagy a békéért tett erőfeszítéseik számítanak kiemelkedőnek. Legtöbbször a Nobel-díjak kitüntetettjei a papírformát követik, azonban sok esetben előfordult már, hogy meglepő eredmény született a díjazottak kiválasztása során.

Nem kell időben messzire menni, ha egy kifejezetten meglepő Nobel-díjast keresünk: a Svéd Királyi Tudományos Akadémia idén Bob Dylannek ítélte az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint a zenész „új irodalmi kifejezési módjai miatt” kapta a díjat, „amikbe beleépítette az amerikai zenei hagyományokat”. Azonban az eset nem csak azért tér el az átlagostól, mert Dylan a szó tágabb értelmezésében sem irodalmár, hanem zenész. A kitüntetett sokáig semmit nem reagált a díjra, aztán pedig levélben közölte, hogy nem tud elmenni a Nobel-díj átadására, amit december 10-én tartanak Stockholmban.

 Az irodalmi Nobel-díj területén máskor is történt már meglepő döntés. 1953-ban Sir Winston Churchill, volt brit miniszterelnöknek ítélték a rangos kitüntetést történeti műveiért. Az indoklás szerint ő „mesteri történelmi leírásaiért, valamint az emberiség nagy értékeit védő ragyogó szónoki képességeiért” kapta a díjat. Érdekesség, hogy ő ilyenkor aktív politikusként tevékenykedett, ezért is volt az Akadémia döntése kifejezetten megosztó. Churchilltől egyébként nem állt távol a művészet, festőként is tevékenykedett szabadidejében, azonban könyveivel ellentétben ezt sokáig álnéven tette.

Ha a politika világát nézzük, az irodalmi Nobel-díjjal ellentétben a Nobel-békedíjak területén nem beszélhetünk szokatlannak vagy furcsának tartott döntésekről, azonban még ezekben az esetekben is vannak meglepő díjazottak. 2009-ben Barack Obamának ítélték a kitüntetést, ami azért volt főleg váratlan, mivel az amerikai elnök akkor mindössze pár hónapja volt hivatalban, így tervei közül sokat nem tudott még érdemben megvalósítani. Az indoklás szerint Obama az addigi tevékenysége mellett az általa képviselt szellemiségért kapta a díjat. Maga az amerikai elnök is meglepetését fejezte ki a kitüntetéssel kapcsolatban, a politikai életben pedig nagyon megosztó volt a fogadtatása, sokan kifogásolták ugyanis, hogy konkrét tettekre még nem igazán került sor.

 A Nobel-díjat legtöbbször természetes személyek kapják, azonban előfordult már olyan eset is, hogy egy szervezett lett a díjazott.

2012-ben a Nobel-békedíjat az Európai Uniónak ítélték oda, mert előmozdította Európában a béke kialakulását, a demokrácia és az emberi jogok érvénysülését segíti. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen szervezetnél, mint az Európai Unió, melybe 28 ország tartozik, ki veszi át a kitüntetést? Végül az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke (Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso és Martin Schulz) vette át az EU nevében a Nobel-békedíjat, pontosabban előzetes megállapodás szerint Schulz a díjat, Van Rompuy és Barroso pedig az oklevelet. Az átadáson több tagállam vezetője is részt vett.

 Olyan eset is előfordult már, hogy egy büntetőeljárásban elítéltet díjaztak. 1934-ben Carl von Ossietzky lett a Nobel-békedíj kitüntetettje. Az újságíró cikkeiben a versailles-i békeszerződés német megsértéséről írt, figyelmeztetve a világot, hogy Németország hadsereget szervez. Ezért őt másfél év börtönbüntetésre ítélték, így akkor is börtönben ült, amikor neki ítélték a díjat. A döntést meghozó norvég bizottság két tagja le is mondott. Végül von Ossietzky soha nem tudta átvenni a kitüntetést, mert később ismét letartóztatásba került, majd pedig egy lágerben vesztette életét.

 Mint látható, a Nobel-díjakat odaítélő Akadémia illetve Nobel bizottság nem mindig tartja magát a papírformához, amikor a rangos kitüntetéssel díjazott személyekről, vagy szervezetekről döntenek. Ez azonban nem veszi el a díj hitelét, sőt inkább azt mutatja, hogy az Akadémiának és a Nobel-bizottságnak teljes döntési szabadsága van abban, hogy kinek ítélje az adott évben a kitüntetést. Így pedig mindig azt a személyt vagy szervezetet tudják díjazni, akiről úgy gondolják, a legjobban megérdemli azt, így a váratlan döntésekkel sokszor fontos munkásságokra tudják felhívni a figyelmet.

 képünk forrása: whatsupwiththat.com

         

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Heiszer Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.