Első évem az MCC-ben

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) egy egyedülálló tehetséggondozó intézmény, amely immáron több mint huszonöt éve működik, és határokon átnyúló programokkal rendelkezik. Ezenfelül a képzések nem korlátozódnak csupán egyetemi programokra, hanem a fiatalabb (közép- és általános iskolás), valamint idősebb korosztályoknak (diplomásoknak) is nyújtanak kurzusokat. Viszont talán a legismertebbek az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó képzések, a hat Iskola, melynek egyike a Jogi Iskola. Baki Noémi írása.

Lassan egy éve, hogy beadtam a jelentkezésemet a Mathias Corvinus Collegium Jog Szakirányára (amelynek a neve azóta Jogi Iskolára módosult), nem is sejtvén, hogy néhány héten belül nagyon sok minden meg fog változni az életemben. Sajnálatos módon ennek egyik részét a koronavírus-járvány képezte, de a március tartogatott egy sokkal kellemesebb meglepetést is, mégpedig azt, hogy felvételt nyerhettem az MCC-be. Egyetemi barátnőmmel, akivel közösen jelentkeztünk, nagyon megörültünk, hogy összeköltözhetünk, és csak ámultunk, hogy milyen jó helyen fogunk majd lakni szeptembertől.

Nem is sejtettünk, hogy mennyivel többről szól az MCC-s élet, mint egy kollégiumi szobáról a Gellérthegyen.

Már a legelső pillanattól kezdve bevontak minket a közösségi életbe és az eseményekbe, még az előtt, hogy megkezdtük volna a Collegium falain belüli életünket. Kicsit megszeppenve tapasztaltam, hogy milyen motivált, de legfőképp családias és összetartó társaságba kerültem. Emlékszem, eleinte az Iskola tagjaira „szuperemberekként” tekintettem, hiszen nemhogy nem esett nehezükre az egyetemi tanulmányaik mellett, az átlagukat fenntartva a collegiumi kurzusokon is teljesíteni, de mellette sokan még párhuzamosan tanultak egy másik egyetemen vagy dolgoztak.

Csak kapkodtam a fejemet a sok lehetőség láttán, ami hirtelen feltárult előttem, és azt se tudtam, mivel kezdjem. Kétségtelen, hogy az MCC mindent megtesz, hogy szakmailag a legtöbbet nyújtsa, és belőlünk is a legtöbbet hozza ki. Van lehetőségünk ingyenes nyelvórákra, még a legkülönlegesebb nyelvek esetében is, ezenkívül az Iskolák szervezésében megrendezett beszélgetések keretein belül számtalan nemzetközileg is elismert szakemberrel volt lehetőségünk találkozni és feltenni nekik a kérdéseinket a munkásságukkal kapcsolatban. És persze nem feledkezhetünk meg  a projektekről sem. Ezek szintén az MCC-s diákok szervezésében valósulnak meg, és rendkívül  sokfélék lehetnek. Számos projekt egy-egy verseny megszervezését jelenti, de vannak olyanok is, amelyek jelentősebb társadalmi problémák megoldásán dolgoznak, mint például a hátrányos helyzetű gyerekek oktatása. A projektekben eltöltött hónapok munkája alatt lehetőségünk van arra, hogy több területen kipróbáljuk magunkat, ráadásul szervezés és csapatmunka terén rengeteg tapasztalatra tudunk szert tenni. Idén nekem is volt szerencsém kipróbálni, milyen egy nagyszabású, országos verseny szervezésében részt venni, történetesen az Alkotmánybírósági Szimulációs versenyben, amelynek híre már az első egyetemi évem elején elért.

Talán a legfontosabb, amire rájöttem ebben az évben az volt, hogy  itt mindent megtalálhatok, ami segíthet abban, hogy kiteljesedjek. Egyrészt szakmai szempontból, hiszen a kurzusok különlegessége, hogy a diákok igénye és érdeklődése alapján szerveződnek, amely néha a jognak egészen érdekes területeire repíti az embert, ahova az egyetemi tanulmányai alatt nem feltétlenül jut el. Ilyen volt például korábban a borjog vagy az idei félévben meghirdetett gyógyszerjog. Továbbá nagyon hasznos lehetőségnek tartom, hogy  másik Iskolával együttműködve is tudunk közös órákat  szervezni. Sőt, akár egy másik szakterület képzéseire is el lehet járni, ahol egészen más nézőpontból  nézhetjük a jog által érintett problémákat vagy élethelyzeteket, ezáltal teljesebb képet kapva az adott témáról  Másrészt, az MCC-ben olyan emberekre leltem, akik a lelkesedésükkel mindig tudnak motiválni, még a legfáradtabb napjaimon is.

Tudom, hogy számíthatok rájuk, hogyha támogatásra lenne szükségem, legyen az szakmai segítség, kölcsönjegyzet vagy csak egy beszélgetés.

Visszatekintve az egy évvel ezelőtti önmagamra, őszintén boldog vagyok, hogy a felvételi, amely meglehetősen nehéznek és kicsit ijesztőnek tűnt, nem tántorított el attól, hogy jelentkezzek. Életre szóló lehetőségeket kaptam a Jogi Iskolától és az MCC-től, olyan élményeket, barátságokat, amelyekért mindig hálás leszek.

Szerző: Baki Noémi

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.