Hogyan tanul Kim Kardashian? – Apja lánya

Kanye West felesége, négy gyermek édesanyja, a klán második legidősebb tagja. Olyan brandek futnak a neve alatt, mint a Skims, KKW Beauty, KKW Fragrance. Számunkra most mégsem ez az oldala érdekes, hanem az, hogy a jogi pálya felé is nagy ambícióval nyit, annyira, hogy 2020. április 5-én tervezi a #KKWTheJusticeProject alatt futó dokusorozatának premierjét bemutatni az Oxygen.

Apja nyomdokaiban?

Robert Kardashiant sokáig úgy ismerte a világ, mint egy üzletembert, egészen az ominózus 1995-ös gyilkossági tárgyalásig, melyről az utókor az évszázad pereként emlékezik meg. A rengeteg egyértelműnek tűnő bizonyíték és a zseniális védelem nem kevés feszült pillanatot okozott a tárgyalóteremben, amely még a Netflixet is megihlette 2016-ban: az American Crime Story részeként, az első évad (The People v. O. J. Simpson) ennek állít emléket.

A San Diegó-i Egyetem jogi karán 1969-ben szerzett jogi diplomát, majd ezt követően majdnem egy évtizedig praktizált. Jogász végzettségét akkori legjobb barátja O. J. Simpson védelme érdekében aktiváltatta újra, és így lett tagja az „Álomcsapatnak” Robert Shapiro és Johnnie Cochran oldalán. Robert ekkor már közel húsz éve nem járt tárgyalóteremben, és a büntetőjogban sem volt igazán sok tapasztalata, azonban úgy érezte, jobban ismeri O. J.-t bármelyik csapattársánál, és képtelen lett volna ellene tanúskodni (bár az ABC-nek egy 1996-ban adott interjúban azt is bevallotta, hogy voltak kételyei). A pert megnyerték, és O.J.-t felmentették…

O.J. Simpson (C) confers with attorneys Johnnie Co

Kim Kardashian annak idején még egy interjúban megemlítette a Vogue-nak, hogy édesapjának volt külön könyvtárszobája, amely egy titkos szobát is magában rejtett rengeteg irattal az O. J. ügyhöz, ahová hétvégente előszeretettel besurrant kíváncsi természete miatt.

Arra a kérdésre, hogy miért kezdett el jogot tanulni, Kim mégis a következőket nyilatkozta:

„Egyszerűen csak éreztem, hogy harcolni szeretnék azokért az emberekért, akik már bőségesen lerótták kötelezettségüket a társadalom felé.”

Továbbá kiemelte azt is, hogy mióta tanul, minden szerződést alaposan elolvas, ami valóban nem utolsó szempont annak, aki ennyiféle brandet igazgat.

Hogy halad a tanulmányaival?

Sokak számára meglepő lehet, de Kim nem egy intézmény keretei között tanul jogot, így nem jár egyetemre sem. Most feltehetjük a kérdést: akkor hogyan óhajtja letenni a bar examet? A bar examről előzetesen annyit kell tudni, hogy nem található meg a mi kontinentális jogi kultúránkban, ugyanis az angolszász jogrendszer sajátos terméke. Ez egy három részből álló írásbeli vizsga, mely lefedi az összes jogterületet, és államonként eltérően két-három napot vesz igénybe. Rendkívül nehéz, hiszen a belépőt jelenti ahhoz, hogy valamennyi államban gyakorló jogásszá válhasson az ember.

Ahhoz tehát, hogy elérhessük ezt a mérföldkövet az angolszász jogrendszerben szükséges egy J.D. (Juris Doctor) vagy LL.B. (Bachelor of Laws) diploma. Ennek ellenére Kaliforniában, továbbá Vermontban, Virginiában és Washingtonban sem előfeltétele ez (J.D. vagy LL.B. diploma) a bar examnek, helyette ezek az államok kínálnak egy alternatív lehetőséget azoknak, akik nem tudják, vagy nem kívánják iskolai keretek között teljesíteni jogi tanulmányaikat. Ezeket a lehetőségeket ún. programokkal biztosítják, melyek különböznek a már említett államokban. Kim a California Law Office or Judge’s Chamber Programban vesz részt.

Ezzel az alternatív lehetőséggel inkább jogolvasók lesznek, mint joghallgatók magyar kifejezéssel élve, bár az amerikai rendszer interaktívabb a magyar oktatásnál, ezért nem igazán alkalmas rá a „hallgató” megnevezés. Ezen kívül gyakornokoskodnak a programban kijelölt ügyvédek mellett meghatározott óraszámban egy héten.

Egy év eltelte után le kell tenniük a baby bar vizsgát, mely előfeltétele, hogy iskola nélkül folytathassák tanulmányaikat a programban résztvevők a bar examig. (Tehát azoknak, akik szereztek iskolai keretek között diplomát, nem kell letenniük ezt a baby bar vizsgát, az ő számukra a diploma automatikusan megnyitja az utat a bar exam felé.)

3549633794_9a21706db2_o_(2)

A baby bar examre kétszer van lehetőség egy évben: júniusban és októberben. Kimnek 2019- ben már aktuális lett volna, de eddig még nem tette le, így úgy tűnik tanulmányaival csúszni fog egy évet. A következő lehetősége 2020. június 23-án lesz. Eddig az időtartamig hiába tanul tovább, és hiába telik az idő, nem számít bele a második évbe, hiszen a második év csak a sikeres baby bar vizsga után kezdődhet. Továbbá, ha az első év elteltétől kezdve egy éven belül nem teszi le, akkor nem is folytathatja tanulmányait. (Igen, valóban sokkal szigorúbb a mi rendszerünknél, nálunk akár öt évet is lehet gond nélkül csúszni…) Egyébként Abraham Lincoln és Thomas Jefferson is hasonló módon „szerzett” magának jogi képesítést, így mondhatjuk, hogy nem egészen újkeletű dologról van szó.

Ezek a programok viszont nem éppen a legnépszerűbbek, hiszen egy szélsőséges példát kiemelve 2015-ben 13 084 kaliforniai vizsgázóból csupán három volt azoknak a száma, akik a programban vettek részt, és ezek közül kettőnek sikerült elsőre letenni a bar examet. Ennek hatására a következő évek statisztikájában már fel sem tüntették ezt a kategóriáját a vizsgázóknak, tekintettel a csekély számú részvételi arányra. (Érdekességként a 2015-ös eredményeket tartalmazó statisztikát megtaláljátok a források között.) Meg kell jegyezni, hogy az iskolába járók közül is közel negyven százalék azoknak a tanulóknak az aránya, akik elbuknak első próbálkozásra.

Kim tehát ahelyett, hogy iskolába járna a már fentebb említett program keretében egy négy éves tanulóidő alatt próbálja azokat az eredményeket produkálni Erin Haney és Jessica Jackson ügyvédek mentorálása segítségével, amivel képes lesz sikeresen teljesíteni a vizsgát. 2022-ben tehette volna le legkorábban a bar examet, ha 2019 nyarán vagy őszén megcsinálja a vizsga mini verzióját, de mivel ezt elszalasztotta, úgy tűnik, hogy ez 2023-nál előbb nem lesz már aktuális.

Kim számára tehát Keeping Up With the Kardashians helyett most igazából keeping up with the contracts and tort homework van.

Merre tart egyébként?

Kimnek az első évben három területen kellett teljesítenie: büntetőjogban, a kártérítés és a szerződések területén.

Számára a kártérítés a legzűrösebb, a szerződési jog a legunalmasabb, de a büntetőjog még álmában is foglalkoztatja, így nem csoda elkötelezettsége a büntető igazságszolgáltatás reformja felé, melyet anyagilag is igyekszik támogatni. Donald Trump elnökkel együttműködve elsődleges prioritásává tette ezt a reformot, hiszen sokak álláspontja szerint kétségbeejtően nagy szükség van rá.

A diszkrimináció az etnikai kisebbségek számára még mindig kísért az Államokban, az USA világviszonylatban is vezet a bebörtönzések számát tekintve.

Kimet először 2018-ban vonták be a reformfolyamatba, miután elkötelezetten lobbizott Alice Johnson ügyében, akit kábítószer bűncselekményekért ítéltek életfogytiglanra 1996-ban (annak ellenére, hogy nem követett el semmilyen erőszakos bűncselekményt).

1599px-President_Trump_Meets_with_Sentencing_Commutation_Recipients_(49624188912)

Ms Johnson a reformért küzdők szimbólumává vált, aki az Államok igazságtalan és kegyetlen büntetéskiszabását hirdeti jelenlétével azóta is, és segíti a hozzá hasonló kiszolgáltatott helyzetben lévő nőtársait. Közbenjárására 2020. februárjában további három nő kapott kegyelmet az elnöktől. A személyes találkozón Kim Kardashian is részt vett a Fehér Házban Alice Johnson társaságában, melyre március elején került sor. Crystal Munoz, Judith Negron, Tynice Hall kábítószer bűncselekményekért, illetve fehér galléros bűnözésért kaptak húsz, ketten pedig harmincöt évet. Érdemes történetüket elolvasni.

Az elmúlt két évben tehát Kim igyekszik hozzájárulni minél jobban a reform megvalósulásához: börtönöket látogat, petíciókat támogat és találkozókon vesz részt a Fehér Házban.

Jelentős sikereket tud elérni, hiszen rendkívüli követőtáborral rendelkezik, legyen szó bármelyik platformról, így egy-egy ügy, megmozdulás érdekében tömegekhez tudja eljuttatni az információkat, és ezáltal mozgósítani az erre érzékenyeket.

Kim nyíltan ellenzi a halálbüntetést, és már számos ember történetét ismerhette meg a rácsok mögül. Hangsúlyozza, hogy mindenki, akit bűncselekménnyel vádolnak meg – és főleg az, akit halálra is ítélnek – minden esélyt megérdemel arra, hogy a bíróság az összes létező bizonyítékot fontolóra vegye és megfelelően mérlegelje azokat az ügyükben. Így nyomon követte, és kampányolt Rodney Reed, Julius Jones, Momolu Stewart, Brendon Dossey, Cyntoia Brown, Nathaniel Woods és Kevin Cooper érdekében. Az áldozatok hozzátartozói sem hagyják természetesen ezt szó nélkül, bár ez Kimet nem nagyon akadályozta meg abban, hogy utánajárjon a történteknek, és kiálljon az igazságtalan ítéletek ellen. Nathaniel Woodsot 2020. március 5-én végezték ki hármas rendőr gyilkosságért, annak ellenére, hogy nem ő húzta meg a ravaszt, vádlói ugyanolyan bűnösnek találták. Kim az ő petícióját is támogatta, ennek ellenére nem lehetett megmenteni a halálsortól.

Többek között az ő történeteikről fog szólni az idén áprilisban debütáló dokumentumsorozat, melyet az Oxygen sugároz majd.

Férjétől, Kanye Westtől sem áll távol a börtönlátogatás, hiszen a rapper alkotói tevékenysége egy erőteljes evangéliumi fordulatot vett 2019-ben, így már nem egyszer megtörtént, hogy börtönökben lépett fel ezzel is hirdetve a fogvatartottak számára az evangélium üzenetét. The Justice Project tehát nem véletlenül a mindenki megérdemel egy második esélyt címszó alatt fut. 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6,

2015-ös statisztika

a program

Kim Kardashian West twitter bejegyzései

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.