Galériák a küszöbünk előtt

Számos cikkünk jelent már meg az egyetem környékén található kávézási, reggelizési vagy ebédelési lehetőségekről, de még nem esett szó a sok esetben ezeknél is közelebb lévő szellemi táplálék-forrásokról, a minket körülvevő galériákról. Ha lyukas órád van, és már unod a kávézókat, ugorj be valamelyik következő galériába, és kapcsolj ki, töltekezz fel kicsit másképp!

ARTE Galéria és Aukciós Iroda – 1053 Budapest, Ferenczy István utca 14.

A galéria 1997-ben kezdte meg működését, melyet azóta is az alapító Marsó Diána vezet. A galéria fő fókuszában a grafikai alkotások állnak egészen a XX. század kezdetétől napjainkig, de az aukciók során egyre nagyobb számban jelennek meg a festmények is. Az árveréseken olyan ismert és keresett művészek művei is kalapács alá kerültek már, mint Lotz Károly, Borsos Miklós, Keserü Ilona, Nádler István és Maurer Dóra. A következő márciusi aukciójukhoz kapcsolódó kiállítás március 11-től március 20-ig tekinthető meg, ahol többek között Bálint Endre, Egry József, Gross Arnold, Róth Miksa és Szőnyi István grafikái is a tételek között szerepelnek.

Kisterem Galéria – 1053 Budapest, Képíró utca 5.

A Valkó Margit által vezetett galéria szintén több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Fő profiljuk a jelenkor és a XX. század második felének művészete. Képviselt művészeik között, így olyan kortárs és kortárs klasszikus nevek is szerepelnek, mint Nádler István, Keserü Ilona, Szinyova Gergő, Kis . Kokesch Ádám: Gyökér című kiállítása – mely február 28-tól április 3-ig tekinthető meg – a high-tech megjelenést ötvözi a DIY mozgalommal, mely új megközelítést ad az absztrakt művészet értelmezésére, és izgalmas installációkhoz vezet.

All-focus

Trapéz – 1053 Budapest, Henszlmann Imre utca 3.

A Földvári Zoltán és Sárvári Zita által vezetett galéria 2013-ban kezdte meg útját. Fő profiljuk a kortárs és fiatal művészek képviselete, így ők képviselik többek között Biró Dávidot vagy Trapp Dominikát is. A galéria ezen túl nagy hangsúlyt helyez a korunk külföldi művészeinek itthoni megismerésére is. Következő kiállításuk Biró Dávid: Do you accept cookies? című sorozatát fogja bemutatni, melynek megnyitója március 17. 18:00-kor lesz és május 1-ig lesz megtekinthető. A sorozat középpontjában az arc, mint az identitásunk egyik legmaghatározóbb része és az elektronikus beazonosíthatóság új vívmánya jelenik meg.

Vintage Galéria – 1053 Budapest, Magyar utca 26.

A galériát a ma is vezető Pőcze Attila alapította 1997-ben. Kezdeti profilját főként a magyarországi neo-avantgarde és konceptuális művészet fotóművészei (Perneczky Géza, Hajas Tibor, Attalai Gábor) határozták meg, melyet a kortárs képzőművészekkel egészített ki. Tavalyi évük egyik legnagyobb sikerének könyvelhetik el, hogy a magyar művészeti világ szenzációjaként az általuk képviselt Maurer Dóra a kortárs magyar képzőművészek közül először mutatkozhat be önálló kiállításon a Tate Modernben, Londonban. Jelenlegi kiállításukon André Kertész és Lőrinczy György New Yorkról készült képeit tekinthetjük meg április 30-ig.

hdr

+1 Főfotó – 1088 Budapest, Baross utca 10. fszt. 4.

A cikk legfiatalabb tagja és egyben multifunkciós kakukktojása csak pár hónapja nyitotta meg kapuit, de a Zsigmond Gábor és Krasznai János által megálmodott galéria, kávézó és fotósbolt kombináció már most ígéretes kezdeményezésnek tűnik. Első kiállításuk Matti Varga kortárs fotóművész képeiből készült, mely saját bevallásuk szerint a Főfotó által képviselt analóg világot beállításaival és fényhasználatával folytatja, és tökéletes ötvözése a régi és az új, a modern és analóg fényképalkotásnak. Következő kiállításukról még nincs hírünk, de egy kávéra vagy szendvicsre is érdemes beülni a helyre.

Ha szereted a művészetet, mindenképp látogasd meg őket akár egyedül, két óra között!

Írta: Nyári Éva Sarolta

A szerző szabad bölcsész.

Forrás: 1, 2, 3

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.