Jogász végzettségű művészek, művészlelkek a nagyvilágban

Ahogy a vizsgaidőszak felé közeledve egyre csak nőnek a tétel- és jogszabálykupacok az asztalunkon, néha nehéz elképzelnie megfáradt elménknek, milyen is az élet a paragrafuson túl. Ezért hazai „jogász-művészeink” bemutatása után, egy kis kikapcsolódásként hoztunk nektek pár érdekes példát a nagyvilágból arra, mi minden rejtőzhet a jogi elmében.

Charles Perrault (1628–1703)

író, népmesegyűjtő

A Grimm testvérek előtt mintegy száz évvel élt írónak olyan meséket köszönhetünk, mint a Csipkerózsika, Csizmás kandúr, Hamupipőke, Kékszakáll, Hüvelyk Matyi vagy éppen a Piroska és a farkas. A későbbi Francia Akadémia oszlopos tagjának karrierje másként kezdődött: a jogi diploma megszerzése után a francia udvarban helyezkedett el és dolgozott könyvtárosként, valamint pénzügyi területen is.

Sir Walter Scott (1771–1832)

író, költő, történész, jogász

A történelmi regények atyjaként számontartott Scott írói karrierje mellett jogászi munkássága is kiemelkedő. Már gyermekkorától kezdve szenvedélye volt az irodalom, a történelem és a természet, ügyvéd apja mellett pedig fiatalon elkezdett foglalkozni a joggal is. Az Edinburgh-i Egyetemen végzett, később ügyvédként és bíróként helyezkedett el. Az Ivanhoe írója egész életében a jogi karrierjével párhuzamosan, szabadidejében alkotott.

Jules Verne (1828–1905)

író, költő

A hihetetlen képzeletvilággal megáldott – hazánkban csak Verne Gyulaként emlegetett – regényíró óriás eredetileg szintén jogászi pályára készült. Ügyvéd családba születve már igen hamar, huszonegy évesen megszerezte jogi diplomáját, de az irodalom és színház iránti szeretete még ugyanebben az évben Párizsba szólította. Egy ideig az írás mellett párhuzamosan dolgozott közjegyzői irodában és a banki szektorban is, de hamar kiderült, hogy irodalmi ambíciói teljes embert kívánnak. Verne végleg felhagyott a jogi pályájával, hogy egész életét az irodalomnak szentelhesse.

Maurice Maeterlinck (1862–1949)

drámaíró, költő, író

Maeterlinck, a szimbolista irodalom egyik legnagyobb képviselője, a Genti Egyetemen hallgatott jogot. Bár már 1885-ben letette az ügyvédi vizsgát, hamar feladta a hivatást szenvedélyéért, a színházért. Ennek gyümölcse meg is lett: a kortársak által is ünnepelt író 1911-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat A kék madárral című művéért.

Henri Matisse (1869–1954)

festő, szobrász

Henri Matisse bírósági fogalmazóból lett a modern képzőművészet egyik leghíresebb alakja. A világhírű festő csak azután kezdett el alkotni, hogy a párizsi jogi egyetem befejezése után, húszévesen vakbélgyulladást kapott, és a hosszú lábadozás alatt anyja meglepte egy festőkészlettel. Matisse azonnal eldöntötte, hogy festő lesz, két évre rá pedig már újra egyetemre járt, ezúttal képzőművészetet hallgatva.

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893)

zeneszerző

Miután végzett jogi tanulmányaival, Csajkovszkij először az akkori igazságügyi minisztériumban helyezkedett el. Zene iránti szenvedélye ez idő tájt lobbant fel, és bár a huszonhárom éves művész ekkor még nem rendelkezett zenei előképzettséggel,

még minisztériumi munkája alatt elkezdett zenei gyakorlati és elméleti órákat venni, aminek hamar meglett az eredménye.

Wallace Stevens (1879–1955)

író, költő, jogász

Harvardi tanulmányai után először íróként és riporterként kezdett el dolgozni, de hamar eldöntötte, hogy ügyvéd szeretne lenni. 1903-ban, huszonnégy évesen végzett a New York-i Egyetem jogi karán. Stevens tizenkét évig dolgozott sikeres ügyvédként, és csak ezután kezdett el a költészettel hivatásszerűen is foglalkozni, ma pedig már a modern költészet meghatározó alakjának tartják.

Franz Kafka (1883–1924)

író, jogász

A világirodalom elismert novellaírója, Franz Kafka Prágában szerezte meg jogi diplomáját, és egészen nyugdíjba vonulásáig jogászként dolgozott különböző biztosítási cégeknél. A munkahelyén fáradhatatlannak és közkedveltnek jellemzett Kafka, bár sikeres volt hivatásában, életművén mégis megérezni az irodai élet árnyoldalát. Per című művének gondolatisága tökéletesen foglalja össze Kafka jogász és író énjének kettősségét.

Carlo Pedersoli (1929–2016)

színész, producer, úszó

Sokunk gyermekkori hőse, az olasz westernsztár, Bud Spencer 1950-ben iratkozott be kémia után a jogi karra is, de tanulmányait félbe kellett szakítania olimpiai karrierje miatt. Csak negyvenöt évesen jelentkezett újra vizsgára, amelyet sikeresen le is tett. Érdekesség, hogy a színész fia, Giuseppe hasonló karriert futott be: két vizsga választotta el a jogi diplomától, amikor végleg a filmművészet mellett döntött.

John Cleese (1939–)

színész, író, producer

A Monty Python egykori társalapítója a Cambridge Egyetemen szerezte meg jogi diplomáját. Még hallgatóként ismerte meg és kötött életre szóló barátságot a Monty Python egy másik tagjával, Graham Chapmannel. Cambridge-i éveik alatt kezdtek el vicces jeleneteket írni az egyetem amatőr színészi társulatánál, amivel felléptek a híres Edinburgh-i Fesztiválon is. Jogi karrierjének a Monty Python hirtelen sikere „vetett véget”.

Andrea Bocelli (1958–)

operaénekes

A világhírű művész, aki évtizedek óta teltházas koncerteket ad, viszonylag későn kezdte meg operaénekesi pályafutását. Bár a látását gyermekkorában elvesztett Bocellinek a zene mindig is a szenvedélye volt, és már fiatalkorától nyert versenyeket, az élet először mégis egészen más irányba vitte. Most már talán nehéz elképzelni, de Bocelli a Pisai Egyetemen tanult jogot, a diploma megszerzése után egy évig kirendelt ügyvédként dolgozott. Az egyetem alatt még bárokban lépett fel, hogy eltarthassa magát, pár évre rá azonban Pavarotti felfedezte az énekes virtuózt.

Gerard Butler (1969–)

színész

A skót akcióhős a Glasgow-i Egyetemen végzett kitüntetéssel, majd az egyik legnagyobb skót ügyvédi irodánál kezdte meg jelölti karrierjét. Valószínűleg ügyvéd is lett volna, ha egy héttel a jelölti idejének lejárta előtt nem győzte volna meg az Edinburgh-i fesztiválon egy színpadi előadás arról, hogy színész akar lenni. Az utolsó löketet végül az adta meg, hogy a hét leteltével elbocsátották, innentől fogva minden erejét a színészetbe fektette.

Rebel Wilson (1980–)

színésznő

A színésznő 2009-ben diplomázott le az ausztrál New South Wales-i Egyetemen jogász- és színművészeti szakból. Wilson gyerekkori álma volt, hogy színésznő legyen, de a jog is érdekelte, és elmondása szerint a mai napig használja jogi tudását a stúdióval kapcsolatos problémák, szerződések rendezésekor.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Bud Spencer (2010) Különben dühbe jövök – Önéletrajz, Nyitott Könyvműhely

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Paróczi Csenge

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.