Ingyenes programok Budapesten

Egyetemistaként sokszor össze kell húznunk a nadrágszíjat, hogy kibírjuk a következő hónapig. A legtöbben éppen ezért azon spórolnak, amit megfizethetetlennek tartanak: a kulturális élvezeteken. Pedig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre e téren is. Sok esetben kedvezményesen vagy akár teljesen ingyen élvezhetjük a művelődés örömét.

Karunk rengeteg ingyenes programot kínál, így az utazást is megspórolhatjuk. A méltán híres Perjátszó Kör az utóbbi időben elképesztő sikernek örvend, nem is alaptalanul. Legutóbbi előadásukra mintegy két perc alatt fogytak el a helyek, de nincs ok az aggodalomra: következő fellépésük április 20-án este héttől lesz megtekinthető az Aula Magnában. A mostani darab Marie Antoinette életét és perét mutatja majd be – már a történelmi korszakból kiindulva is biztos, hogy nagyon látványos és izgalmas színdarabról lesz szó. A társulat egy-egy egyetemi félév alatt általában két előadást szokott bemutatni, mindig egyre izgalmasabb cselekményszállal és történelmi személlyel a főszerepben. Biztosra vehetjük, hogy a mostani darab is a Perjátszó Körtől megszokott precizitást és színvonalat fogja hozni.

Sokan a lámákat tartják a világ legédesebb állatainak, de ha valaki ezzel nem is ért egyet száz százalékban, annak is be kell ismernie, hogy rendkívül szórakoztató teremtményekről van szó.

Aki pedig egész életében arról álmodott, hogy lámát láthasson testközelből, vagy éppen megnyírhassa a szőrét a nyári divatnak megfelelően, annak hatalmas szerencséje van.

Május 7-én délután egytől a Városligetben mindezt megteheti, méghozzá ingyen és bérmentve. A Lámák Világnapjának apropójából szervezett eseményen a rendezők mindenkit csoportos lámalovaglásra és nyírásra invitálnak.

Egyetemünk környékén rengeteg múzeum található, ahol kedvezményes diákjeggyel tekinthetjük meg a kiállításokat. A legtöbb intézmény azonban havonta kínál egy-egy napot, többnyire a hétvégén, amikor ingyenesen mehetünk végig a tárlaton. A Magyar Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában minden hónap harmadik szombatján díjmentesen tekinthetik meg a huszonhat év alatti személyek az állandó kiállításokat. Ráadásul ez az ajánlat nemcsak a magyar állampolgárokra, hanem az Európai Gazdasági Térség minden tagjára vonatkozik, tehát az erasmusos ismerősöknek sem kell kimaradniuk a programokból. Így olyan témákban szemlélhetünk meg tárlatokat, mint Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa, Iszlám művészet vagy Tudós magyarok, hogy csak néhányat említsek.

Ha már a hónap első vasárnapján unatkoznánk, akkor a Magyar Természettudományi Múzeum valamint a Néprajzi Múzeum is kínál ingyenes programot az érdeklődőknek. Így megint csak olyan felbecsülhetetlen értékű gyűjteményeket tekinthetünk meg, mint az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon vagy A magyar nép hagyományos kultúrája.

Természetesen Budapest a múzeumokon kívül is sok ingyenes szórakozási és művelődési lehetőséget tartogat. A látványos programok kedvelőinek figyelmébe ajánlom az április 15-ei Távhőszolgáltatás Napját, amikor a város több pontján fényjáték lesz látható. A Városháza, a Várkert Bazár, a Gellért Fürdő és a Schönherz Kollégium mellett az Allee bevásárlóközpont is fényárban fog úszni. Emellett pedig egy kis nyereményjátékra invitálják az érdeklőket.

A szórakozás mindenkit megillet, még az egyetemistákat is, és nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy kielégítsük a kultúra iránti vágyunkat. Senkit se tartson vissza a pénztárcája, a főváros tökéletes hely ahhoz, hogy elvesszünk egy múzeumban, vagy új élményeket szerezzünk akár lámanyírás formájában.

Te szereted a lámákat?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Foki Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.