ELTE Kortárs Segítő Csoport

Mai rohanó világunkban a sok munka és elfoglaltság közt hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a lelki egészségünkről. Esetenként észre sem vesszük, mennyire szükségünk lenne arra, hogy csak meghallgassanak. Ha mégis sejtjük, hogy problémánk van, nem vesszük a fáradságot arra, hogy megoldjuk.

Nincs rá időm„, „nincs rá pénzem„, ezek a legfőbb kifogásaink, amikor azt kérdezik tőlünk, nem segítene-e egy szakértővel való beszélgetés. És tényleg, sok esetben valóban ez a helyzet: elfoglaltak vagyunk, illetve habár tudjuk, hogy lelki segítségre lenne szükségünk, nincs rá kapacitásunk, hogy megoldjuk.

Gyakori indok az is, hogy nehezen nyílunk meg idegen embereknek. Rengeteg olyan problémánk lehet, amit nem szívesen osztanánk meg egy 20-30 évvel idősebb szakemberrel, egészen egyszerűen azért, mert adott gondról könnyebben beszélünk olyanokkal, akik átérzik a problémánkat, hiszen a kortársaink. Az ELTE Kortárs Segítő Csoport azért jött létre, hogy akinek pszichológiai segítségre van szüksége, annak ne legyen visszatartó erő a pénz.

Interjú az ELTE Kortárs Segítő Csoporttal.

Jurátus: Mivel foglalkozik a szervezet?

ELTE Kortárs Segítő Csoport: Az ELTE Kortárs Segítő Csoport pszichológushallgatókból álló szervezet, amelynek fő profilja, hogy hat alkalmas, ingyenes segítő beszélgetéseket szervezünk ELTE-s hallgatóknak. Az intézmény képzett pszichológusaival működünk szorosan együtt, ők az ún. supervisoraink, illetve ezek mellett pszichoedukációs eseményeket szervezünk, és tartalmakat osztunk meg a közösségimédia-felületeinken.

Jurátus: Kiknek ajánlanátok ezt a szervezetet, kik keressenek meg titeket?

E. K. S. Cs.: Elsősorban – nyilván – ELTE-s hallgatóknak, ezen belül azoknak, akik szeretnének beszélgetni egy kortárssal, ha bármilyen elakadásuk, nehézségük akad az életükben a tanulmányaikkal kapcsolatban, vagy magánéleti problémájuk van. Igazából azért nagyszerű ez a szervezet, mert mi is hasonló életkorúak vagyunk, mint akik hozzánk eljönnek, ebből kifolyólag hasonló gondokkal találkozunk, és jobban tudunk azonosulni velük, ezért hatékonyabb segítséget nyújthatunk nekik.

Egy-egy ilyen ülés úgy néz ki, hogy nem direkt tanácsot adunk, hanem a klienssel együtt, közösen haladunk a probléma megoldása felé.

Jurátus: A COVID-19 nagyon sokaknak problémát okozott, nálatok ez hogyan nyilvánult meg, mennyien kerestek meg, erről mit tudtok mondani?

E. K. S. Cs.: Igaz, a COVID alatt sokkal többen fordultak segítséghez. Ez a munkarendünkben annyi változást eredményezett, hogy online tanácsadást is szerveztünk a hallgatóknak. Ez azért nagyon jó, mert a vírus miatti változások tényleg nagyon sok embert megterheltek lelkileg, és így is tudtunk nekik segíteni, annak ellenére, hogy a jelenléti forma nem valósulhatott meg.

Jurátus: A szervezetet milyen formában lehet elérni, hogyan lehet veletek felvenni a kapcsolatot?

E. K. S. Cs.: A szervezetnek van egy weboldala, Facebookon is megtaláltok minket, illetve Instagramon is, továbbá a Spotify-on ismeretterjesztő, pszichológiai témájú podcastokat tartunk, amiket szeretettel ajánlunk minden érdeklődőnek. A segítő beszélgetés mellett különböző eseményeket is szervezünk, amelyekre várjuk az ELTE hallgatóit. Ilyenek például az önismereti társasjátékestek, kerekasztal-beszélgetések, ahol meghívott előadók vannak. Bárki nyugodtan keressen fel minket, aki a pszichológia iránt érdeklődik.

Jurátus: Mire számítotok a következő félév(ek)ben? Van valami, amire felhívnátok a figyelmet?

E. K. S. Cs.: A COVID után egy csoportos projektet is elindítottunk, ami azt jelenti, hogy nem csak egyénileg lehet jelentkezni, hanem csoportban is. Ez esetben hasonló problémájú, hasonló életkorú emberek gyűlnek össze, és így – a csoportdinamika segítségével – még könnyebben mehet a munka.

Jurátus: Mit mondanál azoknak, akik felkeresnének titeket, de bizonytalanok?

E. K. S. Cs.: Forduljanak hozzánk bizalommal, azért vagyunk, hogy segítsünk nekik, akár csak egy beszélgetéssel is. Nem feltétlenül kell, hogy súlyos problémával jöjjenek, ha csak szeretnének olyan figyelmet kapni, hogy meghallgatják őket, akkor is nyugodtan kereshetnek minket. Ez a hat alkalom teljesen kötetlen, bárkinek szívesen ajánlom.

Köszönjük, hogy válaszoltak a kérdéseinkre!

Képek forrásai: 1, 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Gyulay Zoltán

Mató János

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.