ENSZ-szimuláció Thaiföldön

Az AYIMUN szervezésében novemberben Ázsiába látogattam egy diplomáciai szimulációra, ahol sokat tanulhattam az ENSZ működéséről, feladatairól, valamint megismerkedhettem egy egzotikus ország kultúrájával is.

Nyáron teljesen véletlenül találkoztam egy angol nyelvű felhívással: résztvevőket kerestek az Asia Youth International United Nations (AYIMUN) szervezésében történő, Bangkokban megrendezésre kerülő ENSZ-szimulációra. Az esélytelenek nyugalmával, kíváncsiságból beadtam a jelentkezésemet, és hetek múlva e-mailben értesítettek arról, hogy kiválasztottak. Így lehetőségem adódott pár napot eltölteni Bangkokban, a Thaiföldi Királyság fővárosában.

A több mint ezer főt számláló eseményre a világ különböző pontjairól érkeztek a résztvevők. Európából nagyon kevesen voltunk, főként ázsiai és afrikai országok hallgatói képviseltették magukat. Előzetes beosztás alapján az ENSZ szakosított intézményeinek vagy autonóm szerveinek a tevékenységét modelleztük egy-egy ország vagy szupranacionális szervezet képviseletében, majd a szakosított intézményeken belül globálisan gondolkodtunk a felmerülő problémák megoldásán, a kialakult helyzetek javításán. Ennek köszönhetően nagyobb rálátást szerezhettem az ENSZ felépítésére, munkájára és működésére.

united-nations-1184119_1920

Nagy örömömre engem a FAO-hoz, vagyis az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez osztottak be, amelynek céljai közé tartozik az élelmezésbiztonság megvalósítása, az éhezés visszaszorítása, a társadalmi és a gazdasági fejlődés biztosítása, valamint a természeti erőforrások fenntartható módon történő hasznosítása.

Alaposabban foglalkoztunk az Afrikában épülő Nagy Zöld Fal kérdésével, amely nagy szerepet játszik a klímaváltozás elleni védekezésben. Céljai közé tartozik a Száhel-övezet elsivatagosodásának megállítása, a termőföldek rehabilitálása, az éhínség csökkentése és az élelmiszerbiztonság megteremtése a térségben.

A szimuláción az országok kis csoportokat alkotva közösen gondolkodtak a megoldáson, majd szavaztak róla.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a szerepjáték során Magyarországot képviselhettem – annak ellenére, hogy a résztvevők tipikusan nem a saját országukat reprezentálták –, így nem kellett külön felkészülnöm egy másik ország mezőgazdaságából és természeti értékeiből.

A különböző csoportbeosztásoknak köszönhetően számos más intézmény munkájával ismerkedhettek meg a hallgatók, például a Nemzetközi Tengerészeti Szervezettel (IMO), az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel (ILO) és a Turisztikai Világszervezettel (UNWTO). A szimuláció csupán egy napig tartott, azonban nagyon intenzív volt: reggel nyolctól este nyolcig foglalkoztunk a kiosztott témák feldolgozásával, a felmerült kérdések és problémák megoldásával, melynek köszönhetően rengeteget tanulhattam.

thailand-993856_1920

Természetesen jutott idő a városnézésre, a helyi kulturális értékek felfedezésére is, így ellátogattunk a Wat Benchamabophit-hoz és a Wat Pakethez, ahol találkoztunk buddhista szerzetesekkel, és elmentünk a monumentális Erawan Múzeumba, melynek tetején egy harminc méteres, bronzból készült, háromfejű elefánt található.

Az esemény egy díszvacsorával zárult, ahol a hallgatóknak a saját népük népviseletében kellett részt venniük. Sokan produkcióval is készültek, így láthattam indonéz, Srí Lanka-i, indiai és Fülöp-szigeteki néptáncokat, melyeket népdalokkal kísértek. A különböző népcsoportok színes és díszes ruhái ámulatba ejtettek.

Amellett, hogy rengeteget tanulhattam egy nemzetközi szervezet működéséről, új kultúrákat is megismerhettem, melyek maradandó élményt jelentettek a számomra. Mindenkinek csak ajánlani tudom az ehhez hasonló eseményeken való részvételt!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS         

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Nagy Judit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.