Enni ennyiért?! – Egy kis ízelítő a világ legdrágább éttermei közül

Puccos, elegáns és drága. Vagy nagyon vagány, modern és drága. Ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni a cikkben bemutatásra kerülő, a világ legfancybbnek tartott éttermeit. A jelenlegi helyzetben, bár az éttermek nagy része kénytelen volt bezárni, a házhozszállítás pedig csak költségeink növekedését okozta, hidd el, ezeket az árkategóriákat látva nyugodt szívvel fogod böngészni a Netpincért. Ha az árak kicsit sem fájnának, ti melyik luxuséttermet választanátok elsőként?

Sublimotion, Ibiza

A Sublimotion 2014-ben nyitotta meg kapuit Spanyolország buliszigetének ötcsillagos luxusszállodájában, a Hard Rock Hotelben. A lista legmodernebb, legvagányabb étterme, mely zenei aláfestéssel, különleges felszolgálásmóddal, olykor háromdimenziós képi megjelenítéssel, fény- és különféle technikai effektekkel hívja vendégeit egy Föld-körüli kulináris gasztrotúrára. A helyről érdemes néhány bemutató, hangulatkeltő videót nézni, mert a különleges menüsorok mellett eszméletlen látványvilággal rendelkezik.

Lebegő tányérok, kagylótálak vagy éppen függőn leereszkedő fogások mellett további érdekesség, hogy a belépőjegyek is ehetőek, de szigorúan csak a belépés után!

Az étterem, mely csupán egyetlen szobából áll, egyszerre tizenkét főt fogad. A kívánságokat és a hangulatot egy húsz fős személyzet garantálja, akik az állomások atmoszférájának megfelelően váltogatják öltözéküket tovább fokozva ezzel is az élményt. Az étterem egyébként csak a nyári szezonban, azaz június 1-től szeptember 30-ig fogadja a gasztrokalandorokat.

A menüsort és a hozzájáruló technológiai és művészeti élményvilágot Paco Roncero, a két Michelin-csillaggal rendelkező madridi séf válogatja össze minden évben, mely egy teljes szezonig elérhető az érdeklődők számára. (Tehát csak minden évben kerül új menüsor megkomponálásra.) Ami a piszkos anyagiakat illeti, a gasztrotúra húsz fogása nagyságrendileg ezerötszáz eurós árat jelent egy főre, mely forintban átszámolva (főleg a mostani árfolyamon) jóval félmillió felett van.

Ultraviolet, Shanghai

Igazából az ibizai Sublimotion kissé gyengébb változata, de csak azért, mert alkalmazottai nem öltöznek be és nem szórakoztatják külön produkciókkal a vacsora résztvevőit, hanem ezt teljes mértékben a technikára bízzák inkább. Emellett fontos kihangsúlyozni, hogy kimondottan vacsorára várja vendégeit a 2012 óta működő három Michelin-csillagos étterem. Nem ritka, hogy a gasztroélményben résztvevők megközelítőleg háromszázezer forintos számlát kapnak kézhez az igazi avant garde ételkínálat örömei után.

Kitcho Arashiyama, Kiotó

A Kitcho éttermek közül leghíresebbé gyönyörű környezete, tradicionális japán kultúrvilága tette. 1948 óta a hagyományos többfogásos vacsora, az ún. kaiszeki várja a vendégeket letisztult, természetes ízvilágával, de mégis izgalmas alapanyagaival. Nem egyszerű menüsort kínál, hanem a japán konyhaművészet legkiválóbb fogásait. Ugyanakkor nyitott arra is, hogy a vendégek érkezési céljához, alkalomhoz illően, személyre szabva adja menüsorát. Mindezért tavaly nagyságrendileg kétszázezres tételben rendezhették számlájukat fejenként az odaérkezők.

Alain Ducasse au Plaza Athénée, Párizs

A hely maga a műalkotás, egy igazi fehér-arany fantáziavilág, melyet gigantikus kristálycsillárok tízezer függeléke borít be. A rozsdamentes acélból készült, félkör formájú különleges ülőalkalmatosságai is a hely egyedi dizájnját szolgálják 2014 óta, méltán visszatükrözve a kristályoktól ragyogó mennyezetet. A hely különlegessége emellett, hogy nagy figyelmet fordít az egészséges és környezetkímélő alapanyagokra. A gyönyört azonban meg kell fizetni, főételeket negyven-hatvanezerért választhatunk, egy-egy desszert ára pedig tizenötezer forint körül mozog.

Ithaa Undersea Restaurant, Maldív-szigetek

A helyiek nyelvén az ’Ithaa’ gyöngyházat jelent. Az üvegfalú étterem a tengerszint alatt öt méter mélyen húzódik és nyújt betekintést vendégeinek az Indiai-óceán maldív-szigeteki élővilágába. A Kuala Lumpur Tudományos Központ által tervezett komplexumot 2004-ben fejezték be, azóta a világ legnagyobb akvárium-alagútjának számít. A tervezők a rendkívüli körülmények között lévő étterem élettartamát húsz évre becsülték. Exkluzív jellegét tovább erősíti, hogy mindössze tizennégy férőhellyel rendelkezik. Az étterem a menü összeállítása során – mely a helyi konyha különlegességeit kombinálja elsősorban az ázsiai térség ízeivel – kiemelt figyelmet fordít a megfelelő bor- és koktélkínálatára is. Egy ötfogásos ebéd ára hatvan-hetvenezer forint, a hétfogásos vacsora ára majdnem százezer forintra rúg. Végül is meg kell fizetni a korallzátony és a fejünk felett úszkáló cápák látványát is, nem?

The Krug Room, Hong Kong

A roppant elegáns, tizenkét férőhelyes étkező három menüsorral és három árkategóriával (a legalacsonyabb árkategória is százezer forint felett van) várja a gasztroélményre vágyókat. A hely üzemeltetői kifejezetten ragaszkodnak ahhoz, hogy az odaérkezők illő öltözékben jelenjenek meg, ugyanis az étterem honlapján feltüntetik a dress code-ot. Egyébként kimondottan barátságos környezetben fogadják a vendégeket, ahol a séf maga szolgál fel és örömmel meséli az érdeklődőknek, hogy az egyes ételkülönlegességeket mi ihlette. További érdekességként lehet említeni, hogy az étkező dizájnja sokak szerint hasonlít a híres Orient Express beltéri hangulatához.

Per Se, New York

A lista éttermei közül a legnagyobb férőhellyel rendelkezik Thomas Keller séf büszkesége, ugyanis tizenkilenc asztalához várja a kulináris ízélmények kedvelőit, akik a Columbus körforgalom és a Central Park látványát is élvezhetik ott-tartózkodásuk alatt. Jól hangzik, nem? A séf ezen kívül garantálja, hogy mindkét menüsorában a kilenc-kilenc fogás úgy követi egymást, hogy abban egy alapanyag sem ismétlődik. Ami azt illeti, nincs semmiféle diszkrimináció az árakat illetően, mind a hagyományos, mind a vegetáriánus menüsor 2019-ben háromszázharmincöt dollár, ami átszámítva nagyjából százezer forint volt. Emellett kizárólag díjnyertes borok hatalmas választékával kínálja a betérőket. A karácsonyi ünnepekre, illetve szilveszterkor is különleges kínálattal és ünnepi hangulattal készül az étterem.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                           

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.