HÖK-választások: elkezdődött a jelöltállítás

A múlt héttel elkezdődött karunkon a 2022/23-as tanév HÖK-választási időszaka, amely során új Küldöttgyűlést, illetve elnököt és politológus ügyekért felelős alelnököt is választ karunk Hallgatói Önkormányzata, amelynek az ÁJK minden hallgatója a tagja.

A HÖK-választások első, tehát a jelöltállítási szakaszában az indulni vágyóknak egy előre meghatározott számú aláírást kell beszerezniük hallgatótársaiktól, a kari HÖK-irodában az erre a célra kiállított jelölőlapokat felhasználva. A szükséges aláírások száma választókerületenként, illetve pozíciónként változik, méghozzá a következőképpen:

– a tizenöt, nappali tagozatos jogászoknak járó képviseleti helyhez 30 db;
– a két levelező tagozatos jogász helyhez 20 db;
– a három alapszakos politológus helyhez 20 db;
– a két mesterszakos politológus helyhez 10 db;
– a két alapszakos közigazgatási képzés közös helyéhez 20 db;
– a két mesterszakos kriminológus helyhez 10 db;
– a politológus ügyekért felelős alelnöki tisztséghez 50 db;
– az elnöki tisztséghez pedig 80 db

aláírást kell jelölésenként összegyűjteniük az erre vállalkozó hallgatóknak.

Maga az aláírásgyűjtés általában nem szokott problémát okozni az indulóknak, árulta el megkeresésünkre Balázs László, politológus ügyekért felelős alelnök. Egyedüli kivételként a COVID-időszak választásait említi: a járvány miatti lezárások, és az emiatt online térbe visszaszorult jelenlét már kisebb fennakadásokat tudott okozni az aláírásgyűjtésben. Azonban a járványmentes időszakokra is jellemző, hogy az alacsonyabb létszámú szakok, illetve a felsőbb évfolyamok kellő mennyiségű induló hiányában vagy képviselet nélkül maradnak, vagy pedig nem töltik fel a rendelkezésükre bocsátott összes Küldöttgyűlési helyüket – teszi hozzá.

Ez egyébként a tavaly őszi választások eredményeit böngészve is megállapítható: jelen pillanatban a nappali jogász, illetve az alapszakos politológus képviseleti helyeken kívül egyetlen pozíció sincsen betöltve, mindemellett még a felsőbb jogász évfolyamok képviselete sem teljes. Ez utóbbira vonatkozólag ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a nappali jogász képviseletiség egyedisége miatt – évfolyamonként három képviselő látja el közösen az egész évfolyamét – az ide tartozó hallgatók egyike sem marad reprezentáció nélkül, még a részleges hiány ellenére sem, ahogy egyébként határozatképes a Küldöttgyűlés sem.

Mindenesetre Balázs László szerint a több képviselő mindig nagy segítséget jelent, így mindenkit buzdítanak az indulásra.

Azzal kapcsolatban, hogy idén várhatóan mi lesz a helyzet, az alelnök nem akart komolyabb jóslatokba bocsátkozni – hiszen a jelölőlapok még mindig érkeznek be –, annyit azonban szerinte már látni, hogy az utóbbi évekkel ellentétben a mesterszakos politológus évfolyamoknak idén már lesz képviselete. Az aktivitás viszont nem csak ezen a téren javult az eddig beérkezett jelölőlapok alapján: az elsőéves alapszakos politológus évfolyamon már két hallgató is sikerrel adta le a jelölőlapjait, így Almási Dániel és Kovács Levente már bizonyosan indulni fognak a küldöttgyűlési választásokon évfolyamuk egyetlen képviselő helyéért. A létrejövő versenyt pedig esemény is kíséri: a HÖK Politológus Bizottsága ugyanis Évfolyamképviselői Programismertetőt hirdetett november 3-ára (csütörtök), ahol a két rivális moderált beszélgetés keretei között mérheti majd össze programját, illetve választói kérdésekre is lehetőségük nyílik majd választ adni. Az este 18 órakor, a B épület II. tantermében kezdődő, nyílt eseményről természetesen lapunk is beszámol majd.

Ha pedig valaki esetleg lemaradt a múltheti jelöltállítási időszakról, de egyébként indulni szeretne, ne csüggedjen: az ELTE ÁJK HÖK ugyanis tegnapi posztjában bejelentette, hogy a munkaszüneti napokra való tekintettel meghosszabbítja a jelöltállítási időszakot, így az aláírásokkal ellátott jelölőlapok egészen november 2. (szerda) 18:00-ig adhatóak le a HÖK B épületi irodájában.

Források: 1; 2; 3

Képek forrásai: 1; 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Mató János

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.