Hol, miért, mennyiért? — Jogi szaknyelvi nyelvvizsgák összehasonlítása

Az álláshirdetéseket böngészve bizonyára belebotlottál már a jogi szaknyelv ismeretének elvárásába. Mi összehasonlítottunk az elérhető nyelvvizsgákat, hogy megkönnyítsük neked a választást.

Egyre inkább teret nyer a szaknyelvek fontossága, s bár az egyetem nyújt némi idegen nyelvű szakmai ismeretet 2017 szeptemberétől, az mégsem elegendő a jogi szaknyelv elsajátításához. Később a munkaerőpiacon kamatoztatni tudjuk ezt a befektetést, és egyszerűbb most nekilátni, mint munka mellett. Ma Magyarországon csak kétféle angol jogi szaknyelvi nyelvvizsga létezik, ugyanis 2016 óta a Cambridge ILEC nyelvvizsga már nem szerezhető meg.

TOLES nyelvvizsga

A TOLES egy nemzetközileg elismert, egynyelvű nyelvvizsga, tehát magyarra fordítani nem kell benne. A vizsgának három szintje van: Foundation, Higher, Advanced – az utóbbi megegyezik a felsőfokkal. A vizsgát brit jogászok fejlesztették ki olyan gyakorló jogászoknak, joghallgatóknak és nyelvtanulóknak, akik nemzetközi ügyekkel foglalkoznak, de nem angol az anyanyelvük – ezért elegendő az angol, illetve amerikai jogrendszer minimális ismerete (pl. barrister és solicitor megkülönböztetése, amely két külön típusú ügyvédet jelent az angol rendszerben, de a mi nyelvünk ezt nem különbözteti meg).

board-chalk-chalkboard-459793

TOLES Foundation vizsga

Kezdő szintű vizsga, mely 90 perces, és jogi szövegek megértéséből, illetve fogalmazásból áll. Ezen a vizsgán azt tesztelik, hogy elég erős alapokkal rendelkezik-e a nyelvtanuló jogi szakkifejezések terén ahhoz, hogy a következő szintre léphessen. Egyszerű nyelvtant kell használni, és a folyékonyság helyett az angol nyelv pontos ismeretére helyezi a hangsúlyt.

TOLES Higher Exam

A második szinten már komplexebb jogi szövegekkel kell foglalkozni, és szigorúan figyelembe veszik a nyelvtani helyességet is. Két részből áll a vizsga: az első 90 percben a jogi szövegek olvasásértését és az íráskészséget vizsgálják, a második részben hallásértést, így a vizsga összesen 135 perc. A hallásértésben két beszélgetést játszanak le, ezek jogászok közötti, vagy ügyvéd és ügyfél közötti dialógusok. A nyelvtanuló általános angoltudásának B2 és C1 szint között kell lenni a sikeres teljesítéshez.

TOLES Advanced Exam

A legmagasabb szintű TOLES vizsga, bizonyítvány a jogi szaknyelv teljeskörű ismeretéről. A vizsga egy részből áll, a jogi szövegek szövegértéséből és íráskészségből, itt már hallásértést nem tesztelnek. A legmagasabb (gold) fokozatot elérő nyelvvizsgázó angol szaknyelvi tudása megegyezik egy anyanyelvű jogászéval. Erős hangsúlyt fektetnek a szakkifejezésekre, amelyek egy szerződés megírásához szükségesek, továbbá jól kell ismerni a régies jogi szaknyelv és a ma használatos szaknyelv közötti különbségeket. A vizsga összesen 120 perces, és felsőfokú angoltudást igényel.

A TOLES vizsgák magyarországi vizsgaközpontjai: ANGLOFON Central Eastern Europe, Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, LinguaJuris Centre of Languages.

advice-advise-advisor-7096

PROFEX

Míg az előzőekben kifejtett TOLES nyelvvizsga nemzetközileg elismert, tehát bármely országban elfogadják, addig a PROFEX nyelvvizsga csak Magyarországon államilag elismert. Angolból és németből tehető le. Kétnyelvű, tehát angolról vagy németről magyarra való fordítási feladat is van, így a magyar jog- és közigazgatás-tudományi ismeretek szükségesek a sikeres teljesítéshez.

A PROFEX vizsgának is három szintje van: alap-, közép- és felsőfok. A PROFEX pécsi, budapesti és debreceni vizsgahelyekkel rendelkezik. A nyelvvizsgához szükséges az alábbi négy témakör alapos ismerete: jogi és közigazgatási ismeretek, közjog, polgári jog, európai uniós ismeretek (bővebben a témakörökről). Nehézség, hogy egy évben csak egy nyelvvizsgát szerveznek, tehát arra az egy időpontra kell alaposan felkészülni, különben egy évet kell várni a következőre.

Összességében a TOLES és PROFEX közül választhat a joghallgató, de mindkét vizsga más felkészülést igényel. Míg a TOLES jórészt a világ valamennyi nemzetközi jogi irodájában elismert, ezért nem szükséges hozzá a magyar vagy az angol jog ismerete, és fordítani sem kell rajta, addig a PROFEX-et csak Magyarországon fogadják el, és a magyarországi igényeknek megfelelően alakították ki a követelményrendszert is, ami megköveteli a fordítást, hiszen ez gyakran előfordul a való életben is.

Az információk birtokában mindenki maga tudja eldönteni, hogy boldogulását melyik nyelvvizsga segíti elő, de mindkettőhöz szükséges a magabiztos – nem szaknyelvi –angoltudás is. A TOLES Higher nyelvvizsgához legalább fél-egy év felkészülés szükséges a tanulás intenzitásától és az angol nyelv ismeretétől függően.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.