Gyakornokként az Európai Unió Bíróságán – Interjú Szép Vanessával

A Court of Justice of the European Union, azaz az Európai Unió Bírósága 2019-ben hirdette meg először fizetett gyakornoki programját. Szép Vanessa az ELTE ÁJK-ról először, egyedüli magyarként vett részt tavaly a programban, melyet idén ismét meghirdettek, szintén két ciklusban. A szeptemberben kezdődő gyakornokság jelentkezési határideje április 15. napján zárul, a linket a cikk alján találjátok.

Mikor fogalmazódott meg benned a gondolat, hogy az EU intézményei felé veszed az irányt a diploma után?

Nagyon meghatározó élmény volt számomra Somssich Réka tanárnő Ügyvédként az EUB előtt nevezetű faktja, amit elsőévesen vettem fel. A tanárnő képviselte korábban Magyarországot a Bíróságon az Igazságügyi Minisztériumon keresztül, így hihetetlenül sok személyes élményt tudott velünk megosztani. Természetesen nagyon megszerettem ezt a jogterületet már akkor, ennek ellenére voltak tárgyak, amik időszakosan jobban tetszettek, de az egyetem vége felé ismét visszataláltam az uniós joghoz.

Eleve külföld felé orientálódtál vagy itthon is voltak fenntartott opciók az elhelyezkedésre? Milyen szempontok befolyásoltak a választásnál?

Mindig is fontos szempontként tekintettem, hogy legyen nemzetközi vonatkozása a munkámnak; egy „csak magyar” ügyvédi irodában hiányozna ez a színes vonal. A kötelező szakmai gyakorlatomat negyedév végén az Igazságügyi Minisztériumban töltöttem. Nagyon szerettem itt lenni, rengeteget tanultam ez idő alatt, francia nyelvtudásomnak is nagy hasznát vettem. Ennek köszönhetem azt is, hogy sok érdemi feladatot kaptam, igazán örültem a bizalmuknak. Egészen addig, amíg nem volt biztos a gyakornoki program, ez az itthoni lehetőség is a tervek között volt. Bár ki tudja, mit hoz még a jövő, mindenesetre egy remek hazai lehetőségnek tartom, és szívesen mennék oda dolgozni.

Processed with VSCO with a6 preset

Hogyan, kitől értesültél először a gyakornoki programról?

Egy, a Bíróságon dolgozó, magyar jogász hívta fel Somssich tanárnő figyelmét a lehetőségre, a tanárnő pedig továbbította felém. 2019-ben hirdette meg ugyanis először a Bíróság olyan formában a gyakornoki programot, hogy a résztvevők fizetést kapnak.

Ez mindenképpen nagy nyitásként értelmezhető a kelet- és közép-európai fiatalok felé, mert Luxemburgban nagyon drága az élet. A nem fizetős gyakornoki programjaikat ezelőtt szinte kizárólag a Nyugat-Európából érkezők tudták kihasználni, akik számára még a napi ingázás is kivitelezhető, kapásból megspórolva ezzel a lakásfenntartás költségeit.

Mesélnél a jelentkezéssel kapcsolatos élményeidről? Milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jelentkezni tudjon? Mi volt a legnehezebb lépés a gyakornoki program kezdéséig?

Ez a program kimondottan diplomásoknak van meghirdetve, mégis lehet jelentkezni még a diploma megszerzése előtt is, de ennek az a feltétele, hogy szeptemberre, amikor a program elkezdődik, legyen meg a diploma. Ezen kívül a francia nyelvtudás az, ami még szükséges.

A jelentkezés online felületen zajlik és szerencsére nagyon egyszerű. Egy önéletrajzot és egy motivációs levelet kell feltölteniük a jelentkezőknek, illetve a diploma másolatát is bekérik, mint igazoló dokumentumot. A jelentkezésnél meg kell jelölni, hogy a Bírósághoz vagy a Törvényszékhez szeretnénk-e menni, továbbá választani kell egy vagy akár több kabinetet, növelve ezzel az esélyeinket és lehetőségeinket.

FB277EEC-98D8-44A6-A33F-C4F4088F16AC

A végleges döntés a kiválasztottaknak a szerződéssel együtt június közepe táján érkezik. Ezt követően a kabinettől is felveszik az érintettel a kapcsolatot, küldenek egy listát, amin olyan lakástulajdonosok szerepelnek, akik az országon belül rövidebb időre adnak ki szobát, lakást. A segítség ellenére a lakáskeresés még így sem könnyű a magas árak miatt, sokan éppen ezért választják az ingázást valamely határon túli városból.

Azt is hallottam, hogy az uniós intézmények a jogászok, mint munkavállalók számára szanatóriumként működnek a többi munkalehetőséghez képest. Mennyire igaz ez?

Az ELTE ÁJK után valóban kikapcsolódás volt idejönni, főleg egy olyan évet letudva, melyben a Jessupra és az államvizsgákra párhuzamosan kellett készülni. Annyiban még alá tudom támasztani a szanatóriumi jelleget, hogy a Bíróságnak tényleg nagyon barátságos és modern környezete van. Az épület maga hatalmas, szinte egy szállodaként működik, már ha lehet ezt mondani egy uniós intézményre. Minden olyan szolgáltatás van, amelyre a dolgozóknak szüksége lehet nap, mint nap, így többek között található nálunk a’la carte étterem, mosoda, de még egy sportközpont is üzemel a falakon belül. Én magam is kihasználom természetesen a sportolási lehetőségeket. Szerencsére azért sem néz ránk senki csúnyán, ha picit túllépjük az ebédidő egy órás keretét.

90505994_208848800431544_1776212892383707136_n

Röviden összefoglalva hogy kell elképzelni a Törvényszék működését?

A Törvényszéken két magyar bíró tevékenykedik, én Berke Barna bíró úr kabinetjében vagyok. A bírók munkáját referensek és asszisztensek segítik, egy-egy ilyen kabinet fogadja a gyakornokokat. Jelenleg referensi pozícióban dolgozom. Ki kell emelnem, hogy milyen hatalmas egyeztető munka folyik mindenütt, mire egy ítéletet közzétesznek. A Törvényszéken alapvetően háromfős bírói tanácsok járnak el, ha nincs szükség az ötfős nagytanácsra. Minden bíró egy egész gárdáért felel. Az ügyekből ennélfogva nemcsak a bírák, hanem referensek, asszisztensek és a gyakornokok is kiveszik a részüket. Míg a bírák az előbb említett tanácsokban egyeztetnek, addig a többiek informális egyeztetéseken vesznek részt. Hangsúlyos szerepe van annak, hogy minden bíró fogadja el egységesen az álláspontot, hiszen itt nincs lehetőség külön- vagy éppenséggel párhuzamos véleményre, mint például a magyar Alkotmánybíróságnál.

Mennyire leterhelő a gyakornoki program? Milyen egyéb programokra van lehetősége egy gyakornoknak a munkában szerzett tapasztalaton kívül?

Ez leginkább az egyéni potenciál kérdése, arra is van lehetőség, hogy valaki kevesebb energiaráfordítással töltse el ezt az öt hónapot úgy, mint egy Erasmus-félév esetében is, de természetesen ennek ellenkezője is kivitelezhető, ha a résztvevőnek arra van igénye.

Fontos megemlíteni, hogy a gyakornokoknak a napi nyolc óra munka mellett számos intézménylátogatást is szerveznek a többi luxemburgi uniós intézménybe. Van itt épülete a Bizottságnak, a Parlamentnek, illetve itt van a székhelye az Európai Befektetési Banknak és az Európai Számvevőszéknek is. Egy-egy ilyen intézménylátogatás alkalmával fél napra kaptunk rendkívüli szabadságot, ebből is látszik mennyire rugalmasan kezelték a munkaidőnket.

90985057_856066294865219_5114449121956069376_n

Mi volt a legnagyobb kihívás?

A Bíróság hivatalos nyelve a francia, úgyhogy a munka és bármiféle kommunikáció nagyrészt ezen a nyelven folyik. Meglepő lehet, de az elején a hétköznapi small talkok indultak nehézkesebben a kollégákkal, főleg azért, mert kezdetben a legtöbb gyakornokkal angolul beszélgettünk. A kabinetben aztán nem úszhattuk meg a rövid hétköznapi csevejeket franciául, úgyhogy fokozatosan, de sikerült belerázódni. A munkanyelvre az egyetem egyébként jól felkészített, így attól már a gyakornoki program elején sem tartottam, ha valamilyen jogi fogalmat kell kifejtenem, a francia nyelvnek ezzel az oldalával sokkal kényelmesebben éreztem tehát magam az elején.

Milyen ügyek kerülnek eléd leginkább?

A Törvényszéken nem az államok egymás közti ügyeivel foglalkozunk, hanem az uniós intézmények és a magánszemélyek közötti jogvitákkal. Nagyon sok uniós védjeggyel kapcsolatos ügy van. Gyakornokként főleg a szellemi alkotások jogához kapcsolódóakat kaptam, mivel ezek az egyszerűbbek közé tartoznak stabil joggyakorlatuknak köszönhetően. Jelenleg egy nagy kartell ügyén dolgozom, ami egy igazán bonyolult ügynek minősül nagy gazdasági jelentőségére tekintettel. Bonyolultságukat tekintve egy-egy üggyel a munka akár több hónapig is eltarthat.

Említetted, hogy rögtön kaptál munkát a gyakornoki program után, ami miatt most nem tudsz haza jönni egy ideig. Mennyi az esély a gyakornoki program befejeztével rögtön egy felkínált munkahelyre?

Ez nem túl gyakori, tőlünk a harminc főből csupán hárman kaptunk állást, ha nem úgy alakul, hogy a kabinetemben kiesik egy referens, akkor lehet, én sem maradhatok.

Ennek elsősorban az az oka, hogy sok és jellemzően nem annyira könnyű ügyek érkeznek hozzánk, ezért nagyon fontos szempont, hogy legyen valamilyen szakmai tapasztalata az embernek mielőtt ide jön.

Mellesleg a verseny is elég nagy a munkalehetőségekért, hiszen jó a munkakörnyezet, jó a fizetés és érdekesek az ügyek. Vannak olyan jogi asszisztensi pozíciók, melyekre több éves szakmai tapasztalattal rendelkező párizsi ügyvédek is kapkodnak. Ráadásul a francia anyanyelv is nagy előnynek számít. Úgy gondolom teljesen megérthető a bírák szempontjából miért inkább őket választják a gyakornokok helyett, de természetesen lehetnek olyan szerencsés helyzetek, mint az enyém, illetve az sem kizárt, hogy egy bíró maga szeretne fiatalos csapatban dolgozni.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen háttérrel vágunk neki a gyakornoki programnak, én friss diplomásként kezdtem, de rengeteg PhD-s, illetve már szakmai tapasztalattal rendelkező gyakornoktársam volt, engem őszintén meglepett ez a vegyes korosztály.

90701864_1017896771926116_8458821154692399104_n

Mit takar a „rendes munka”, illetve mennyiben változtak meg a feladataid?

Először kisebb kutatási feladatokat kaptam az alkalmazandó joggyakorlatra vonatkozóan, majd összefoglalókat írtam a felek beadványairól. Mikor látták, hogy szívesen foglalkozom a rám bízott feladatokkal, emellett érdekel is és meg is értem az ügyek rációját, fokozatosan egyre több mindenbe engedett betekintést a kabinet.

Kabinetenként nagyon meghatározó a bíró hozzáállása ehhez a kérdéshez, ezért nagy eltérések alakulhatnak ki. Volt olyan gyakornok, aki csak tárgyalásokat látogatott, illetve kávézgatott, míg én már az ítélettervezetek írásában is részt vehettem.

Referensként valamennyivel több feladatom van, emellett egyre több szerepet kapok az ítéletek megírásában, így például már önálló észrevételeket is írok egy másik kabinet tervezetéhez.

Milyen kapcsolatot sikerült kialakítanod a többiekkel? Ehhez hogyan járultak hozzá a kint dolgozó magyarok?

Szerencsére egy nagyon befogadó környezetben találtam magam, mindenki szívesen bevon és mesél a saját ügyeiről a kabinetben. Szívesen mentorálnak.

Fun fact, hogy pont az én irodámban van a kávéfőző, úgyhogy mindenkivel volt alkalmam megismerkedni és beszélgetni. A gyakornokoknak ezen kívül szerda esténként szerveztek beülős programokat.

Nemrég alakult egy olyan hagyomány, hogy minden hónap első csütörtökén tartunk egy össznépi magyar ebédet a Bíróságon, amit pont a magyar gyakornokok miatt kezdtek el megszervezni azért, hogy megismerkedhessenek a többi itt dolgozó magyar kollégával.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik fontolgatják a jelentkezést?

A kötelező szakmai gyakorlatot érdemes lehetőségeinkhez mérten maximálisan kihasználni, nagy előnyt jelenthet, amit később is tudunk hasznosítani.

Számomra a kedvet igazán a perbeszédversenyek hozták meg a nemzetközi karrierre, úgyhogy ezeket is ajánlom mindenkinek. Nekem a Jessup előtt volt lehetőségem a Vis Moot-on és a Teldersen is részt venni. Amellett, hogy hihetetlenül fejlesztik a nyelvtudást, bepillantást engednek abba is, hogy nemzetközi közegben hogyan lehet magyarként érvényesülni.

Annak, aki fontolgatja lehetőségeit a Bíróságon, ajánlom karunk francia szaknyelvi kurzusát. Természetesen az uniós jog részletes ismerete is szükséges, de ezt különösebben nem kell magyaráznom. 

A jelenlegi körülmények a Bíróságot is érintik, hogyan reagált az EUB erre a járványügyi helyzetre?

Amíg lehetett addig bejártunk a Bíróságra, az utolsó napom március 13-án volt. Miután bejelentették, hogy a Befektetési Bankban és a Parlamentben is lett egy beteg, mi is jobbnak láttuk, ha home office üzemmódra állunk. Az épületbe természetesen most is be lehet menni, de csak azoknak, akiknek halaszthatatlan ügyük van. Egyelőre úgy néz ki, hogy április 3-áig biztosan nem lesznek tárgyalások és távmunkán leszünk. Az intézmény a lehető legtöbb dolgozó számára biztosít laptopot, amiken keresztül minden belső felület elérhető, illetve arra is lehetőségünk van, hogy a belső telefonhívásokat átirányítsuk a saját mobilunkra.

Ez az időszak igazából a jelenlegi gyakornokoknak kellemetlen, sokan megszakították a gyakornoki programjukat és jobbnak látták, ha hazautaznak, mert számukra a Bíróság nem biztosít ilyen lehetőségeket.

Remélhetőleg őszre már magunk mögött hagyjuk a jelenlegi felfordulást és a gyakornoki program a normál mederben zajlik majd. Bővebb információkat a jelentkezésről itt találhatsz.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.